Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Konec Poslanecké sněmovny: Zeman dnes podepsal její rozpuštění

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal rozpuštění Poslanecké sněmovny. Dolní komora Parlamentu tak končí ve složení, které měla po minulých volbách. Prezidentovo rozhodnutí vstoupí v platnost dnes v jedenáct hodin, až vyjde ve sbírce zákonů. Rozpuštění Sněmovny otevře cestu k předčasným volbám.

"Mohu potvrdit, že prezident rozpuštění Sněmovny podepsal," řekl Zemanův kancléř Vratislav Mynář. Rozhodnutí hlavy státu vyjde ve sbírce zákonů kolem 11:00 hodin, doplnil kancléř. Poté se Poslanecká sněmovna oficiálně rozpustí.

Také podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky vyjde prezidentův verdikt ve sbírce ještě dnes. Od vydání rozhodnutí ve sbírce se odvíjejí lhůty pro vyhlášení předčasných voleb do Sněmovny. Prezident je musí vyhlásit tak, aby se konaly do 60 dnů po konci současné Sněmovny, avšak nejpozději 50 dní před jejich konáním. Zeman už dříve uvedl, že termín voleb stanoví na 25. a 26. října.

Politické strany už houfně zbrojí na předčasné volby, jejichž favoritem je podle průzkumů veřejného mínění ČSSD. Strany vybírají lídry a připravují předvolení kampaně, na které bude tentokrát minimum času.

Zeman nedávno uvedl, že jmenuje premiérem toho, koho mu doporučí strana, která vyhraje chystané předčasné volby do Sněmovny. Nadále má ale za to, že by vítěz voleb měl při nominaci přihlédnout k vůli voličů a preferenčním hlasům.