Jsme nevěrní prolhaní zloději

Jsme nevěrní prolhaní zloději Zdroj: Wordle.net / Reflex.cz

Jsme nevěrní prolhaní pokrytečtí zloději a chceme lepší politiky

Jsou čeští politici výjimečně špatní, nebo na ně prostě máme při všem tom nadávání jen přísnější metr, zatímco sami sobě promineme ledasco?

Tak schválně.

Lžete?

Jeden průzkum tvrdí, že Češi lžou svým partnerům, a to nejčastěji o penězích. Jiný průzkum zase říká, že Češi lžou ve svých životopisech, a to nejvíc ze zkoumaných zemí.

Že by všechny vylhané životopisy patřily politikům? To těžko.

Kradete v práci?

Podle jistého průzkumu Češi kradou jak šílení. Tenhle koníček, popsaný pseudopříslovím „kdo nekrade, okrádá rodinu“, nezmizel ani s pádem komunismu, kdy všechno bylo všech. Prý tři čtvrtiny krádeží v supermarketech teď „zajišťují“ jeho vlastní zaměstnanci.

Příležitost dělá zloděje, že. A někteří politici mají prostě velkou příležitost. Někdo má před sebou pár miliónů za cinklou veřejnou zakázku, někdo šunku svého zaměstnavatele. Oba po tom sáhnou. Jak velký je v tom rozdíl?

Zahýbáte?

Podle průzkumů přiznává nevěru minimálně třetina Čechů, údajně jich je ale ve skutečnosti nevěrných víc. Expremiér Jiří Paroubek, nevěrník.

Expremiér Mirek Topolánek, nevěrník. Expremiér Petr Nečas, nevěrník. To je zhruba třetina premiérů České republiky. Ale ve skutečnosti to může být i víc.

Kašlete na to?

Výzkumy a údaje pojišťoven ukazují, že Češi si nedělají příliš velkou hlavu s preventivními prohlídkami, jež mohou včas odhalit zdravotní problémy a ušetřit tak náklady na následnou léčbu, která pak jde často do miliónů i výš.

Politici taky často kašlou na preventivní řešení bobtnajících problémů, jež nás pak stojí mnohonásobně víc (podpora solárních panelů). Oni před sebou mají vidinu čtyř let volebního období. Proč na to kašleme my?

Hulíte, chlastáte a chcete to zadarmo?

V Česku je podle průzkumů 30 procent kuřáků a pět procent alkoholiků. Zároveň podle průzkumů 40 procent Čechů rozhodně odmítá školné a skoro 80 procent lidí je proti poplatkům u lékaře.

To je otázka priorit, že. Pokud preferujeme chlastání před vzděláním (jsme ochotni platit za alkohol, ale za školy ne) a kouření před zdravím (jsme ochotni platit za cigarety, ale za zdraví ne), tak co teda vlastně chceme? Jak si vlastně představujeme ideálního prezidenta?

Dodatek: Rozhodně nechci říct, že bychom měli politikům nechat volné ruce pro jejich neřesti. Naopak, text je o nás voličích. Měli bychom chtít stejné ctnosti od sebe, když už je žádáme od jiných.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru