Otzi

Otzi Zdroj: Profimedia.cz

Pravěký muž Ötzi má v Rakousku příbuzné

V Rakousku stále žijí příbuzní známého pravěkého muže Ötziho, jehož 5 300 let stará mumie se objevila před 22 lety v alpském ledovci na italsko-rakouské hranici. Díky analýze DNA se podařilo v Tyrolsku najít 19 osob, které patří do stejné genetické podskupiny jako „ledový muž“.

Podle agentury APA to dnes s odvoláním na výsledky testů DNA řekl Walther Parson z Ústavu soudního lékařství v Innsbrucku. „Tito lidé a Ötzi mají stejné předky,“ podotkl odborník.

Nález dobře zachované mumie muže z období pozdní doby kamenné je považován za prvořadou vědeckou senzaci. Odborníci se podle APA domnívají, že další příbuzní Ötziho by mohli žít ve švýcarském horském údolí Engadin a v podobné jihotyrolské oblasti Vinschgau.

O objev se hned poté, co byl 19. září 1991 učiněn, začaly přetahovat Rakousko s Itálií a trvalo rok, než se záležitost vyjasnila. Měřily se i hranice, o 92,56 metru nakonec vyhráli Italové. „Poražení“ Rakušané poté alespoň sarkasticky poukazovali na to, že Ötzi nemohl být Ital, protože se u něj našly pracovní nástroje a živil se tedy prací. Italové se jim ovšem snažili nezůstat nic dlužní - podle nich, když měl Ötzi mozek, nemohl to být Rakušan.

Doufejme, že objev Ötziho nebude mít zpětně žádný vliv na řádné fungování Evropské unie. Konec konců je Ötzi řádně zamrzlý, takže od něj nelze očekávat požadavky zatěžující sociální systém, ani nic, co způsobilo nějaké mezikulturní problémy. Ötzi je do naší kultury zatím zcela integrován.