Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Svědek v případu Janoušek: Nabídli mi úplatek, abych nešel k soudu

Svědek nehody pražského kšeftaře Romana Janouška Josef K. dnes soudu řekl, že mu prostředník nabídl úplatek za to, že nepůjde k rekonstrukci havárie ani k soudu. Janoušek osobně se jednání neúčastnil a jeho obhájce považuje obvinění za absurdní.

Svědek soudu popsal, jak se nehoda udála. Janoušek podle něj na ženu dvakrát najel a potřetí ji "agresivně" nabral. Žena prý udělala kotoul přes kapotu a dopadla na zem. Svědek jel za Janouškem, který ze svého vozu vystoupil na Pankráci; telefonoval prý a vrávoral, pak si šel sednout na lavičku. Za chvíli přijela policie.

Po nějakém čase údajně Josefa K. kontaktoval prostředník, který mu nabídl úplatek. Svědek měl prý strach a napsal loni 7. července e-mail Janouškovu obhájci Vítu Širokému. Obhájci svědek navrhl schůzku, ale ještě dopoledne mu údajně Široký odepsal, že je na dovolené. Svědek prý kontaktoval také novináře a mluvil i s vrchní státní zástupkyní v Praze Lenkou Bradáčovou.

Janouškův obhájce Široký považuje tvrzení o úplatku za absurdní, a to už jenom z toho důvodu, že s ním svědek přišel až nyní při líčení. Sám pak naopak naznačil, že e-maily od Josefa K. považoval za předzvěst žádosti o úplatek ze strany svědka. "Osobně jsem z toho cítil, že se se mnou bude snažit domluvit, jak vypovídat, aby to nějakým způsobem zobchodoval," řekl dnes Široký. Se svědky se nikdy nesetkává, protože ovlivňování svědků je nezákonné, dodal.

Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze. Janoušek narazil do vozu před sebou, kolizi neřešil a jel dál. Když zastavil na červenou na světelné křižovatce, řidička nabouraného vozu ho doběhla a postavila se před jeho auto. Janoušek ji poté srazil a ujel. Při následné dechové zkoušce mu policisté naměřili přes dvě promile alkoholu. Sražená žena po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici.

Janouška viní obžaloba z pokusu o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až 18 let vězení. Soud byl dnes odročen na neurčito.