Zdroj: ČTK

Kalousek o vládě Jiřího Rusnoka: Jsou to pokusní králíci Zemanova experimentu

Sněmovna dnes jedná vůbec poprvé o návrhu na své rozpuštění. Na schůzi iniciované opoziční ČSSD ho asi neschválí. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není rozpuštění Sněmovny řešením. Jednání poslanců se poprvé účastnili ministři nové vlády Jiřího Rusnoka.

Návrh na rozpuštění Sněmovny v úvodu zdůvodňoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Předčasné volby jsou podle něj nejlepším řešením současné politické krize i nejlepším řešením pro Českou republiku a její obyvatele. "Nové volby jsou ústavně nesporným a čistým řešením," řekl Sobotka, podle kterého čeká Česko období politické nestability.

Naopak podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není rozpuštění Sněmovny řešením. Komora podle něho musí uplatnit své pravomoci vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a jeho vládě, kterou jmenoval bez většinové podpory v komoře. "Je to střet mezi institucemi, střet mezi Sněmovnou a jejími pravomocemi a mezi mocichtivým prezidentem republiky, který je přesvědčen, že ústavní zvyklosti jsou idiotské," řekl Kalousek.

Pokusní králíci

Rusnokovy ministry označil Kalousek za pokusné králíky Zemanova experimentu, když suverénem musí být Sněmovna. "Aby pro jejich případné následovníky byl v praxi demonstrován fakt, že osudy pokusných králíků nemívají happy end, a to přesto, že na začátku pokusu jsou drbáni za ušima, kvalitně krmeni a je s nimi mazlivě hovořeno," dodal exministr financí.

Podle něho není žádná záruka, že by Zeman po volbách nepostupoval stejně jako nyní. "Predátor parlamentních pravomocí" by podle Kalouska neměl mít šanci, "i kdyby mu po boku nestál jeden Lukoil, ale klidně tři Lukoily". Bývalá koalice chce pokračovat ve své vládě v čele s nynější předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS), která má písemnou podporu 101 hlasů.