Dárek od šéfa Jiřího Rusnoka

Dárek od šéfa Jiřího Rusnoka Zdroj: Blesk - Maria Rašínová, Ladislav Křivan

Oslava narozenin Jiřího Balvína: Hambaté dárky a nová mocenská struktura

Můžete si myslet, že Jiří Balvín je komická figurka. Oslava jeho šedesátin ale ukázala, že právě přes něj se v Česku tvoří nová mocenská struktura…

Oslava šedesátin Jiřího Balvína nebyla zajímavá ani tak proto, že ministr kultury v demisi Jiří Balvín podle Idnes.cz odmítl komentovat náklady na její pořádání, protože to prý není nikoho věc.

Na tenhle typ buranské arogance jsme od lidí kolem Miloše Zemana tak nějak zvyklí. Daleko zajímavější ale je, co celá oslava doopravdy znamenala. Stačí se podívat na seznam hostí. Mezi nimi svítí hodně jmen, ale jedno ze všech nejvíc - generální ředitel České televize Petr Dvořák. Muž, který jen o týden dříve čelil vzpouře odborů a části managementu kvůli tomu, že nechal stáhnout z Událostí a komentářů Danielu Drtinovou (údajně na Balvínův popud) se tu s Balvínem objímá a předává mu pečlivě promyšlený dárek.

Z hlediska komunikace dovnitř ČT rozhodně dost šílený krok. Dvořákovi to přesto stálo za to. Proč? Odpověď nabízí rozsáhlý seznam dalších účastníků narozenin. Přes Balvína se totiž tvoří nová mocenská struktura a Petr Dvořák velmi dobře ví, že u takové události si nemůže dovolit chybět- i kdyby to mělo znamenat, že mu půl redakce zpravodajství na protest vyskočí z okna.

Balvín, jakkoli si z něj můžeme dělat legraci má velmi kvaliní a silný sociální kapitál. Politici kolem Miloše Zemana se skrze něj mohou napojit na média a showbyznys, protože „umělci z Prahy“ jsou pro tuhle vládu klíčoví. To víme od té doby, co se první dámou prezidentské kampaně stala Jiřina Bohdalová. Umělci, nebo právě lidé jako Petr Dvořák pak skrze Balvína mají kontakt na novu elitu.A mohou velmi rychle ustavit vazby stejně silné, jako byly ty předchozí. Ostatně, pojďme se podívat kdo všechno podle Idnes.cz dorazil:

Mezi hosty byli někteří členové odstupující vlády jako ministryně spravedlnosti Marie Benešová, šéf resortu zemědělství Miroslav Toman, ministr pro místní rozvoj František Lukl. Na oslavě se bavil také pražský sociálnědemokratický politik Petr Hulinský či kontroverzní senátor ČSSD Jaroslav Palas. Z politiků ODS přišel Jan Zahradil nebo poslanec Walter Bartoš. Před půl osmou dorazil premiér v demisi Jiří Rusnok … O několik desítek minut později gratuloval oslavenci prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský, později také přišel kancléř Vratislav Mynář. Dostavil se také první místopředseda Zemanovců a šéf společnost Lukoil Aviation Martin Nejedlý.

Krátce je večer přišla pozdravit i někdejší bývalá vrchní státní zástupkyně Renata Vesecká, která se srdečně přivítala zejména s Nejedlým.

Vesecká nebyla jedinou pozvanou z vysokých právních kruhů. Balvín poslal pozvánku také elitním advokátům Tomáši Sokolovi, Dagmar Raupachové, která dorazila v doprovodu advokáta Jana Černého. Stranou nezůstaly osobnosti z jiných sfér veřejného života. Dorazil tak kardiochirurg Jan Pirk, prezidentka nadačního fondu Vendula Svobodová, zpěvák ze Žlutého psa Ondřej Hejma, operní diva Andrea Kalivodová, psycholog Ivan Douda, hudební producent František Janeček nebo bývalý fotbalista Antonín Panenka.

Přidejte třeba členy skupiny Olympic, muzikálového superimpresária Oldřícha Lichtenberga a vyjde vám poměrně přesný obrázek toho, jaké vazby se tu tvoří a upevňují.

Mimochodem, když už jsme u těch obrázků. Že je vkus Jiřího Balvína řekněme trochu „uslintaný“ se tak nějak obecně ví, nebo tuší. Je ale dobře, že jeho současný šéf, premiér Jiří Rusnok zná svého vládního kolegu fakt dokonale. Hleďme, co od předsedy vlády Balvín dostal.

 

Dárek od šéfa Jiřího RusnokaDárek od šéfa Jiřího Rusnoka|Blesk - Maria Rašínová, Ladislav Křivan

 

Říká se, že umění má k lidem promlouvat. Pokud je to tak, dovolte, abych vám přetlumočil, co říká tento obraz: „Dobrý den, jsem dárek od člověka, který nemá vkus člověku, který nemá vkus.“ Ano, nové struktury, které se na Balvínově oslavě tak vesele družily možná mají moc. Jen vkusu se jim úplně nedostává…