Zemětřesení v Pákistánu

Zemětřesení v Pákistánu Zdroj: Profimedia.cz

Zemětřesení zabilo stovky lidí a obnovilo „bludný“ ostrov

Zemětřesení, které v úterý postihlo oblast jihozápadního Pákistánu, mělo takovou sílu, že vyzvedlo část mořského dna nad hladinu a vytvořilo nový, asi stometrový, ostrov.

Otřesy o síle 7,7 stupně Richterovy škály měly ohnisko asi 20 kilometrů hluboko pod povrchem na jihu provincie Balúčistán nedaleko města Avaran. V odlehlých horských oblastech provincie zemřelo nejméně tři sta lidí, stovky domů se zřítily. Otřesy byly citelné až v dvacetimilionovém Karáčí nebo indickém hlavním městě Dillí.

Po zemětřesení se u pobřeží nedaleko přístavu Gvadar objevil malý nový ostrov, vysoký asi devět metrů a sto metrů dlouhý. Podle místních úřadů se podobný skalnatý útes na tomtéž místě vynořil již před zhruba 60 lety, ale později zmizel pod vodou. Na pobřeží se shromáždily stovky lidí, aby nový ostrov spatřili na vlastní oči.

Nový ostrov u pákistánského přístavu GvadarNový ostrov u pákistánského přístavu Gvadar|Reuters

 

Balúčistán je největší, ale nejméně zalidněnou pákistánskou provincií. I tak podle mezinárodního krizového informačního centra ve vzdálenosti do 100 kilometrů od epicentra žije zhruba 300 tisíc lidí. Oblast Balúčistánu je náchylná k otřesům; nejméně 35 lidí tu zahynulo v dubnu při silném zemětřesení, které mělo ohnisko v jihovýchodním Íránu.

Balúčistán, který sousedí s Íránem a Afghánistánem je politicky velmi neklidný. Pákistánská armáda zde vede dlouhodobý boj s místními separatisty i s islamistickým hnutím Taliban Právě tady v březnu zmizely dvě české turistky. Předpokládá se však, že únosci je – aby zabránili svému dopadení – z oblasti co nejrychleji odvezli.