Zdroj: ČTK

Zeman jmenoval Rusnokovu úřednickou vládu

Prezident Miloš Zeman dnes krátce před polednem jmenoval vládu premiéra Jiřího Rusnoka. Vznik úřednického kabinetu prosadil Zeman proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně. Ani sami ministři si dnes nejsou jistí, jak dlouho bude jejich úřednický kabinet zemi řídit.

Zeman informoval, že úkolem nové vlády je zabránit politickým tlakům při vyšetřování kauz a respektovat nezávislost policie a státních zástupců.

Rusnokovu úřednickou vládu sám Zeman nazývá vládou odborníků. Mezi odborníky se tak objevil například splachovací zametač s dluhy Jan Fischer, neúspěšný kandidát na prezidenta, který to dotáhl až na místopředsedu vlády, nebo nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová - velká oblíbenkyně samotného prezidenta.

Ministři si nejsou jistí

Na Pražský Hrad vyrazili členové vlády Jiřího Rusnoka dnes dopoledne bílým autobusem. Při příchodu do Kramářovy vily, odkud vláda za hlavou státu vyjela, se ale ani sami ministři nedokázali dohodnout v tom, jak dlouho bude úřednický kabinet zemi řídit. Někteří počítají s čtyřměsíční misí, jiní předpokládají, že vláda přežije do řádných voleb v květnu příštího roku.

Dvanáctá vláda samostatné České republiky vzniká z rozhodnutí prezidenta a proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně. Je to vůbec poprvé v historii samostatné ČR, kdy se strany na vzniku kabinetu vůbec nepodílely.


VLÁDA JIŘÍHO RUSNOKA
premiér Jiří Rusnok
ministr financí a místopředseda vlády Jan Fischer
ministr vnitra a místopředseda vlády Martin Pecina
ministryně spravedlnosti Marie Benešová
ministr školství Dalibor Štys
ministr obrany Vlastimil Picek
ministr životního prostředí Tomáš Podivínský
ministr kultury Jiří Balvín
ministr zdravotnictví Martin Holcát
ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala
ministr dopravy Zdeněk Žák
ministr zemědělství Miroslav Toman
ministr zahraničních věcí Jan Kohout
ministr práce a sociálních věcí František Koníček
ministr pro místní rozvoj František Lukl