Policie zadržela ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou.

Policie zadržela ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou. Zdroj: profimedia.cz

Razie ÚOOZ mezi politiky: Sedm lidí obviněno z korupce, Zeman jedná s vedením ČSSD, píše jeho dcera

Dcera hlavy státu Kateřina Zemanová má jasno o budoucnosti vlády i současné krize - vláda padne, její otec - prezident Miloš Zeman už vyjednává s vedením sociálních demokratů o dalších krocích. První dcera a tvář Zemanovy volební kampaně to dnes zveřejnila na svém facebookovém profilu

"Tak já myslím, že už je předem více než jasné, že současná vláda padne. Taťka už jedná s vedením ČSSD o dalších krocích," napsala na sociální síť Zemanová.

Kvůli současné politické krizi související s vyšetřováním nejbližších spolupracovníků premiéra Petra Nečase (ODS) a dalších politiků a lobbistů žádá opozice odstoupení předsedy vlády. Aby si prezident udělal v situaci jasno, přijímá dnes na Pražské hradě zástupce policie, opozice i premiéra Nečase. Zeman by se měl sejít také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

"Co jiného by z toho měli udělat, když tu tato vláda páchala trestné činy více jak tři roky?!" dodala devatenáctiletá studentka. Už ve čtvrtek v noci na svém profilu zveřejnila, že by si "moc přála, aby tato zlomyslná a lidem nepřející vláda padla".

"Bez tak s ní lidé nesouhlasí a konečně by mohly být předčasné volby, aby se ukázalo, čí vládu lid chce a potřebuje!" uvedla Zemanová, která se aktivně zapojila do volební kampaně svého otce a doprovází ho i některé oficiální akce.

V souvislosti s razií na státních úřadech zatím policie obvinila sedm lidí z korupce a zneužití pravomoci. U všech sedmi navrhuje vzetí do vazby kvůli obavě, že na svobodě budou ovlivňovat svědky. O uvalení vazby bude rozhodovat Okresní soud v Ostravě, sdělil ČTK Ivo Ištvan, šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které kauzu dozoruje.

Při zásahu policistů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který začal v noci na čtvrtek a přes den pokračoval, bylo zadrženo několik politiků vládní ODS i vysokých státních úředníků. Policie následně obvinila sedm z osmi zadržených - šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu, jeho předchůdce Ondreje Páleníka, zaměstnance Vojenského zpravodajství, jehož jméno dosud není známo, dále dva bývalé poslance ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksu a údajně také exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka.

Podle informací ČTK policie převáží obviněné osoby kvůli vazebnímu jednání z Prahy do Ostravy.

Mluvčí ostravského okresního soudu Alexandr Dadam dnes ráno uvedl, že pokud bude vzetí do vazby navrženo, mělo by se o něm rozhodovat nejpozději na přelomu dneška a soboty, někdy krátce po půlnoci.

Evropská komise události v České republice sleduje, ale zdrží se veškerých komentářů. V souvislosti s vyšetřováním vysokých úředníků v ČR to dnes v Bruselu uvedl mluvčí Evropské komise Olivier Bailly.

"Samozřejmě jsme tyto události zaznamenali a monitorujeme je, ale nemají pro komisi žádné konkrétní důsledky," řekl Bailly. "Nemáme žádné informace o jednotlivých případech... o jednotlivcích, o jejich právní situaci ani o vyšetřování. Samozřejmě se tedy zdržíme jakéhokoli komentáře," prohlásil mluvčí komise.

Rovněž protikorupční úřad komise OLAF podle své mluvčí považuje české dění za toliko vnitřní záležitost České republiky. "Nicméně pokud by cokoli naznačovalo, že případ by se mohl dotýkat i fondů EU, pak by OLAF a komise samozřejmě požadovaly objasnění od českých úřadů a v případě potřeby by podnikly adekvátní kroky," sdělila dnes ČTK mluvčí protikorupčního úřadu Alina Bureaová.

Při zásahu policistů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) bylo v ČR zadrženo několik politiků vládní ODS i vysokých státních úředníků z blízkosti premiéra Petra Nečase.