Video placeholde

Zážitky z Afghanistánu: Voják hraje na klavír v armádním kontejneru

Ivan Hamšík se vydal strávit čtrnáct dní na vojenskou základnu do Afghánistánu. Voják hrající na klavír rozhodně nebyl tím jediným, co ho překvapilo.

 

Jedno vám povím hned na začátku, ať máme mezi sebou jasno: nesnáším ranní vstávání, panicky se bojím létání, spaní ve spacáku je mi odporné, mám rád hodně zeleně a vojna bylo to nejhorší, co mě v životě potkalo. Proč jsem si tedy, proboha, sbalil bágl a vydal se cestovat vrtulníky po zemi, kde je buď bahno, nebo prach, spí se v kontejneru a jediná zeleň je na vojenské uniformě?

 

Před cestou do Afghánistánu jsem byl v kontaktu s vojáky naposledy během dvouleté vojny v osmdesátých letech. Komunistická armáda v kombinaci s drsnou šikanou byla opravdu nezapomenutelná. Odjížděl jsem tedy trochu s obavami – nestrávím dva týdny s vymytými mozky a lidmi, kteří se dokážou bavit jenom o zbraních?

 

V Afghánistánu jsem poznal život na třech základnách ve třech různých provinciích a mluvil s desítkami českých vojáků, od nejvyšších velitelů až po obyčejné kluky (a taky holky, pořád si na to nemůžu zvyknout). Ta změna proti socialistické armádě je opravdu kosmická. Lidi, které jsem tam potkal, jsou většinou milí, zdvořilí a zábavní. Mají přehled a skoro všichni mluví anglicky. Tak jako si civilisté vyprávějí zážitky z dovolené v Egyptě, Itálii nebo Chorvatsku, tak oni vzpomínají na mise v Bosně, Kosovu, Iráku nebo Afghánistánu.

 

Možná je to tím, že do Afghánistánu se nedostanete bez psychologických testů, ale procento blbců je výrazně nižší než v běžné populaci.

 

Potom mě už nijak nepřekvapilo, když jsem objevil vojáka, jenž si nechal dopravit klavír a v jednom z kontejnerů hraje. Vážnou hudbu. A vždycky má publikum. Jiný kluk se dlouho osměloval, než mi nabídl na přečtení svoji povídku. Nikdy předtím nic nenapsal. Jmenuje se Pavel Stehlík a povídka byla tak dobrá, že jsme ji bez úprav otiskli v jednom z předchozích Reflexů. A už dostal nabídku na knížku! Na nejvzdálenější základně jsem našel stejného blázna do kol, jako jsem já. Ukazoval mi, jak si objednává součástky na Amazonu a nechává si je posílat na základnu. Ta má totiž status amerického území, takže doručování funguje.

 

Reflex 18 obálkaReflex 18 obálka|ArchívZážitky kancelářské krysy v Afghánistánu. Reportáž Ivana Hamšíka z vojenských základen, kde slouží Češi najdete v Reflexu č. 18/2013, který vyšel 2. května.