Sofia Coppola a hvězdy jejího filmu

Sofia Coppola a hvězdy jejího filmu Zdroj: profimedia.cz

Herci z Velkého Gatsbyho
Paris Hilton
Sofia Coppola a herci z jejího filmu
Sofia Coppola a Emma Watson
Sofia Coppola
8
Fotogalerie

Cannes očima Terezy Spáčilové: Ukradené klenoty aneb Buďte jako oni

Tereza Spáčilová reportuje z filmového festivalu v Cannes, kde byla hned první den svědkem velice zajímavé události.

 

Byl to svým způsobem surreálný zážitek. Sofia Coppolová na festivalu v Cannes představila snímek, jenž varuje před extrémní adorací celebrit. Náctileté dívky se v něm oblékají jako Paris Hiltonová nebo Lindsay Lohanová a aby svým idolům byly ještě blíž, začnou jejich věci krást. Drahé róby, opulentní večírky, to vše Coppolová podrobuje kritickému pohledu. Načež vyjdete ven z kina a tam stejná žena suverénně předvádí svou róbu od Vuittona.

 

Když se novináři Coppolové ptali, jestli si nepřipadá lehce schizofrenní, zasmála se a pravila, že ona přece není celebrita. A že svět, jenž popisuje ve svém filmu, nemá s tím v Cannes pranic společného. „Takhle úchylná je skutečně jen Amerika,“ řekla s odkazem na Hollywood, kde se děj (mimochodem velmi zdařilého) snímku odehrává. Naivita nebo alibismus?

 

 

Den před uvedením Bling Ring měl v Cannes premiéru Velký Gatsby. Herečky dorazily v šatech za miliony a média včetně seriózních řešila, která z nich je měla nejkrásnější, a co z toho plyne pro nás smrtelníky. Následně festival rozeslal email, v něm detailně popsal, co zkonzumoval šéf poroty Spielberg a gatsbyovské hvězdy DiCaprio a Mulliganová. Současně veřejnost vyzval, aby si michelinské menu sama uvařila – prý zveřejní recepty ke každému chodu. „Najezte se jako hollywoodská elita,“ lákal titulek nad přežvykujícím Leonardem a člověku se maně vybavil Bling Ring. Být jako ONI, přesně tahle motivace totiž pohání i děti z filmu Coppolové. Liší se v podstatě jen prostředky: místo kaviáru od Spielberga rtěnka, jíž se dotýkala Paris Hiltonová.

 

Abychom nezapomněli, i ona se do Cannes dostavila: na sobě róbu od Legera, na rtech slova úcty k přítelkyni Coppolové. „Ani nevím, co v mém domě vyváděla, nechala jsem ji tam točit samotnou. Jsme kamarádky, spojuje nás slavné příjmení a zájem o módu,“ vyprávěla. Kocourkov? Ne, Cannes. Festival, jenž má už od dob Brigitte Bardotové dvě kontrastní tváře: filmovou a snobskou. K té první se hlásí, ke druhé ne. Rozhodně alibismus.

 

PS: V den premiéry Bling Ring zmizely z trezoru sponzorského klenotnictví šperky v hodnotě přes milion dolarů. Takový epilog by nevymyslel ani Spielberg.