Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: ČTK

Jan Fischer odvolal Vondru z dozorčí rady Českého Aeroholdingu. Není prý dostatečný odborník

Ministr financí Jan Fischer chystá personální změny v dozorčích radách podniků se státní účastí. Odejít mají například Alexandr Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu a exposlanec Marek Šnajdr z řídícího orgánu Čepra. Podle Fischera nejsou dostateční odborníci. O odchodu z dozorčí rady Aeroholdingu uvažuje také u bývalého náměstka Zdeňka Zajíčka.

V dozorčích radách podle Fischera mají být vysoce postavení, kompetentní státní úředníci, v některých případech prý může jít také o lidi zvenku. Vedle odchodu Šnajdra a Vondry chce diskutovat také o postavení exposlance Ivana Fuksy, který je ale součástí představenstva Aeroholdingu, a nikoli dozorčí rady. Při svém rozhodování se Fischer bude ptát také vedení představenstva a strategického partnera aerolinek jihokorejského dopravce Korean Air.

Fischer upozornil na to, že dosud nejsou k dispozici pravidla, jakou pozici má stát uplatňovat vůči firmám, ve kterých vlastní nějaký podíl. Původně si vytvoření takových pravidel sliboval od vlády Petra Nečase. Návrh z dílny ministerstva financí a ministerstva vnitra ale nakonec narazil na legislativní připomínky ostatních resortů. "Něco se udělat prostě musí," řekl dnes Fischer, který se s tímto návrhem nyní chce pečlivě seznámit. Pravidla chce mít hotová do podzimu.

Obsazování míst v řídících orgánech státních podniků se letos stalo velkým politickým tématem. Obvinění z politické korupce při přidělování míst bývalým poslancům ODS bylo také jedním z důvodů pádu vlády premiéra Petra Nečase.