USA Bankrot

USA Bankrot Zdroj: Ľubomír Kotrha

Deník amerického bankrotu: A nebyl by náhodou bankrot USA užitečný?

S blížícím se nárazem na dluhový strop USA (16,7 biliónu dolarů) se rojí scénáře možných dopadů, převážně katastrofických. Nebyl by ale něčím bankrot Spojených států užitečný?

Tomu, co by po vynucené platební neschopnosti teoreticky mohlo následovat, jsem se věnoval ZDE. Nesplacené dluhopisy nadělají paseku u jejich držitelů (banky, důchodové fondy, …). Kursy ostatních měn posílí a jejich zboží tak v USA zdraží. Propadnuvší dolar bude znamenat propad v rezervách centrálních bank i jiných držitelů dolaru jakožto hlavní měny například pro obchodníky s ropou. Mohlo by to znamenat i konec dolarů jako hlavní světové rezervní měny.

Jenže, není to nakonec správně? Není to přesně to, co je teď potřeba?

1. Snížení kursu dolaru by zdražilo do Ameriky dovážené zboží a zlevnilo Amerikou zboží vyvážené.

Obecně známý dlouhodobý obchodní deficit by se tím mohl začít vyvažovat a nastolila by se rovnováha. Dlouhodobý plus pro USA.

2. Významné oslabení kursu a také nejistota zahraničí by přispěly ke konci dominantního postavení amerického dolaru. Ten by tak mohl skončit na pozici hlavní rezervní měny centrálních bank.

Vzhledem k tomu, jak s dolarem v posledních letech hazardovala americká centrální banka Fed (tisknutí dolarů a nákup rizikových dluhopisů, obojí ve velkém), bylo by pro svět jedině dobře se závislosti na rozmarech Fedu zbavit a postavit své měny na něčem, co nejde tak lehce vytisknout (a už vůbec ne z libovůle nějaké privilegované party). Hlavně rozvíjející se ekonomiky by si přestaly dovážet Spojenými státy vytvářenou inflaci.

3. Platební neschopnost USA by zamávala s řadou věřitelů a se světovou ekonomikou tak, že by platební neschopnost dorazila do dalších předlužených států od Japonska po Francii. A tentokrát by to už žádný evropský „záchranný“ balík neufinancoval.

Dluhy, jež před sebou státy valí několik let a které jsou přitom zřetelně nezvladatelné a stále rostoucí, by se konečně skutečně vyřešily. Pravda, brutálně a velmi, velmi bolestně. Jenže můžeme se tomu vůbec nějak v budoucnu vyhnout? Nebude to v budoucnu mnohem horší, protože státy budou mít ještě mnohem větší dluhy?

Ještě jednou: Bankrot bez kliček by byl velmi bolestný, až brutální a s těžkými dopady na svět. Ovšem mohl by konečně nastartovat očistný proces západního předluženého světa, který zřejmě tímto procesem nechce projít dobrovolně.

Příště: Kolikrát už Spojené státy ve skutečnosti zbankrotovaly?

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru