Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: ČTK

Velký pád malého muže: Soud rozhodl o Berlusconiho vině

Italský nejvyšší soud ve čtvrtek potvrdil rozsudek v kauze daňových úniků bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Byl za to odsouzen ke čtyřletému vězení, tři roky z toho se ale vymazávají v důsledku amnestie z roku 2006.

Je to první definitivní verdikt nad šestasedmdesátiletým Berlusconim, který je jinak souzen v desítce dalších kauz. Do vězení ale ani tak zřejmě nebude muset, protože si výsledný roční trest může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací. Berlusconiho právníci zvažují, že se obrátí na soudy evropské úrovně.

Soud dnes zároveň nařídil revizi soudního rozhodnutí o pětiletém zákazu vykonávání veřejných funkcí, který byl součástí původního verdiktu. Soudce Antonio Esposito v odůvodnění řekl, že rozhodnutí o vině i výši trestu je "nezvratné". Berlusconi očekával verdikt ve své římské rezidenci spolu s právníky, ministrem vnitra Angelinem Alfanem a dcerou Marinou. Advokáti rozhodnutí soudu označili za nespravedlivé. V rámci italské justice je verdikt definitivní, ale Berlusconiho obhájci zvažují, že se obrátí na soud evropské úrovně.

Domácí vězení

Krátké tresty se v Itálii zpravidla nevykonávají ve věznici, takže dnešní rozhodnutí by mohlo znamenat pro Berluconiho rok domácího vězení. Také možná jenom rok veřejně prospěšných prací. Situaci mu navíc usnadňuje vysoký věk.

Vůdce populistického Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo situaci přirovnal k pádu Berlínské zdi v roce 1989. "Berlusconi je politicky mrtev. Ať žije Berlusconi!" napsal na svém blogu.