Jošinoja

Jošinoja Zdroj: Profimedia.cz

Nová dobrota v japonském fastfoodu: Naservírují vám rýži z Fukušimy

Japonský fastfoodový řetězec chce pěstovat rýži a zeleninu v oblastech zasažených havárií jaderné elektrárny Fukušima.

Společnost Jošinoja provozuje v Japonsku rozšířený a oblíbený fast food, který nabízí zákazníkům gjudon, jídlo z rýže s hovězím masem.

Provozovatelé fast foodu teď chtějí spolupracovat s farmáři z prefektury Fukušima. Ti své produkty pěstují v zóně vzdálené méně než osmdesát kilometrů od podezřelých poškozených reaktorů. Právě farmáři z této oblasti byli katastrofou fatálně poškozeni a firma Jošinoja jim chce teď pomoci. Chce od nich kupovat rýži a zeleninu do tisícovky svých restaurací.

Jošinoja tvrdí, že plodiny budou přísně kontrolovány a k lidem se radioaktivní jídla nedostanou. „Věříme, že tímto krokem pomůžeme obnově zemědělství v oblasti,“ tvrdí majitelé firmy.

Jak se podaří obavy rozptýlit, není zatím jasné. V každém případě půjde o marketingový oříšek, protože  z havarované elektrárny ve Fukušimě pořád uniká radioaktivní voda. K poslednímu úniku došlo tento týden, kdy pracovníci elektrárny neodhadli objem cisterny, do které kontaminovanou vodu tankovali. Přibližně 400 litrů zamořené kapaliny se dostalo do půdy.

Je ovšem možné, že za těchto podmínek rýže poroste mnohem lépe, než bývá obvyklé. Jak známo, radioaktivita do určité míry živým organismům prospívá. Třeba se nakonec stane pokrm od Fukušimy hitem. Třeba pod sloganem: "K naší rýži si nemusíte rozsvítit." Nebo: "V našem jídle živého parazita nenajdete."