Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: Profimedia.cz

Policie vyslechla řidiče Nagyové a jeho přítelkyni

Před kriminalisty v úterý v Praze vypovídali pracovníci úřadu vlády v kauze obviněné bývalé šéfky kabinetu odstupujícího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Policisté pozvali k podání vysvětlení řidiče úřadu a jeho přítelkyni, které podle státního zastupitelství nechala Nagyovánezákonně sledovat.

Podání vysvětlení u policie začala v úterý v 09:00 a zúčastnil se jich také advokát Nagyové Eduard Bruna. Bruna novinářům sdělil, že dva ze svědků už vypovídali, ale k obsahu jejich výpovědi nic neřekl. "Vypovídali, ale neřeknu, jak vypovídali," řekl právník. Výslechu třetího předvolaného zaměstnance úřadu vlády se nezúčastnil, protože je pracovně vázán jinde.

Třetí vyslechnutý vyšel z policejní budovy po 14:00. Výslech odmítl komentovat. Žalobci se o něm zmiňují jako o řidiči premiéra, který odhalil sledování a informoval o něm Nagyovou. Údajně se také dozvěděl, že příslušníci Vojenského zpravodajství byli za odhalení pokáráni.

Předvolaní vypovídali v kauze údajného sledování. V usnesení o zahájení trestního stíhání Nagyové policie napsala, že exšéfka Nečasova kabinetu loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování premiérovy manželky, k níž měla podle policistů "vysoce negativní postoj". Údajně při tom využila vlivu vyplývajícího z osobního poměru s premiérem na předsedu vlády prý také vyvíjela nátlak, aby se rozvedl. V současné době se Nečas s manželkou rozvádí, což oznámil krátce předtím, než aféra vyšla najevo.

Žalobci napsali, že Nagyová chtěla zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem, k čemuž mělo údajně přispět i zjištění, že řidič Nagyové často jezdí k Hrzánskému paláci, kde premiér bydlí.