John Travolta

John Travolta Zdroj: Tomáš Tesař

Travolta zakroutil boky a Audrey spadla z kola

John Travolta dostál pověsti profesionální hvězdy a předvedl šou, za níž budeme o letošním ročníku karlovarského festivalu vyprávět ještě našim vnoučatům a pravnoučatům. "Jste báječní. Miluje vás Sandy, Danny i já," přivítal v letním kině přes dvě tisícovky diváků čekajících na Pomádu. A na něj, samozřejmě.

Přítomnost Travolty na nočním promítání nebyla vůbec jistá. Nenahrávalo ji ani studené počasí, ani únava herce, jenž do Varů dorazil prakticky jen pár hodin předtím, než  na pódiu hotelu Thermal převzal čestný křišťálový glóbus. 

Legendární festivalová atmosféra nicméně opět zafungovala a obměkčila i idol, jenž svůj drahocenný čas obvykle dávkuje po vteřinách. Poprvé se fanouškům rozdal už na červeném koberci, z nějž neplánovaně sestoupil, aby čtvrt hodiny rozdával podpisy a fotky. Podruhé byl naměkko, když (jím osobně připravený) sestřih vlastních filmů roztančil návštěvníky jindy spíše oficiózního zahajovacího večera. "Letňák" natřískaný i pár minut před půlnocí jej však odzbrojil. "Tohle dělají jen skuteční fanoušci," okomentoval davy bdící kvůli 35 let starému filmu a k radosti svých příznivců ikonicky zakroutil boky přímo před filmovým plátnem. 

Zcela ve stínu zámořského šoumena se bohužel ocitl druhý vážený host úvodu přehlídky, francouzský režisér a autor zahajovacího filmu Pěna dní, Michel Gondry. Toho měla do Varů doprovodit představitelka hlavní role Pěny Audrey Tautou, na poslední chvíli se však pořadatelům omluvila. Důvod k tomu měla příznačně vianovský: spadla z kola, "když chtěla zatočit, ale kolo jelo pořád rovně". 

Druhý festivalový den bude nabitý. V sobotu má premiéru novinka Jana Hřebejka, přes dvě tisícovky diváků, jediný český zástupce v hlavní soutěži. Restaurovanou verzi trezorového dramatu Všichni dobří rodáci uvede osobně režisér Vojtěch Jasný. Michel Gondry přislíbil účast na takzvaném Master Class, což má být jeho jediné veřejné vystoupení po pátečním úvodu k Pěně dní. A v neposlední řadě přispěje do programu také Reflex. V pět hodin otevře brány svého festivalového prostoru zvaného Vosí hnízdo a oficiálně tak odstartuje celotýdenní program, v němž nebudou chybět hádky, pardon, konstruktivní diskuze filmařů, šéfredaktorů a čtenářů.