den deti

den deti Zdroj: bombardak

Co ke Dni dětí? Hudbu, která u capartů letí

Pokud vaše děti holdují tanci, pohybu, jistě oceňujete, s jakou rychlostí v posledních pár letech přicházejí na český hudební trh nová alba s muzikou pro předškolní potomky alternativních rodičů.

Tradiční Skoumalové a Svěráci našli v Kašpárkovi v rohlíku (www.bejbypank.cz), poetických Hm… (www.skupina.hm), brněnských indie bombarďácích (www.bongobombardak.cz), logopedických písničkách Amálky K. Třebické nebo v předloňském „popelářském“ albu Buchet a loutek (www.buchtyaloutky.cz) a spol. vážnou konkurenci.

 

Ta expanduje i do jiných uměn. Kupříkladu bejbypankové uskupení kolem Davida Dvořáka dokonce 13. 6. (což je celkem prestižní datum – jedná se o tzv. Velký knižní čtvrtek, v němž nakladatelé přijdou se svými nejočekávanějšími předprázdninovými novinkami) vydává po šesti letech své pestré existence u Arga „velkou střelenou knihu“ s devíti ilustrovanými příběhy ze života Kašpárka v rohlíku (to je zároveň název zřejmě nejpopulárnějšího českého dětskohudebního uskupení), všemi kašpárkovými hudebními texty, akordy a notovými zápisy.

 

Pokud jde o muziku samotnou, před pár dny se dočkaly důstojného pokračování dvě výborné dětské kompilace obsazené především koni z brněnské stáje Indies (Koňaboj, Dva, Jablkoň, Květy, Radůza, Žamboši aj.) – Bongo BonBoniéra (2010) a Bongo Bombarďák (2011). Nové, tentokrát autorské album Písničky kluka BomBarďáka se vrací k ústřední postavě virtuální kapely 3B, kreslenému beatboxerovi BomBarďákovi, který se před rokem dokonce stal inspirací pro dětské hudebně-divadelní představení Příhody kluka BomBarďáka. Autor představení i všech textů na albu Jiří Jelínek nahrál album s Michalem Daleckým, Filipem Nebřenským (známým z Hm… i z alb Kašpárka v rohlíku) a bubeníkem Ondřejem Pečenkou jako hostem; písně různorodých stylů (od country a folku přes etno až k punku) a rozličného stupně švihlosti líčí trable s adopcí delfína, nejedlými houbami nebo fotbalovými přihrávkami mířenými na končetiny různých zvířat. Křtít se bude v úterý 18. června od 17:00 v pražském Divadle Dobeška, koncertní minišňůrka bude následovat.

A nyní posaďte potomky před počítač, aby si poslechli…

Jednu z Písniček kluka Bombarďáka: Fotbal https://soundcloud.com/indiesproduction/bombardakfotbal

Indies dětem: Jablkoň – Narozeniny (z alba 3B – Bongo BonBoniéra)

Monty: Šnek (z alba Bongo Bombarďák)

 Čůrej od Kašpárka v rohlíku

Amálka K. Třebická: Životodárná (cvičení na výslovnost hlásky „ž“)