Čechomor

Čechomor Zdroj: Marek Douša

Čechomor zahrál pro Reflex a slavil úspěch s písní, kterou rádia nechtějí. Prý je moc smutná

Úterý se na karlovarském festivalu neslo v duchu malých velkých událostí. Zatímco ta první fanoušky spíš rozladila, o druhé se mluvilo jako o jednom z vrcholů letošního ročníku.

Velký měl být především příjezd Olivera Stonea: aby také ne, když dorazí držitel tří Oscarů, stojí v pozoru i holub na kolonádě. Zlobivé dítě Hollywoodu nicméně zrovna nemělo chuť zabývat se médii či veřejnosti, a tak jen přijelo, ubytovalo se a nic dalšího se nekonalo. Každý holt nemůže být Travolta.

Vystoupení dvoučlenného jádra skupiny Čechomor ve Vosím hnízdě naopak slibovalo jen "letmý" zážitek. V předvečer koncertu, který dnes Čechomor odehraje v letním kině za doprovodu symfonického orchestru, se duo Karel Holas - František Černý přišlo v podstatě jen rozezpívat. Přesněji řečeno, takový byl plán - realita vypadala tak, že mistři muzicírovali, až se říčka Teplá rozvlnila, a z původní "rozcvičky" byl rázem koncert týdne, ne-li roku.

Video placeholde
Čechomor ve Vosím hnízdě Reflexu • Reflex.cz

V hodinu a čtvrt dlouhém programu navíc zaznělo i pár novějších kousků, přičemž největší aplaus sklidil ten, s nímž rádia Čechomor paradoxně vypoklonkovala. "Řekli nám, že je to moc smutné," popsal Holas, jak písničku Místečko přivítali ve veřejnoprávním rozhlase. "Přitom je to lidovka, písnička ze života. Přece nebudeme zpívat, že chceme žít nonstop, když víme, že umřeme?" pravil Holas na konto popěvku, kde se pohřbívá mezi žábami a červy. Mimochodem někteří z účastníků večírku už si Místečko bryskně zarezervovali na pohřeb. A vy?