Cameron

Cameron Zdroj: Reu

Británie se vojenské akce proti Sýrii nezúčastní. Obamu to ale neodradilo

Britský ministr obrany Philip Hammond po nečekané prohře vlády v parlamentním hlasování o usnesení k syrské krizi uvedl, že se Británie nezúčastní žádné vojenské akce proti Sýrii.

Vláda Davida Camerona byla až dosud považována za stoupence zásahu proti režimu Bašára Asada, kterého syrská opozice a některé západní státy obviňují z chemického útoku proti vlastnímu obyvatelstvu.

"Doufal jsem, že se argumenty prosadíme, ale pochopili jsme, že je tu hluboké zřídlo nedůvěry k angažování se na Blízkém východu," řekl Hammond v nočním programu televize BBC.

Připustil, že klíčový britský spojenec, Spojené státy, mohou být britským postojem nezapojit se do akce zklamány, ale nemyslí si, že by britská neúčast mohla vojenskou akci zastavit.

Bílý dům mezitím podle agentury AFP potvrdil, že Barack Obama rozhodne o postupu v syrské otázce v zájmu Spojených států. "Spojené státy budou dále konzultovat britskou vládu jako jednoho z našich nejbližších spojenců a přátel", ale "rozhodnutí prezidenta Obamy se budou řídit tím, co je v zájmu USA," uvedla mluvčí pro otázky národní bezpečnosti Caitlin Haydenová. Cameronova vláda o čtvrteční noci prohrála hlasování ve sněmovně ohledně vojenské intervence v Sýrii v poměru 272 ku 285 hlasům. Premiér vzápětí podle agentur přislíbil, že názor parlamentu neobejde, ale bude respektovat, protože je mu jasné, že si parlament vojenský zásah nepřeje.

Před parlamentní debatou britská vláda zveřejnila vlastní interní analýzu, podle níž by byl vojenský úder proti Sýrii oprávněný i v případě, že by jej blokovala Rada bezpečnosti OSN. Podle dobrozdání by byl útok oprávněný, protože by šlo o "humanitární intervenci". Vláda také argumentovala materiálem britských zpravodajských služeb, podle kterého není pochyb, že v Damašku došlo k chemickému útoku. Podle zprávy neexistuje "žádný hodnověrný alternativní scénář", než že jde o dílo syrského režimu.