bezdomovec

bezdomovec Zdroj: youtube.com

Pozor, v Česku přibývá chudých

Armáda spásy dnes pustila do světa alarmující studii, podle níž přibývá rodin, které jsou ohrožené chudobou. Třetina samoživitelů (samoživitelek) s dětmi a dále pětina rodin s více než pěti dětmi je chudobou ohrožená.

Ztráta bydlení a neschopnost hrazení nákladů s bydlením je nejčastějším důvodem rodin pro vyhledání služeb azylových domů Armády spásy. Zhoršuje se i postavení důchodců, hlavně žen, které žijí samy. Armáda spásy kritizovala komerční ubytovny, které paradoxně vybírají příliš velké částky z dávek státu a zneužívají nouze lidí pro "byznys s chudobou".

„Ceny v ubytovnách umožňuje systém dávek v hmotné nouzi, který řada podnikatelů dokáže dobře využívat,“ konstatovala dnes před novináři tajemnice národního velitele Armády spásy Pavla Vopeláková. Stát by měl podle Armády spásy reagovat vytvořením důstojného sociálního bydlení.

Šetření Armády spásy o růstu chudoby dokládají zářijové informace ministerstva práce, které na dávky v hmotné nouzi do konce letošního července vyčerpalo už čtyři pětiny částky, kterou na ně má letos v rozpočtu. Ze 7,5 miliardy korun vyplatilo potřebným v prvních sedmi letošních měsících skoro šest miliard. Proti loňsku je to o 1,7 miliardy víc. Víc je nezaměstnaných bez podpory a rodin v tísni.

Armáda spásy, která se nedávno stala oficiálně registrovanou církví, provozuje od roku 1993 domy pro matky s dětmi a rodiny. Zařízení s celkem 250 lůžky má v Havířově, Ostravě, Krnově, Opavě, Brně a Přerově, k tomu provozuje skoro 80 tréninkových bytů pro opětovné zapojení do společnosti. Dále má komunitní centra a sociální zařízení, služeb Armády spásy využívá denně na 1500 lidí. Armáda spásy se zaměřuje hlavně na nejvyloučenější a nejohroženější osoby.