David Rath

David Rath Zdroj: ČTK

Záznam Rathova zatčení vyvrací jeho předešlé námitky

Krajský soud v Praze přehrál videozáznam z loňského zadržení tehdejšího poslance Davida Ratha. Poprvé měla veřejnost možnost vidět, jak tehdy Rath reagoval. Video ukazuje, že exhejtman krabici s penězi z dohledu neztratil a její obsah (tedy peníze) byl ukázán před ním.

Kriminalistů se lekl. Po zadržení působil místy nervózně. Měl v ruce tašku s krabicí, o které tvrdil, že je v ní víno. Když ji ale policista rozdělal, byly tam bankovky. Podle spisu to byl sedmimilionový úplatek. Rath to odmítá a tvrdí, že byl v šoku, když viděl peníze místo vína.

Několik kriminalistů v civilu čekalo na Ratha za rohem domu v Rudné u Prahy 14. května krátce po 20:00 hodině. Odcházel z domu někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, kde měl schůzku s ní a jejím přítelem, manažerem nemocnic a exposlancem Petrem Kottem. Když vyšel, nesl v rukou tašku a přes rameno brašnu. Mířil k autu. Kriminalisté na něj z boku promluvili a Rath se jich lekl.

Tašky pak položil na zem, policisté je prohledávali před ním. Při prohlídce tvrdil, že má peníze pouze v peněžence a v igelitové tašce je krabice s vínem. Kriminalista zamířil kamerou na krabici a před Rathem ji nahoře rozřezal a otevřel. "To nebude víno," řekl policista, když viděl, že je krabice na šest láhví alkoholu až po okraj plná bankovek. "To je zajímavé," odvětil Rath.

Rath neměl krabici pod dohledem

Exposlanec se u soudu v minulých týdnech ohradil, že téměř dvacet minut neměl krabici pod dohledem, protože stál opodál a měl jiné starosti, než sledovat policejní postup. Naznačil, že s krabicí mohli kriminalisté nějak manipulovat, a že u jejího otevírání nebyl žádný svědek. Z videozáznamu je ale patrné, že policie ji rozdělala krátce po zadržení a i dále byly zabavené věci v Rathově blízkosti.

Policistka, která zásah vedla, mu řekla, že je podezřelý z přijetí úplatku v souvislosti s veřejnou zakázkou pro stavební firmu Konstruktiva Branko. Rath kroutil hlavou, že tomu nerozumí. "O tom si popovídáme později," odpověděla kriminalistka.

Rath si vyslechl, že je zadržen bez předchozího souhlasu státního zástupce, protože věc nesnesla odkladu. Policistka pak žalobci telefonovala, že zatkla poslance a je nutné obeznámit šéfku Sněmovny. Rath se ohradil, že má imunitu. Na to mu kriminalistka řekla, že je zadržen ihned po spáchání trestného činu, a proto tomu nic nebrání. Policistka mu také řekla, že podle ní jsou všechny tři důvody pro vzetí do vazby - hrozí útěk a skrývání, mohl by ovlivňovat svědky a také pokračovat v trestné činnosti.

Když mu policisté prohledávali jeho věci, stál opřený o dveře garáže s rukama v kapsách. Bylo vidět, že ho akce policie překvapila. Výraz měl většinou neměnný, pouze místy si kousal rty a působil nervózně.

Pár minut po zatčení byl slyšet opodál křik policejního komanda, které vtrhlo do domu zadržet Pancovou a Kotta.