Uprchlíci z Lampedusy

Uprchlíci z Lampedusy Zdroj: Adéla Knapová

Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
Uprchlíci z Lampedusy
15
Fotogalerie

Bezradná Evropa: ze Středomoří je hřbitov uprchlíků

Další tragédie, při které u italského ostrova Lampedusa (nachází se 115 kilometrů od Tuniska) zahynuly desítky afrických a arabských uprchlíků, vyvolává v Evropě bezradnost, jak s tímto problémem naložit. Mezitím se z vod Středozemního moře stal hřbitov pro stovky lidí.

Neklidná politická situace, války a špatný stav hospodářství, žene každý rok desítky tisíc lidí z Afriky i arabského světa právě k břehům Lampedusy, která je nejbližším místem EU pro imigranty z těchto částí světa. Ti zaplatí až tisíce dolarů nejrůznějším zločineckým gangům, které je pak přepravují na lodích a člunech, které mají k bezpečné dopravě daleko. Evropa si přitom neví rady ani s množstvím uprchlíků (Itálie si léta stěžuje, že je nejvíce na ráně, ale ostatní státy EU ji s vlnami utečenců málo pomáhají), ani nezná řešení problému.

Je zjevné, že uprchlíky nezastaví ani přísnější omezování migrace a jejich neustálé vracení do míst, odkud se vydali na cestu, ale ani uvolnění předpisů, které se tomuto problému věnují. Ani jedna varianta řešení v posledních letech nic nezměnila. Jedním z mála řešení by bylo řešit situaci přímo na březích Afriky, odkud lodě vyplouvají, jenže na tom žádná shoda s místními vládami neexistuje. Navíc je jasné, že pro mnohé bezpečnostní složky a úředníky v severní Africe se jedná o velmi výnosný byznys. Životy chudých uprchlíků jsou jim ukradeny a situaci se ani nesnaží řešit.

Zprávy o mrtvých ve Středozemí se tak bohužel budou ještě nějakou dobu opakovat.