Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: Martin Hurda / Blesk

Sjezd ČSSD
Sjezd ČSSD
Sjezd ČSSD
Sjezd ČSSD
Sjezd ČSSD
35
Fotogalerie

Jedinečný online přenos ze sjezdu ČSSD. Redaktoři Reflexu byli přímo na místě dění

Trojice statečných z redakce Reflexu se vydala na sjezd ČSSD do Ostravy. Pokud chcete vědět, co se opravdu dělo na sjezdu a v zákulisí, připomeňte jejich online přenos.

 

Petr Kolář, Petr Holec a Bohumil Pečinka. Tři mušketáři z redakce Reflexu, kteří se neohroženě vydali až do daleké Ostravy, aby podali zasvěcené online svědectví o sjezdu ČSSD.Přenos probíhal během celého pátku. 

 

Pokud se tedy nechcete spokojit s kusými zprávami z místa dění o tom, že strana se sešla a členové hlasují a zajímá vás, co se na sjezdu děje doopravdy, nenechte si ujít online přenos Reflexu.

 

Online přenos

Online přenos

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 23:13

Protestuji! Mě ty stanovy náhodou nesmírně zajímají. Haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 23:12

Vážení čtenáři, děkujeme za Vaši celodenní přízeň. Sjezd ČSSD sice bude pokračovat i v sobotu, soudíme ale, že online zpravodajství z debaty o stanovách by unudilo k smrti i Žeryka Taberyho, hlídacího psa demokracie. Tímto se tedy s vámi z ostravského sjezdu socialistů v bývalých vítkovických slévárnách loučíme. Přejeme pěkný večer a hezkou neděli bez socialistů.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 23:09

V tuto chvíli už se ve vítkovických slévárnách na sjezdu ČSSD nic neděje. A nic dít bnebude. Ano, socialisté ještě podnikli pokus zvolit místopředsedkyni, kterou jim určují vnitrostraniícké kvóty. Obhájkyně a favoritka Michala Haška Marie Benešová spolu s Alenou Gajdůškovou protěžovanou Bohuslavem Sobotkou nedostaly dostatečný počet hlasů. Nyní sice probíhá rozstřel mezi nimi ve druhém kole, v sále už ale není dost delegátů. Nemůže tedy být ani dosaženo kvóra. Jinak řečeno, nehlasuje tolik lidí, aby jedna z dvojice kandidátek mohla být zvolena. Může se tak opakovat scénář z roku 2009, kdy nebyla místopředsedkyně zvolena sjezdem, ale měla být dovolena ústředním výkonným výborem strany. Tehdy se to nepovedlo celé dva roky, až do dalšího volebního sjezdu v Brně. Ani to není vyloučené. Socialisté totiž mají kvóty, ale nemají vyhovující ženy.

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 23:02

Bohumile, s Vašimi příspěvky hluboce nesouhlasím. Ostatně jako s většinou pubertálních přisprostlých příspěvků výrostků, takzvaných redaktorů Reflexu. Opět jste ukázali, jakého dna je schopna dosáhnout žurnalistika falešně si zakládající na odkazu Peroutky, Basse či Čapka. Ti všichni se musí obracet v hrobech. Hafa, haf, haf, haf, haf a ještě jednou haf!

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 22:55

Jaké pozadí má snad jediné překvapení letošního sjezdu ČSSD s názvem Dienstbier mimo hru? Bohuslav Sobotka podporoval Dienstbiera na místopředsednické křeslo dlouhé týdny. Chtěl jím zaplnit prázdno po své levé ruce po Davidu Rathovi, kterého používal pro různé nepopulární operace. I z toho důvodu odmítl Sobotka podporu Lubomíru Zaorálkovi, který musel vytvořit narychlo komplikovanou koalici z delegátů středních Čech, Ústí, Prahy a své severní Moravy. I možná proto se proti Dienstbierovi ostřeji v zákulisí vyjádřil, že je lenoch a přivlastňuje si legislativní a jinou politickou práci jiných. To byl možná hlavní důvod, proč Dienstbier vyvolal takovou averzi v širším vedení ČSSD. Tedy jako člověk, který příliš nepracuje, nerespektuje dohody vedení ČSSD a hraje jen sám na sebe. Stručně řečeno, Jiří Dienstbier byl nezvolen primárně za neloajalitu k vedení ČSSD, které ho začalo nesnášet a současně se ho i bát, že je schopen překročit všechny hranice, jak to například ukázala nedávná "velezrádná" žaloba na Václava Klause.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 22:44

Tak se po prvním kole místopředsedů zdá, že poté, co se Jiří Dienstbier začal emancipovat od ČSSD, začíná se nyní ČSSD emancipovat od Jiřího Dienstbiera. Méně hlasů totiž ve volbě dostal pouze Jaroslav Foldyna, ten se ale místo kandidátského projevu radši jen drbal na hlavě. "Nic nekončí, stejné hodnoty pro mě zůstávají," komentoval svůj neúspěch Dienstbier. Zapomněl jen dodat, ve které straně pro něj nic nekončí.  

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 22:33

ČT hlásí, že soud pustil Davida Ratha nepravomocně z vazby. Jak konstatuje vedle sedící kolega Holec, kdyby to bylo pravomocně, mohl ještě stihnout kandidovat na místopředsedu. Respektive na místopředsedkyni. Ve vazbě se jistě lecčemus přiučil...

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 22:30

Takže neoficiálně: Škromach se Zaorálkem 411 hlasů. Chovanec 330 hlasů. Starec 297 hlasů, Dienstbier 237. Benešová 268, Gajdůšková 257 hlasů. Tamtadadaaaaa

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 22:28

Poslední místopředseda bude Martin Starec. Takže teď už jen rozstřel mezi Marií Benešovou a Alenou Gajdůškovou. První by byla vítězstvím Haška, druhá triumfem Sobotky. Ve finále ale nemusí být zvolena ani jedna.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 22:22

Jsme rádi, že k v ČT k tématu promluvila jejich hlavní analitička Martina Lustigová. Konečně začínáme chápat, co se tu vlastně stalo a ještě stane.

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 22:10

Vrrrrrrrr! Pokud jsou neoficiální výsledky pravdivé, nezbývá, než konstatovat, že sociální demokracie ke své modernizaci vykročila špatným směrem. Bez Jiřího Dienstbiera to dle mého hlubokého přesvědčení nebude sociální demokracie moderní, ale spíše zpátečnická. Na druhé straně se těším na vytvoření skupiny Zpátečníků. Nebo Sobotníků. Karle Čapku, ty to vidíš. Co na to všechno Dášeňka? Haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 22:06

A pozor! Bohouš Sodovka zřejmě neskládá zbraně. Namísto vyhlášení výsledků volební komisař pouze oznámil, že jedna volba byla o hlas. Bude se tedy přepočítávat znovu od začátku. Vzpomeňte si na Noční můru z Elm Street. Jedna, dvě, Jirka Dienstbier jde. Tři, čtyři, na Tebe...

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 22:03

Jiří Dienstbier seděl před chvílí s Martinem Netolickým, hejtmanem Pardubického kraje. "Je dost možné, že mě nezvolí. No a co? Život kvůli tomu neskončí," komentoval neoficiální výsledky vcelku smířeně Dienstbier.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 21:59

Jiří Dienstbier je v rámci ČSSD zřejmě ještě nepopulárnější, než si myslel. Volba Škromacha se Zaorálkem byla pokládána od počátku za tutovku. S Chovancem se měl o klíčový post utkat právě Dienstbier. Vzhledem k tomu, že byl plzeňský hejtman zvolen už v prvním kole, je prezidenstký kandidát prakticky ze hry. Oproti Martinu Starcovi místopředsednický post neuhraje, pokud by Starec nezahořel náhlou zvláštní loajalitou k předsedovi Sobotkovi. Proč by to ale Starec dělal??? Jeho kariéra rozhodně není postavena na spolupráci s Bohuslavem. Jak říkají populární Teletubbies: děti, je čas udělat Jirkovi pá, pá!

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 21:51

Podle neoficiálních zprávy se místopředsedy stali pánové Zaorálek, Chovanec a Škromach. Za chvíli začne druhé kolo volby.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 21:31

ČT24 opět vysílá ze záznamu projev Miloše Zemana. Pořád nejlepší projev, který tu zazněl. Ještě zbývá zhruba patnáct minut do chvíle, kdy budou známy výsledky volby místopředsedů...

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 21:01

Je to nádherně bizarní pohled. Sedím v novinářském středisku a jako všichni koukám na televizi, z níž vždycky všichni čerpáme informace, protože televizi jimi vždycky někdo nakrmí. A na obrazovce znovu vidím Vladimíru Dvořákovou, někdejší soudružka KSČ, jež mluví úplně ke všemu a která sedí snad ve všech komisích. Redaktor se ji ptá, jestli jsou kandidáti na místopředsedy dobrými reprezentanty ČSSD? Těžko říct. Každopádně myslím, že dobrou reprezentantkou ČSSD by byla i Dvořáková: před listopadem 1989 zrála v KSČ a psala o latinskoamerických revolucích. Z této poklidné doby si do dneška přenesla účes i oblečení, jakým stále tvrdohlavě holduje i většina delegátek ČSSD, tedy pokud zrovna nejdou do tygřích vzorů či odvážnějších střihů, kdy vám ze svých idejí ukazují víc, než by měly. Jen mě napadá: kdo už jednou zastaví soudružku Dvořákovou? Jak může v TV hodnotit třeba Lubomíra Zaorálka, jenž se na sjezdu hrdě pochlubil, že mu ideově pomohála, když se cítil trochu ztracený?     

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 20:38

A to musím odmítnout. Lubomír Zaorálek je brilantní humanitní vědec, který zná Lyotarda a jiné postmodernisty téměř nazpaměť. Je to kultivovaný levicový věděc a politik, který je citlivý na sociální témata, o nichž kdysi Masaryk napsal slavnou Otázku sociální. To jsou hodnoty, pro něž pan Zaorálek žije. A taky je náš.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 20:35

Ještě k dalším místopředsednickým projevům. Psát hlavní titulek k projevu Lubomíra Zaorálka nejspíš by zněl: 23 let a pořád o tom stejném. Za ta léta se jen zvyšuje síla hlasu a energičnost gest, což je dnes na hranici snesitelnosti a nejen pro delegáty v sále. Původní profesí filosof se tentokrát rozhodl pro figuru jakéhosi Júlia Fučíka ČSSD. Ani sebemenší lidské neštěstí, které emocionálně popisoval nebylo dost malé, aby z toho neobvinil vládu. Myslet si, že si to pan Zaorálek myslí skutečně vážně, musel by člověk napsat, že je nebezpečný demagog. Lubomír Zaorálek je však daleko spíš "samonasírací" typ, přičemž tuto schopnost dokáže za ta léta racionálně spustit jako když zmáčknete na knoflík televizního ovladače. Za pozornost stojí jeho závěrečný citát: "Hyenismus a aroganci vyhazujme z našich srdcí jako hnůj."

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 20:22

...a jde se volit! Losovačka o Jiřího Dienstbiera právě začíná!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 20:12

Při cestě na toaletu je na monitoru jeho notebooku jasně vidět, že mluvčí ČSSD Ayrer čte online zpravodajství Reflexu opravdu pozorně. Příjemné čtení, Martine!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 20:09

Mluví nějaký kandidát na místopředsedu. Jméno po mě nechtějte, ale říká, že je bývalý horník. Kdyby bylo jeho vystoupení vloženo do komunistického seriálu Okres na severu, nikdo by to ani nepoznal.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 20:07

Večeře. Soudě dle vepřového plátku, hrstky rýže a bramborových placiček se do ČSSD velice úspěšně vloudil místopředseda Zemanovců SPOZ Nejedlý!

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 19:52

Lubomír Zaorálek je autentický levicový politik. K modernizaci ČSSD má stále co říct. Bavil jsem se o tom s bývalou šéfkou ostravské ČT a moderátorkou fascinujícího diskuzního pořadu Před půlnocí Šárkou Bednářovou a její informace se jednoznačně potvrzují. Haf, haf. Šárka mi hází klacík. Haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 19:49

Zao Ce Tung Zaorálek slibuje "několik minut". Začíná hoooodně zeširoka, někde od zážitků s bývalým ministrem za ODA Dlouhým a Vítkovicemi. To bude peklo. Vypněte ho někdo!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 19:48

Zdeněk Škromach konstatuje, že by je Zdeněk Škromach. Jsme rádi, že si to ještě pamatuje. Je krátký, ale výstižný. Peake je pijavice, ČSSD musí vymést vládní chlév. Projev krátkáý, ale Škromach jednoznačně boduje. Toho asi nikdo z místopředsednických kandidátů nepřekoná!

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 19:45

HAF!?

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 19:44

Začíná se vydávat večeře, tudíž jsou další vystupující ve značné nevýhodě. Zatímco jednací sál se vypraždňuje, u pultů s výdejem jídla se tvoří fronty.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 19:43

Vystupuje plzeňský hejtman Milan Chovanec. Chlapík, který by měl uzmout místopředsednické křeslo Jiřímu Dienstbierovi. Co o sobě mohu říci? ptá se řečnicky. Kolega Holec poznamenává, že by neměl říkat raději nic. Chovanec nicméně líčí, že je ze sociálně demokratické rodiny a tuto tradici nese jako štafetový kolík. Vida ho, kolíka. Také říká, že chce probudit oranžový dres a chce pracovat. Hm. Aplaus má ale slušný.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 19:39

"Nejsem akademik levice," nabídl se na místopředsednictví ČSSD Jaroslav Foldyna. Bylo to od něj celkem zbytečné, z akademičnosti právě jeho nikdo nikdy nepodezíral. Jeho místo je na Severu, kde je velmi populární, protože ho několikrát zařízli místní kmotři, a tak by to mělo i zůstat. Jistí lidé prostě patří do Děčína, jiní zase do Lidového domu. Byť ty druhé moc neznám. To senátorka Alena Gajdůšková, jež řeční po Foldynovi, má zase jiný problém: moc jí nerozumí ani v regionu, ani v Lidovém domě. Někteří delegáti říkají, že by jí ze všeho nejlépe bylo doma, a já jim to výjimečně věřím. Přestože je Gajdůšková připravena, jak se právě snaží hřímat.    

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 19:32

Na řečniště přichází Jiří Dienstbier mladší, snad nejvíce ohrožený z místopředsednických kandidátů. Miloš Zeman ho ostentativně ignoroval, mnoho delegátů, například ze severní Moravy ho zase mají za salónního levičáka, který hraje jen sám na sebe. Na druhé straně se mu podařilo vytvořit image člověka, který oslovuje městské střední vrstvy - navzdory tomu, že první kolo prezidentské volby to nenaznačilo. Naopak Dienstbier měl nejlepší výsledky v silně levicových regionech. Podstatné je, že Dienstbier je vynikající rétor s dobrými vazbami na pražský a brněnský intelektuální svět, který jeho schopnosti dále zveličuje. Jeho základní politický postoj ve stylu každý další projev ještě silnější věty a hlas, má svá omezení, protože po určité době přestane fungovat. Dienstbier ml. totiž má od dob studentského poslancování jeden rys - je mimořádně ležérní a - slušně řekněme - nevykazuje příliš systematickou pracovitost. Dienstbierovský styl je jiný - radikálně něco vykřičet do světa a pak se z nově nastalé situace vytratit, ale současně vytvářet mediální dojem, že je "je v boji." Trochu v tom připomíná někdejšího ministra zahraničí Zieleniece. Dlouho vytvářel dojem alternativy, ale když měl představit neklausovský koncept ODS, oslovit své stoupence a jít do přímého střetu, tak ucukl, čímž ztratil důvěru lidí. Dienstbier k této situaci ještě nedospěl, ale nemá k ní daleko. Důležité pro jeho zvolení bude, jak vystoupí jeho přímý protikandidát hejtman Chovanec. Pokud bude Chovancův projev příliš regionálně strejcovitý bude Dienstbier zvolen.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 19:19

O funkci místopředsedkyně si právě řekla Marie Benešová, dosavadní místopředsedkyně ČSSD. Nenabídla špatnou vizi: bude dál spolupracovat a udržovat velmi těsné vztahy zhruba s každým včetně prezidenta, což zní stejně dobře jako slib agenta Hradce z majora Zemana. Navíc je Benešová beran, jak sama řekla, ale, doufejme, nemyslela doslova. Snad proto se jí nejvíc bolí Bohuslav Sobotka. 

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 18:46

Až do brněnské vily Tugendhat před obrazovku ČT24 ke mě dolehla tíha okamžiku. Teď se opravdu hraje o moderní podobu moderní levice, tedy moderní sociální demokracie. Volba místopředsedů je pro ČSSD velkým testem její dospělosti a také počínající moderny. Nebude-li zvolen Jiří Dienstbier místopředsedou, bude to významný políček voličům ČSSD, veřejnosti a možná vůbec celé demokracii. Žebříčky popularity přece hovoří jasně. Jiří Dienstbier v minulosti několikrát ukázal, že má názor a nebojí se ho použít. Jeho iniciativa vedoucí k obžalobě senátorů Václava Klause z velezrady budiž tím nejlepším příkladem. Kdyby mohli senátoři hlasovat o Klausově upálení na Staroměstském náměstí, Jiří Dienstbier by se toho jistě rovněž nezalekl. Takové lidi moderní sociální demokracie ve svém vedení potřebuje. A teď se nezlobte, někdo mi hodil balónek, musím aportovat. Haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 18:34

Hašek dostal dotaz na přehršel funkcí. Odpovídá, že "urazil velký kus cesty", počet funkcí je rétorika ODS a mediální klišé. Každý si prý má udělat obrázek sám. My už si ho dávno udělali. JUDr. Haszek Mihály je SUPERMAN!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 18:31

Na tiskovou konferenci přichází Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem. Sobotka popřál "hezký večer". O tom bych tedy měl dost jiné představy, tady to věru moc hezké není. Na druhé straně si Sobotka může vyskakovat, Hašek totiž dostal "jen" 79 procent hlasů. Přesto prý od sjezdu v Brně před dvěma roky "urazili dost velký kus cesty". To je fakt. Tam když Sobotka o pár hlasů vyhrál předsednický souboj, vykřikoval Hašek cosi o tom, jak si na něj ještě vzpomenou, až dostane "Slávka do tepláků".

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 18:20

Tak a máme další Nový začátek pro naši zemi: prvním místopředsedou ČSSD se stává... starý první místopředseda Michal Hašek! Upřímně se začínám obávat zítřejšího rána. Tolik nových začátků pro naši zemi a tolik starých předsedů a místopředsedů! Kam spolu všichni teď půjdeme? Nejspíš do Stodolní.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 18:15

Sedím v plynojemu, zabíjím čas a přemýšlím: nebyly fakt lepší zlaté doby, kdy na sjezdech seděli u jednoho stolu všichni největší kmotři a k nim si přicházeli pro požehnání všichni ti, co chtěli být zvolení do vedení? Bylo to nejen mnohem transparentnější, ale i zábavnější než nekonečné čekání na stvrzení nedospělých kandidátů do vedoucích funkcí.   

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 17:54

Nejsem si úplně jistý, že je Michal Hašek představitelem moderní sociální demokracie. Tím je však bezesporu Jiří Dienstbier. Nechápu, že by ho snad mohl někdo s uvažováním moderního sociálního demokrata z vedení moderní sociální demokracie, nevolit. To by byla pro probíhající modernu sociální demokracie vážná rána. Haf, haf, haf, haf, haf.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 17:48

Čeká se na prvního místopředsedu. Jde jen o to, zda Hašek dostane víc hlasů, než Sobotka, nebo méně. Ale v zákulisí nad panáky šturmují debaty o (ne-)volbě Dienstbiera. Buďme opatrní, ale tentokrát se opravdu zdá, že to "Jirka", jak mu tu všichni familierně říkají, neustojí.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 17:29

Takže další volba - prvního místopředsedy a opět jen jediný kandidát Michal Hašek. Tyhle boje o to, jestli ten či onen dostane vysoké procento hlasů, připomínají olympijské kvalifikace skokonů do dálky. Co k Haškovu projevu říct? Poměrně dynamická forma zvítězila nad obsahem, který byl jen převyprávěním několika rozhovorů z poslední doby. Pro závěr byl typický špílec proti Dienstbierovi mladšímu, který to zřejmě bude mít hodně těžké. Jednak se na jeho místo tlačí populární plzeňský hejtman Chovanec a současně Zeman odmítl jeho názory a okázale ho při závěrečném loučení ignoroval. Podstatné především je, že na sjezdu se šíří názor, který zastává v ČSSD stále více lidí a to, že Dienstbier je nepracovitý mluvka, který není schopen týmové souhry. V opozici vůči tomu je předseda Bohuslav Sobotka, který vychází z jiných pozic. Už od zatčení Davida Ratha před deseti měsíci hledá svého nového Ratha, tedy dostatečně rasantního politika pro své pravici. Jako se Sobotka bojí Zemana, stejně se bojí Dienstbiera ve vnitřní opozici, protože dobře zná jeho sklon k destruktivnímu vystupování. Uvidíme, jaký postoj nakonec převáží.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 17:02

Otázka na Bohumínské usnesení, jímž si ČSSD zakázala spolupráci s komunisty. Tak vlastně není důvod ho rušit, protože už vlastně tak nějak neplatí. A když platí, tak na vládu s podporou KSČM se to nevztahuje. Zase žádné překvápko. Ale Bohuslav to řekl kulantněji.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 16:57

Omlouváme se čtenářům, že je zatěžujeme popisováním průběhu sjezdu ČSSD v Ostravě, zatímco celá země řeší mnohem radostnější událost. Tak tedy vězte, že se dnes Ornelle Štikové narodil malý Quentin Kokta. Nově zvolený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ho na probíhající tiskové konferenci snaží uctít alespoň verbálním stylem.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 16:50

Jen tu Zeman pár hodin není a už si ČSSD zvolí do svého čela člověka s hlasem a vizáží Kačera Donalda. Neobrátí prezident tu helikoptéru ve vzduchu, když uslyší výsledek předsednických voleb? Ale kdež. Sobotka je přesně ten typ, kterého hlava státu může bez omezení mučit až do úplného zemdlení. Zeman se směje a jde nahoru.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 16:48

Tak je to konečně oficiální! S ČSSD právě začíná Nový začátek pro naši zemi... se starým předsedou Bohuslavem Sobotkou. Ten coby jediný kandidát získal 507 hlasů, tedy téměř 85 procent. Mám-li napsat rychlé hodnocení, pak jen dodám, že s novým začátkem se ČSSD pomalu začíná blížit KSČ: i ta mívala při volbách generálních tajemníků jediného kandidáta, ti se ovšem těšili větší členské podpoře, zpravidla stoprocentní. Mimochodem: nejsem vůbec sám, kdo hru na volbu bez protikandidáta ironizuje. O personální bídě a podivném partajním limbu v Ostravě mluví i sami delegáti. Zhruba se ptají: co tady a navíc v plynojemu máme asi tak dělat jiného než zvolit Sobotku?    

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 16:41

Ještě k projevu Miloše Zemana. Jednak řekl, že jako občan přeje ČSSD volební vítězství. Současně dodal, že doporučuje ČSSD, aby vytvořila jednobarevnou vládu. Co tu nehraje? Kde je jeho domovská SPOZ? Znamená to, že ji odepsal? Dovolím si malou prognózu. Zeman tuší, že příští parlament bude docela roztříštěný a významná role moderátora proto připadne prezidentovi. Je pravděpodobné, že takový konstruktér budoucí vlády bude mít také své privátní zájmy ohledně obsazení určitých ministerstev. Když to nejde přímo půjde to oklikou přes Hrad.

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 16:34

Vrr, to není pravda. Bohouš Sobotka je nesmírně vzdělaný levicový liberál se silným sociálním cítěním a ekologicko-proevropskými akcenty a vysoce převyšuje všechny sociální demokraty. A taky je kamarádem Radka Pokorného, vrr.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 16:28

Za pár minut vyhlásí nového předsedu ČSSD, bude to jediný kandidát Bohuslav Sobotka, to je jasné, ale něco tady nesedí. Proč tak relativně velká a stabilizovaná stran, která je v předvečer volebního vítězství má v čele právě Sobotku, člověka s rozhledem účetního a charismatem mokrého hadru, když si vypůjčím známý příměr jednoho britského europoslance. Odpovědět kvalifikovaně na tuto otázku znamená rozluštit, jaký je vlastně organismus ĆSSD.

P. S. V zákulisí se říká, že Sobotka jako jediný kandidát považuje za úspěch výsledek nad 80 procent všech odevzdaných hlasů. Když to bude pod 70 procent, tak vyhrožuje ostatním místopředsedům, že nebudou dodrženy krajské dohody ohledně jejich volitelnosti. Je to trochu grossovská politická logika.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 16:06

wzehkekghhjflerigjeljlsihcjskjljjcelrrijflwjfliegjelrojglerojojfclwerrjlojeůokkgůoekgůokshsehffe. myslím, že jsem právě shrnul příspěvky delegátů řečnících před vyhlášením vysledků volby, či spíš Sobotkova stvrzení ve funkci.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 15:43

Volí se... Sobotka. Na obrazovce můžeme ze záznamu sledovat projev Ríši Falbra. To se člověku neomrzí.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 15:36

Ostravskému sjezdu vévodí heslo: Nový začátek pro naši zemi. Soudě dle dosavadního průběhu se máme na co těšit...

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 15:30

Haf! Dlouho jsem přemýšlel, kdo by měl být vůdcem moderní sociální demokracie v tomto nelehkém období. Po dlouhém přemýtání a zvažování všech pro a proti mi z toho vyšel Bohuslav Sobotka. Haf!

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 15:27

Za zhruba desetinového potlesku, jaký měl Miloš Zeman, právě Bohuslav Sobotka dočetl kandidátský projev. Delegáti si teď svobodně zvolí mezi Sobotkou a.... Sobotkou. Není nad volební sjezdy.  

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 15:20

Bohuslav Sobotka právě ve svém kandidátském projevu řekl, že v prvních sto dnech své vlády ČSSD představí majetková přiznání s propadnutím sporného majetku. Proč ne! Začít by Sobotka mohl svým méně sociálnědemokratickým bytem pořízeným z.... Diet? Fakt? Sto dnů, a z mladého premiéra bude bezdomovec!  Aspoň hned vyzkouší, jak za vlády ČSSD funguje sociální stát.  

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
15. března 2013 · 15:12

Bohuslav Sobotka zdědil brýle po Gustávu Husákovi. Fajn. Ale proč se s nimi ukazuje na veřejnosti??

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 15:11

Kandidátský projev Bohuslava Sobotky. Bude prý trvat patnáct minut, pak si prý dají delegáti pauzu. To je určitě moudré rozhodnutí. Bohoušovy myšlenky bude třeba rozdýchat.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 15:09

Probíhá spousta zbytečně znějících projevů zbytečných delagátů, kteří se u pultíku střídají, aby sál oblažili vlastními myšlenkami. Vesměs zbytečnými. Většina těch, kteří to "umí orchestrovat" se proto pohybuje ve třetím patře, kde jsou kávovary a televizní kamery. Ať už konečně začnou ty volby, respektive volba místopředsedy a místopředsedkyně, abychom se všichni dozvěděli, jak to dopadne s Dienstbierem a ženou ve vedení.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 14:58

Na místě je i exministr zahraničí Jan Kavan vulgo Kato. Ve tváři má smutek, na sobě šedý oblek a v ruce drží podezřelý kufřík z krokodýlí kůže, či spíše její imitace, jak znám jeho vkus. Jen doufejme, že v kufříku není nic závadného, jak se to občas stalo v případě jeho ministerského sejfu. Ale možná chce jen delegátům předat nějaké disidentské materiály.  

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 14:49

Ještě k dopolednímu vystoupení europoslance Richarda Falbra a Lubomíra Zaorálka, které charakterizuje část sociální demokracie.  Falbr působící už léta jako něco mezi zlomeným chlapem a chodící mrtvolou se vypnul k pozoruhodně rétorickému výkonu, kdy citoval slavné heslo Che Guevary "vždy k vítězství", což vzápětí doslova zařval i do mikrofonů ve španělštině. Nevidět ho později kouřit před centrem Gong, myslel by si jeden, že jde po tak obrovském výkonu zhynout do houští. Ještě předtím se ovšem pochlubil, jak poslanci ČSSD v Evropském parlamentu blokují výjimku z některých ustanovení Evropské sociální charty, kterou si výměnou za podpis Lisabonské smlouvy vynutil na vedení Evropské komise exprezident Klaus. Chlubit se porušováním dohod učiněných na nejvyšší úrovni za účasti špičkovým evropských politiků, to je krásný che guevarovský styl.

Podobně "spontánně" emotivní Zaorálek začal hřímat, že ČSSD by se měla otevřít a naopak neměla bát nových tváří. Pak poděkoval profesorce Dvořákové, že s ním jezdila po Česku a pomáhala dělat program ČSSD. Má to tu výhodu, že ji nebudou už novináři obtěžovat označením nezávislá politoložka. V závěru pak Zaorálek kritizoval jak premiér Nečas nerespektuje některé výroky nového prezidenta Zemana. Proč tedy sám Zaorálek (společně s Falbrem a dalšími) blokují tzv. Klausovu výjimku? Tak vypadá respektování názorů prezidenta republiky v praxi.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 14:32

Kdysi, když byl svět ještě jednodušší, platilo: ODS je stranou bohatých a ČSSD těch, co chtějí jejich peníze. Podle toho vypadaly i jejich sjezdy, gastronomie a hostesky, u nichž se v případě ODS moc nepožadovalo oblečení. Starému dobrému dělení udělal konec loňský sjezd ODS, kde strana podnikání ukázala, že neumí podniknout ani společný oběd. Ten byl navíc tak příšerný, že kongres, na němž mnozí vyhlašovali návrat ke kořenům, jako by se vrátil ještě před kořeny partaje, tedy před listopad 1989.  Nynejší sjezd ČSSD zmatení pojmů ještě dokonal: vše je na něm nějak modernější než u ODS. Snad jen ohledně oblečení si ČSSD ponechává staré dobré ideje: převážně starší páni, někteří vybavení vlastními plastovými lahvemi s domácí kořalkou, nosí zásadně umělé obleky buď druhé nebližší větší či druhé nejbližší menší velikosti. Mnohé ženy nejspíš obléká fundus pořadu ČT Retro.  

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 14:19

Vauuu, hauuu, haf! Myslím, že ženský element do politiky jednoznačně patří. Ženy jsou oživením jakékoli politické strany a vůbec demokracie jako takové. Kvóty jsou naprosto na místě, povinných míst pro ženy by mělo být mnohem víc. Žena ve vedení sociální demokracii jednoznačně rozzáří. Pro někoho možná zšenštilé vystupování Bohuslava Sobotky na tom nic nemění, s tím se nelze spokojit! Haf, haf, haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 14:14

Kromě Jiřího Dienstbiera je nejprobíranějším tématem mezi frontami na oběd volba kvótami zavedeného postu místopředsedkyně. Byť dal Miloš Zeman "hudlana" Marii Benešové, favoritkou na obhajobu postu - mírně řečeno - opravdu není. Na druhé straně je ale citelná antipatie k vyvolené Bohuslava Sobotky, Aleně Gajdůškové přezdívané mezi socialisty Al Gajda. Šanci tak má některá úplně jiná dáma. Dalo by se říct, že klidně jakákoli "ženská z ulice" se stranickou legitimací, která bude umět v pravý čas říct to, co chtějí delegáti slyšet. Mluvit se ale začalo už i o další variantě: pokud by se nikdo takový nenašel, mohlo by se vedení ČSSD dočasně obejít bez ženy. Pak by místopředsedkyni dovoloval později ústřední výkonný výbor (ÚVV). Takovou situaci už ČSSD zažila. V roce 2009 nebyla na sjezdu zvolena žádná žena, ani favoritka tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka Aleny Borůvkové. ÚVV později volil jako vzteklý, ale nezvolil. Místopředsedkyní se tak stala až na řádném sjezdu v Brně o dva roky později Marie Benešová. Samozřejmě, jde jen o spekulace. Ale už i tímto směrem se myšlenky socialistů ve vítkovických slévárnách ubírají.

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 14:03

Vůbec nejlepší by bylo, kdyby byl zvolen předsedou ČSSD všemi hlasy Bohuslav Sobotka. Ukázalo by to, že ČSSD se konečne vymanila z tenat opoziční smlouvy. Také by byl spokojen Radek Pokorný, o němž se nespravedlivě říká, že "vodí" Bohouše Sobotku. To je ale lež. Jen mu poskytuje odborné zázemí. To je úplně něco jiného než kmotři v ODS. Také byl Radek Pokorný menšinovým vlastníkem vydavatelství Economia. Vrr, haf, haf. 

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
15. března 2013 · 13:58

Škromy je na iPadu. Myslím, že nás čte.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
15. března 2013 · 13:57

Škromy a Benešová vypadají jako sourozenci. Dokud si Benešová nenechala narůst knír, nikdy jsem si toho nevšiml. Haf!

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 13:56

Půl dne s ČSSD a člověka napadne, že by měla hned v pondělí podat stížnost k Ústavnímu soudu. Zněla by asi následovně: jak je možné, že už sedm let nevládneme, když si každé dva roky slibujeme, že příště už to vyjde, protože už zase máme nejvyšší preference?

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
15. března 2013 · 13:51

V televizi jede ze záznamu Tejc. Muž s tváří, která ze všeho nejvíc nepřipomíná tvář, ale sakramentsky připomíná něco jiného. A cituje Panwericha...

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 13:50

Vauuuu, nezvolení Jiřího Dienstbiera by moderní sociální demokracii opravdu neprospělo. Myslím, že na tom bychom se shodli i s politologem Jiřím Pehem. Haf, haf, haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 13:49

Bohuslav Sobotka sice nehodil ručník do ringu, ale vyhlásil hodinovou přestávku na oběd. Po něm už bude vše směřovat k volbám vedení. Sobotka se odmítá podílet na dohodě o vyšachování Jiřího Dienstbiera. Naopak ho drží zuby, rovnátka i nehty. Šance prezidenstkého kandidáta se ale příliš vysoké nezdají. Před chvílí je ve foyer sálu jeden z chlapíků, který sám sebe označil za "dienstbierovce", shrnul výstižným: "Jsme v p.či". Ale jak říká Lubomír "Zao Ce Tung" Zaorálek, sjezd je mystické těleso. Ani skalní haškovci si zatím nejsou jistí, že Dienstbier na místopředsednické křeslo nakonec opravdu nedosáhne.

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
15. března 2013 · 13:41

Je to super, sledovat sjezd ČSSD v televizi. Zrovna mi na fejsbuku píše jeden nejmenovaný státní úředník: "Co tam teď kecá šéf odborů? Proč mluví o straně Lidem? Proč nemluví o nezaměstnanosti, práci, hospodářském růstu, potřebě sociálního smíru???". Jsem sice zaměstnancem v soukromém sektoru, ale nezbývá než souhlasit.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 13:41

Příjezd Velkého šéfa Zemana vzdáleně připomínal beatlemánii. Chyběly snad jen davy ječících holčiček, jinak všechno od Zemanova příjezdu, přes vstup do sálu, projev až po odchod a vytleskávání vestoje, působilo jako ze světa showbyznysu nebo americké politiky. Zeman se nejdříve kriticky vyjádřil ke Špidlově strategii z roku 2002, kdy budoval širokou koaliční vládu opírající se o 101 poslanců. Poté nepřímo zaútočil na Dienstbiera ml. , když kritizoval jeho tezi, že rozloží ČSSD. Když pak v závěru pochválil hejtmany, kteří jsou prý schopni řídit  ČSSD, muselo být jasné, že jde o jakési soft štouchnutí i do Bohuslava Sobotky, který si vzal moderátorský mikrofon a byl v tu chvíli v sále opuštěnější než kdy jindy. Když pak v závěru Zeman řekl, že nabízí této straně přátelství vyvolalo to frenetické skandování, které bylo ještě silnější než když ve střední části projevu Zeman řekl, že si jako občan přeje vítězství ČSSD. V průběhu závěrečného "standing ovation" pak přistoupil k místopředsedům Haškovi a Škromachovi, které obřadně objal a políbil na tváře, že by mu to mohl závidět samotný Marlon Brando z Kmotra. Následně políbil na tvář další místopředsedkyni Benešovou a důstojně odcházel. V tu chvíli v sále byli dva poražení, Jiří Dienstbier ml. , který ani jednou nezatleskal, nevstal a seděl opuštěně s poslancem Hamáčkem. Druhým byl Bohuslav Sobotka, izolovaně přešlapující na vymeteném pódiu. A kde byl Lubomír Zaorálek?

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
15. března 2013 · 13:37

Jestlipak Zavadil po projevu zase zajde na pivko s Kalouskem?

Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
15. března 2013 · 13:34

Dobrý den, tady Žeryk Plesl! Tak určitě. Sledovat přenos ze sjezdu ČSSD v televizi je ještě horší, než být na místě. V televizi je totiž Pehe. Za nejvýraznější osobnost ČSSD tento gigant české politologie před chvílí označil Jiřího Dienstbiera. Uáááááááá!

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 13:30

Vítám mezi námi Jaroslava Plesla, haf haf.

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 13:28

Tihleti ústečtí mafiáni. Grrrr, vrrrrr, haf, haf, haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 13:28

Kolega Holec dostal nabídku, která se neodmítá. Dole u baru, hned vedle stojanu s chlebíčky, postával Houska. Přesněji řečeno Roman Houska, jeden z bossů ústecké ČSSD a partner bývalé hejtmanky Jany Vaňhové. Řešili jsme nesmyslné trestní oznámení, které na mě podal. Vedle pokyvoval hlavou bývalý šéf ústecké ČSSD Arno Fišera. "No jo, Roman podává trestní oznámení i na holuby na střechách". Řeč se stočila na Petra Holce. "Tak nám ho sem přiveďte, dostane přes držku a bude klid". Petře, ve jménu Jana Fischera tě vyzývám: neschovávej se!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 13:24

Jako dalšího pozval Bohuslav Sobotka za pultík JANA Zavadila. Zjevně ještě doznívající pocit uštknutí Milošem Zemanem. Jaroslav Zavadil cosi vykládá. Jak zaznělo v Cimrmanově aktovce v rámci hry Němý Bobeš na adresu starého Papouška: hoďte na něj deku, nebo ho zabiju!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 13:19

Nebyl tak špatný? Něco mi říká, že nic zajímavějšího už na sjezdu socialistů neuslyšíme. Sál Miloše Zemana vyloženě "baštil". Jak ovšem ze své vlastní vily Tugendhat poznamenal Jaroslav Plesl, být Bohuslavem Sobotkou, podříznu si krk rovnátky.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 13:17

Tak jsme přece jen v dobrých rukou! Miloš Zeman právě řekl, že si na Hrad pozval hejtmany, aby zjistil, jak umějí řídit kraje, a oni mu řekli, že to umějí, takže je to dobré. Přestože hejtmani ČSSD občas strči do krajských rad někdejší estébáky či politruky Pohraniční stráže. Na druhou stranu je ale úspěch, že Zeman před projevem ani po něm neupadl, takže projev vlastně nebyl tak špatný. 

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 13:12

Vrrrrr. Podle mě chválí opoziční smlouvu. Je to patrné i v přenosu ČT24. Haf, haf, haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 13:11

Ale "jako občan" by si prý přál volební vítězství ČSSD, kterou nehodlá nijak rozkládat. Bohuslavovi sklaply půlky, Jaroslavu Tvrdíkovi skrytému jistě někde nedaleko zapráskalo jeho jedenáct neukázněných vousů. V sále ohromný aplaus!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 13:09

Přeci jen to vypadá, že Miloše paleček ještě trochu trápí. Před chvílí zopakoval svůj prastarý bonmot o úhlavních nepřátelích. Nepřítel, úhlavní nepřítel, koaliční partner. To už jsme slyšeli tolikrát...

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 13:06

Osm aut! Tolik jich sem přivezlo prezidenta Miloše Zemana, tak jen doufám, že na něj nikdo nevytáhne vzduchovou pistolku - třeba Bohuslav Sobotka. Protože teď delegáti uvidí - a trochu se nenávidím, že to musím říct - jak vypadá lídr, takže by v Sobotkovi mohli začít vidět někoho jiného než svého předsedu. Upřímně: vláčností i gesty Zeman připomíná pozdnějšího Brežněva, samozřejmě včetně devótnosti kolemstojících. Takže bych řekl, že nás nečeká nic špatného.   

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 13:01

V Zemanově kapse jsem velice zřetelně viděl fotografii Václava Klause. A to i odsud z vily Tugendhat. Haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 13:00

Velká chvíle nastala. Shlukem svých příznivců tísnících se u vchodových dveří prošel Miloš Zeman. Všechny uctivě zdravil dobrý den. "Ty vole, já z toho byl tak hotovej, že jsem mu odpověděl dobrej," svěřoval se jeden z delegátů. "Tak, teď vyměnit gatě a jdeme si ho poslechnout," konstatoval pobaveně, ale s patrnou úctou v hlase další. Jak se zdálo, bolavý palec Zeman už vykurýroval.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 12:43

U vchodu už se vytvořil špalír pro Miloše Zemana. Popelníčky jsou nachystané. Snad se opět neozve ten zatrolený palec.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 12:38

Předseda Sobotka prohlásil, že už neplatí dělení na pravici a levici, kdy pravice bohatství vytváří a levice ho přerozděluje. Když už neuznává tuhle základní politickou pravdu nabídneme jinou, která patrná mezi sjezdy pravicových a levicových stran na první pohled. Zatímco delegáti pravicových kongresů a sněmů se při příchodu líbají na tvář, popřípadě obě tváře, dávají delegáti ČSSD většinově přednost polibku přímo na rty. Když začínal 30. sjezd ČSSD (zatím 602 registrovaných delegátů) nabrala intenzita polibků závratnou dynamiku. Viděno očima imunologa byla v tu chvíli rotace herpes virů ohromná. Lze předpokládat, že si část delegátů ČSSD z Ostravy něco pěkného domů přiveze.

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 12:30

Moderní sociální demokracie by měla odborové svazy považovat za významné partnery. Haf!

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 12:29

Až sem do areálu bývalého plynojemu Gong začínají proudit poryvy větru. Zřejmě od rotoru vrtulníku, kterým sem dolétá pozdravit socialisty Miloš Zeman. Za necelou půl hodinku by měl být tady. Jako dáreček si prezident přiváží šéfa odborářů Jaroslava Zavadila. Ríša Falbr už si pochvaloval, že Klaus by nevzal Zavadila ani na koloběžku. Už jen kvůli tomu si exprezident nezaslouží být obžalován z velezrady. Na druhé straně mi něco říká, že pohled na Zemana se Zavadilem na koloběžce by stál za to...

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 12:21

Ríša Falbr už řekl to nejpodstatnější: máme se prý podívat do finska! Problém je, že odsud z Ostravy tam není moc vidět. Ale neaštěstí měl Ríša Falbr i jinou zprávu, významem dvojku: letí sem prý vrtulníkem Miloš Zeman a na palubě má i nejvyššího odboráře Jardu Zavadila. Nic ve zlém, ale jestli tihle dva dali ve vrtulníku hlavy dohromady, měli by při vystupování dávat dobrý pozor na schody... 

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 12:15

Hurá, hurá, hurá!!! Ríša Falbr ještě žije a dokonce i skoro mluví! Zrovna teď o tabákových plantážích.

Petr Holec
Petr Holec
15. března 2013 · 12:13

Tak na sjezdu ČSSD konečně došlo i na zábavu, přestože je teprve poledne: v tiskovém středisku nám v TV pouštějí zatčení i dramatické převozy z vazby do vazby Davida Ratha, nedávného hlavouna partaje, jenž pořád ne a ne odcestovat z Litoměřic. Je to bizarní: má to v nás snad evokovat případné podobné budoucí manévry s Bohuslavem Sobotkou? Jestli ano, ať to URNA provede co nejrychleji, nejlépe ještě zde v Ostravě. Protože i sami delegáti ve zdejším plynojemu kroutí hlavou, co chtějí říct tím, že Nový začátek pro naši zemi vyhlašují právě z plynojemu.    

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 12:04

Pro 30. sjezd ČSSD je typická dvojaká atmosféra - na jedné straně slovní triumfalismus, na straně druhé neskrývaná obava vedení socdem, co bude až přijede Miloš Zeman. Když člověk poslouchal rétoricky radikální projevy předsedy Sobotky a místopředsedy Zaorálka, měl dojem, že některými silnými slovními figurami chtějí překřičet obavy z příjezdu Šéfa. V posledních dvou letech jsem psal o vedení ČSSD, že je tam stav "dvoupředsednictví." Co se vytvoří tentokrát? Michal Hašek už jednoznačně přijal Zemanovu dominanci a domnívá se, že z ní bude profitovat. To se ostatně projevilo i v jeho projevu, kde vyzýval, aby ČSSD hledala společná témata s prezidentem. Co bude se Sobotkou, tímto zajíčkem české politiky, který se k předsednictví v socdem proseděl a teď je celý nesvůj z toho, kde se objevil. Před příchodem Zemana na Pražský hrad to nebylo tak silné a viditelné. Dnes je král nahý a čeká, co bude po příjezdu Velkého Miloše.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 11:56

Hovoří Jeroným Tejc přezdívaný familiárně Jerry. Nechce přijímat odpovědnost za personální vyprahlost jiných. ČSSD má být sebevědomá. To má břink. V házení prasátek z jeho čela Jerry drtí i obvyklého favorita této disciplíny Bohuslava Sobotku. A už tu máme postřehy Bohumila Pečinky!

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 11:53

Vy si tady píšete o spálené zemi a mě se mezitím spálila v troubě husa. Život je krutý. Haf. Vrrrr. Grrrrr.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
15. března 2013 · 11:49

Ještě k projevu předsedy ČSSD Sobotky, plus náčrtu programu socdem. V roce 1997 přišel Miloš Zeman s předvolebním heslem, že Česko je "spálená země." Bylo to naprosto destruktivní heslo, protože realita byla evidentně jiná a vnímání reality ji zpětně ovlivňuje víc než si myslíme. V sociologii se tomu říká Thomasův teorém - když si některé věci definujeme jako reálné, pak se reálné stávají i ve svých důsledcích. Jinak řečeno, když se rozhodneme vidět relativně dynamicky se rozvíjející zemi (rok 97) jako spálenou, tak tomu lidé přizpůsobí spotřebitelské chování a životní strategie. Když se pak Zeman stal premiérem obrátila se tahle společenská atmosféra proti němu. Co koneckonců dělat v zemi a se zemí, která je spálená. To vede jen k propuknutí tradičního a pasivního českého postoje - skuhrání, že nic nemá cenu.

Šestnáct let poté přichází současný předseda ČSSD Sobotka s heslem o "vybydlené zemi." Důsledky to bude mít stejné a v konečném důsledku to dopadne na Sobotku jako kdysi na Zemana. Někteří lidé jsou nepoučitelní.

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 11:35

Mě ten projev pana Zaorálka přišel moderně levicový a vyvážený. Haf.

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 11:35

Od pultíku hřímá Lubomír Zaorálek. Soudě dle máchání rukama měl zřejmě stejného mediálního poradce jako nebožtík Honza Fischer v prezidenstské vobě. Moderátor říká: "Luboš natolik zvýšil hlas, že jsem mu nerozuměl téměř nic." Možná to tak bylo lepší. Ne nadarmo se v části ČSSD Zaorálkovi přezdívá Zao Ce Tung.

Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie
15. března 2013 · 11:20

Vrrrrrr, haf, haf, haf. Tak tedy z ČT24 to vypadá výborně. Levicová strana moderního střihu. Ňaf. A teď nerušit, prosím, jdu si prohlídnout vilu Tugendhat. Hafiky...

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 11:19

A co si o tom všem myslí Žeryk Tabery, hlídací pes demokracie?

Petr Kolář
Petr Kolář
15. března 2013 · 11:18

A další socialista, odpůrce Dienstbiera, na jeho adresu poznamenal: až Jirka promluví, bude to delegátům stačit. Jirka právě domluvil. Nic moc. Ale vyloženě "nasí.ací" projev to nebyl.