Nová úřednická vláda Jiřího Rusnoka

Nová úřednická vláda Jiřího Rusnoka Zdroj: ČTK

Rusnokova zemanovská vláda pokračuje v čistkách. Teď čistí sekci pro lidská práva

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková byla dnes odvolána z pozice šéfky sekce pro lidská práva na Úřadu vlády. Následuje osud tiskového mluvčího vlády Jana Hrubeše.

Shodou okolností reflex.cz zveřejnil s právě odvolanou Šimůnkovou ještě tuto neděli rozhovor, který se týkal známé problematiky "sčítání Romů". Je známo, že problémy s komunikací na Úřadu vlády mělo několik lidí, především za ředitelky Jany Nagyové známé svou autoritativností. V případě agendy lidských práv šlo tehdy o to, že Nagyové se nějak nezdály mediální výstupy Šimůnkové.

Šimůnková (1972) byla jmenována do funkce v únoru 2011, předtím působila jako právnička zabývající se ochranou dětí.

Monika Šimůnková pro ČTK řekla, že důvody svého odvolání nezná, ve středu chce o tom jednat s premiérem. Podle mluvčí vlády Šimůnková nedodržovala pravidla. Ve funkci zmocněnkyně ale Šimůnková nadále zůstane. Vedením sekce byl pověřen šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

"Důvody neznám, považuji to odvolání za neodůvodněné," uvedla Šimůnková s tím, že další informace sdělí až po jednání s předsedou vlády Jiřím Rusnokem. Odvolání si vyslechla od vedoucího Úřadu vlády, zmocněnkyně je ale podřízená přímo premiérovi.

Mluvčí vlády Jana Jabůrková pak ČTK bez bližších podrobností sdělila, že Šimůnková byla odvolána kvůli nedodržování pravidel Úřadu vlády. "Jde o vnitřní organizační opatření úřadu, zmocněnkyní je nadále, agenda běží dál."

Podle dění posledních měsíců se dá předpokládat, že za jejím odvoláním může být snaha osekat lidskoprávní agendu vlády, což bylo patrné už na konci minulého roku. Vláda v demisi premiéra Rusnoka pokračuje ve zbytečných personálních změnách, jako kdyby nebyly za několik dní předčasné volby.

Veřejnost asi tento další krok zemanovské rozpínavosti nijak nevzruší, protože oblast lidských práv české občany příliš nezajímá a spojuje si ji s tím, že "cikáni mají dostávat dávky". Stejně tak celé oblasti neprospělo vystupování Michaela Kocába v roli ministra pro lidská práva. Tuto funkci považovali občané za jakousi uměle vytvořenou funkci. V každém případě je ale podivné, že zrovna takovéto a další personální změny nesnesou v Rusnokově/Zemanově vládě odkladu.