Ulice po výbuchu

Ulice po výbuchu Zdroj: Profimedia

Exploze v Praze: plyn nebo úmyslný výbuch? Útok Američanů nebo kulový blesk?

Od výbuchu v centru Prahy uplynulo už více než 36 hodin. Pořád nevíme s určitostí co to vlastně bouchlo.

Zopakujme si ve zkratce fakta. Krátce po desáté hodině došlo k výbuchu na pražském Smetanově nábřeží. Výsledkem je totálně zdevastovaný dům a desítky zraněných osob. Pražský primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že došlo s velkou pravděpodobností k výbuchu plynu. Požárníci prozatím nic nepotvrdili, únik plynu tak stále zůstává nejpravděpodobnější příčinou neštěstí.

 

Ne však jedinou. Jaké příčiny jsou zmiňovány v rámci toho, čemu mediální odborníci říkají „crowdsourcing“, a co nejsou nic jiného než internetové diskuze? Míra racionality je přímo úměrná průměrné inteligenci uživatelů daného serveru, a některé ukázky lidové tvořivosti jsou opravdu zábavné.

 

Výbuch mohl být založený úmyslně. Obvyklý český způsob jak zahladit stopy po jakékoliv nekalé činnosti. Jenže to by musel někdo z toho něco mít – a co v takovém případě mohla získat třeba galerie, které výbuch poškodil díla Kupky nebo třeba Zrzavého, opravdu není jasné. Jednou z nejčastěji skloňovaných „alternativních“ teorií je samozřejmě úmyslně umístěná bomba. V tom případě by se ovšem dalo usuzovat, že se jedná o ryze česky efektivního obdivovatele džihádu – v Praze by se dalo najít spousta míst kam bombu umístit s vyhlídkami na lepší účinnost, například metro či nejmenované fotbalové stadiony. Mluví se o nedbalosti nebo o vlivech zimy, které mohla narušit potrubí. Další variantou je kulový blesk, který narušil statiku budovy a rozbil plynové potrubí. Podmínkou vzniku kulového blesku je nestálé počasí, což v úterý platilo . Mou oblíbenou konspirační teorií je ovšem útok mimozemšťanů. Trest boží, seslaný na nehodné Pražany. Odplata za všechny hříchy, kterých se obyvatelé hlavního města dopustili. Tato teorie je až sladce svůdná, a v religiózních oblastech a zvláště v Brně jí může věřit dost lidí.

 

Jedna z nejpikantnějších teorií je ovšem „pomsta Američanů za Boston“. Facebookové a twitterové zvratky militantních antiamerikanistů v Čechách a militantních antikomunistů  ve Spojených Státech jsou někdy až pečlivě vybroušené intelektuální diamanty. Nejdříve ty české: „Ami go home!“ „Americké bomby už dopadají i na naše hlavní město. A to si říkají přátelé.“ A teď ty z druhé strany: „Sarah Palinová chce po bostonských výbuších bombardovat Čechy“. „Bostonské kachny přiletěly do Prahy!“ (narážka na oblíbený příběh). „Američani se mstí za Boston.“ „Bombardujte Prahu! Za Boston!“ „Byli to militantní američané s lokálními kořeny!“

 

No uvidíme jaká bude oficiální verze, až se konečně někdo rozhoupá a sdělí veřejnosti příčinu neštěstí. Pokud se tak ovšem kdy stane. Je sice pravda, že to je „jenom“ šestatřicet hodin, ale otázky zůstávají – například jak mohl vybuchnout plyn v budově, ve které byla nedávno vykonána kompletní plynová revize s výsledkem „bez vady“, nebo jaktože je dům téměř kompletně zničený, ale škody na něm se odhadují na „pouhých“ deset milionů korun. Ale už to někdo sakra potvrďte, nebo vydejte tiskové prohlášení, cokoliv. Od toho se ten obor jmenuje PR – public relations, vztahy s veřejností.

 

Mimochodem, zamysleli jste se někdy, proč jsou vlastně Češi tak fascinovaní tím, jak toto neštěstí popisují zahraniční média?

 

 

  Twitter komentuje pražské výbuchyTwitter komentuje pražské výbuchy|Twitter