Václav Hořejší

Václav Hořejší Zdroj: profimedia.cz

Václav Hořejší: Chce to omezit peníze na volby a zavést většinový systém a referenda

V rámci naší ankety jsme v tištěném Reflexu uveřejnili odpovědi osobností na otázku: “Je v České republice ohrožena demokracie?” Byli jsme tak rychlí, že jsme nestačili zařadit vyžádanou odpověď vědce a známého blogera pana Václava Hořejšího. Přinášíme ji tedy teď.

Z formálního hlediska jsme na tom s demokracií dnes úplně stejně jako po celých uplynulých více než dvacet let – funguje systém zastupitelské demokracie založený na politických stranách. Nevidím nikoho, kdo by tento systém ohrožoval.

Jiná věc ovšem je, jestli je skutečnou demokracií stav, kdy jednou za čtyři roky chodíme k volbám (zajisté zcela svobodným), vybíráme si většinou „menší zlo“ a pak jsme nuceni pasivně sledovat, jak ti, kteří ve volbách zvítězili, dělají něco jiného, než slibovali, nebo to dělají špatně.

Myslím, že negativně působí hlavně:

1. Poměrný princip voleb do většiny zastupitelských sborů.

2. Rozhodující vliv peněz na volební kampaň.

3. Velmi malá členská základna politických stran.

4. Absence referenda jako doplňkového nástroje demokracie. Jsem si vědom, že tyto problémy existují i v mnoha dalších zemích.

Podle mého názoru by pomohlo:

1. Zavedení většinového dvoukolového systému v jednomandátových volebních obvodech ve volbách do všech zastupitelských sborů (jako u voleb do Senátu) s principiální možností odvolání zvolených poslanců.

2. Zavedení volební povinnosti (jako například v Belgii).

3. Uzákonění a praktikování referend k důležitým otázkám.

4. Drastické omezení částek povolených na volební kampaně, které by směly být založeny pouze na seznamování voličů s volebním programem, nikoli na nějakých líbivých obrázcích na billboardech a podobných reklamních tricích.

Nevím, jak docílit změny povahy politických stran (podstatně zvýšit jejich členskou základnu a zkvalitnit ji)…