Somálsko

Somálsko Zdroj: profimedia.cz

Američané zaútočili v Africe na teroristy. V Libyi uspěli, v Somálsku nikoli

Válka proti terorismu má různé podoby. Americký prezident Barack Obama prosazuje především zásahy s pomocí bezpilotních letadel a akce speciálních sil. Ne každá se ale podaří. Nasvědčují tomu i víkendové akce amerických elitních jednotek v Libyi a Somálsku.

V libyjském Tripolisu se Američané zmocnili jednoho z nejhledanějších teroristů světa, Anase Libího. Ten se měl podílet na teroristických útocích na americké ambasády v Keni a Tanzanii v roce 1998, při kterých zemřelo 224 lidí. Scény ze zatčení, které popsal Libího bratr, přitom vypadají až neuvěřitelně prostě. Libí, vysoký představitel jedné z odnoží al-Kajdy zaparkoval vůz před svým domem poté, co se vrátil z ranních modliteb, pak ho obklopila další tři auta, muži v nich rozbili u Libího vozu okénko, vzali mu zbraň, naložili ho do auta a zmizeli s ním neznámo kam. Přitom americké tajné služby hledali tohoto člověka dlouhých 15 let a byla na něj vypsána odměna pět milionů dolarů.

Naopak útok v somálském pobřežním městě Barawe, který měl být odvetou za nedávný atentát na obchodní centrum v keňském Nairobi, se nezdařil. Bojovníci místních islamistických milicí Šabáb jej prý dokázali odrazit. Američanům se přitom v Somálsku tradičně nedaří, památné je sestřelení dvou amerických vrtulníků Black Hawk (natočen byl podle události i známý film) a v podstatě poprava vojáků USA přesně před dvaceti lety.