Uprchlíci z Lampedusy

Uprchlíci z Lampedusy Zdroj: Adéla Knapová

Lampedusa
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
24
Fotogalerie

Itálie nasadí na uprchlíky z Afriky i bezpilotní letadla

Itálie chce posílit vojenské hlídky v jižní oblasti Středozemního moře, aby se tak pokusila zabránit opakování lodních neštěstí, která si tento měsíc vyžádaly stovky obětí mezi africkými běženci mířícími do Evropy.

Nekonečný příběh utečenců, kteří ve Středomoří riskují životy, aby se dostali za lepším životem do Evropy, pořád nekončí. V neděli italská plavidla zachránila zhruba 400 osob z lodi, která se zhruba 100 kilometrů jižně od ostrova Lampedusa dostala do problémů.

Italský premiér Enrico Letta o víkendu uvedl, že úřady v oblasti jižně od Sicílie uskuteční řadu leteckých a námořních opatření. Jde o stejnou oblast, kam od začátku roku dorazily desetitisíce běženců z Afriky, často na přeplněných lodích v mizerném technickém stavu.

V pátek při havárii lodi s běženci zahynulo nejméně 36 lidí, dalších 206 se podařilo zachránit. Týden předtím nedaleko ostrova Lampedusa u Sicílie zahynulo více než 350 běženců ze Somálska a z Eritreje. Malta v sobotu varovala EU, že po ztroskotání již druhé lodi s africkými běženci v krátké době se vody Středozemního moře „mění ve hřbitov“.

Podle posledních zpráv nasadí k monitorování Itálie i bezpilotní neozbrojená letadla typu Predator. Všechna opatření mohou sice zabránit tomu, aby nedocházelo k takovým ztrátám na lidských životech, jako je tomu nyní, ale neřeší to hlavní problém, který se může stupňovat – zoufalý stav v některých zemích severní Afriky. Právě tamní bída vede k vlně utečenectví. Účinný plán na řešení bídy a chaosu v zemích, jako je Somálsko, ale zatím neexistuje.