Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ČTK

Budeme bojovat a vyhrajeme, vzkázal Asad Americe a jejím spojencům

Sýrie se bude bránit jakékoli agresi. Prohlásil to dnes syrský prezident Bašár Asad, kterého citovala státní televize. Listu Al-Achbár prezident řekl, že Sýrie vyjde z konfrontace s USA jako vítěz.

"Od začátku krize čekáme na chvíli, kdy se objeví náš skutečný nepřítel. Vím, že vaše morálka je dobrá, že jste připraveni čelit jakékoli agresi a bránit vlast," citoval list slova, která prý Asad pronesl před syrskými představiteli.

Televize zveřejnila to, co Asad řekl na dnešní schůzce s jemenskou delegací. "Hrozba přímé agrese proti Sýrii jen zvýší naši oddanost hluboce zakořeněným principům a nezávislé vůli našeho národa. Sýrie se bude bránit jakékoli agresi," sdělil Asad.

Nejmenovaný armádní činitel agentuře AFP řekl, že armáda se připravuje na nejhorší z možností, kterou může útok přinést. "Pracujeme jako všechny armády světa na nejhorším ze scénářů. Budeme zemi chránit před útokem a připravíme podmínky pro náležitou odvetu," řekl tento zdroj.

Syrský premiér Vaíl Halkí ve středu prohlásil, že Sýrie bude v případě zahraniční intervence "hrobem útočníků".

Útok na Sýrii

Útok na Sýrii se má podle zatím dostupných zpráv uskutečnit z lodí ve Středozemním moři. Britský list The Guardian ve středu napsal, že syrská armáda možná chystá nasazení sebevražedných letců. K útokům na americká letadla je prý připraveno 8000 lidí. Listu to sdělil syrský důstojník, který slouží na základně protiletadlové obrany u Damašku. Prohlásil také, že "pokud americká a britská armáda vyšle jedinou raketu, Syřané pošlou čtyři, a jestliže se do vzdušného prostoru dostanou jejich letadla, čeká je pekelná palba".