samková

samková Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Samková prohrála soud s matkou oběti mačetového útoku

Krajský soud v Liberci v pátek zamítl žalobu advokátky Kláry Samkové na matku jedné z obětí mačetového útoku v Novém Boru. Samková se na Ivaně Maškové domáhala omluvy za údajnou pomluvu.

Advokátka by také měla zaplatit náklady řízení. Rozsudek není pravomocný, Samková se proti němu odvolá. Při incidentu v Novém Boru byli v srpnu 2011 zraněni tři lidé, Samková v kauze obhajovala útočníky.

Jádrem sporu je citace, která vyšla před rokem v deníku Mladá fronta Dnes a na portálu iDnes. Ivana Mašková v něm mimo jiné řekla, že Samková učí Romy lhát a na kauze se chce zviditelnit, aby se mohla vrátit do politiky.

Pomohlo, že matka řekla: "Mám pocit"

Podle soudce Pavla Vacka vystupovala Samková v případu mačetového útoku jako veřejná osoba, když přijala funkci obhájkyně, a musela proto počítat s kritikou svých kroků v této mediálně sledované kauze.

Výrok Ivany Maškové byl podle rozhodnutí soudce v mezích svobodného vyjádření, navíc podle něj nešlo o tvrzení, ale jen o názor. Maškové v tomto směru pomohlo, že výrok začínal slovy „mám pocit“.

Samková po jednání řekla, že podle ní soud „skočil na špek“ obhajobě. Se zdůvodněním rozsudku nesouhlasí, a proto se proti němu prý odvolá. Kromě samotného odvolání zvažuje, že se obrátí i na Ústavní soud.

Naopak Mašková je s rozhodnutím soudu spokojená. Její právník Milan Štětina věří tomu, že i odvolací soud rozhodne stejně. Podle něj osoba, která je veřejně činná, musí automaticky počítat s tím, že její práce i vyjádření budou kritizovány.

Samková v takzvaném mačetovém útoku zastupovala čtyři z pěti obžalovaných. V únoru ji však vrchní soud z kauzy vyloučil pro kolizi zájmů.