Při střetech bylo zraněno již na dvěstě lidí.

Při střetech bylo zraněno již na dvěstě lidí. Zdroj: profimedia.cz

Egypt možná zůstane bez americké miliardy dolarů na vojenskou pomoc

Spojené státy se chystají zrušit většinu vojenské pomoci, kterou poskytují Egyptu, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké činitele. Televizní stanice CNN přinesla zprávu, že Washington zruší veškerou tuto pomoc.

Dostane Egypt peníze, na které je od Američanů zvyklý? Pro Bílý dům je to otázka už od již od červencového sesazení prezidenta Muhammada Mursího armádou. Mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová potvrdila, že v příštích dnech Bílý dům objasní, jak bude vypadat budoucnost americké podpory, ale s jejím celkovým zrušením se prý nepočítá. „Zprávy o tom, že zastavujeme veškerou vojenskou podporu Egyptu, jsou nepravdivé,“ uvedla mluvčí v prohlášení zaslaném novinářům e-mailem.

Podle agentury Reuters má ze současné vojenské podpory Egyptu zůstat jen pomoc určená k boji proti teroristické hrozbě na Sinajském poloostrově a k plnění několika dalších priorit. Konečné rozhodnutí o detailní podobě budoucí podpory však prý dosud nepadlo.

Prezident Obama po srpnových násilnostech, při nichž v Egyptě zahynuly stovky lidí během několika dní, oznámil zrušení společných vojenských manévrů obou zemí. Spojené státy tehdy zároveň zahájily revizi programů pomoci, kterou poskytují Egyptu. Z Washingtonu každoročně putuje do Egypta pomoc ve výši 1,55 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun). Její většinu tvoří právě pomoc vojenská.

Násilí v severoafrické zemi neustává ani tři měsíce po převratu. Jen v neděli zahynulo při střetech mezi příznivci a odpůrci Mursího nejméně 44 lidí.