sjezd cssd

sjezd cssd Zdroj: youtube.com

ČSSD slibuje na svém sjezdu nový začátek země. A zve na něj videoklipem KSČ!

Takže proč ne nový začátek? Podívejte se ale na videoklip, jímž ČSSD zve do Ostravy, a pochopíte, že snad i ekonomické předpovědi Miroslava Kalouska a zoufalství z vládnutí Petra Nečase jsou lepší než nový začátek s ČSSD!

  

Sociální demokraté se koncem týdne sjedou do Ostravy, aby si znovu hromadně stvrdili, že i navzdory všem ústavním stížnostem a nejvyšším volebním preferencím stále ještě zůstávají v opozici. A jistě, taky si ve funkcích potvrdí staré známé tváře, ostatně jde o volební sjezd.

 

 

Je to přímo fantastická ironie! Motto sjezdu ČSSD zní slibně „Nový začátek pro naši zemi“, což zvlášť nyní vůbec není od věci. Vláda ODS s TOP 09 po sněmovních volbách slibovala, že nás uchrání tzv. řecké cesty; po necelých třech letech jejího vládnutí se ovšem Česko může chlubit téměř řeckými makroekonomickými ukazateli: zažíváme vleklou recesi, nezaměstnanost, daně i státní (náš) dluh stoupají, z důchodové reformy i S-karet je špatný vtip a průmyslová výroba i spotřeba domácností padají. Jediné, co jde nahoru, je nedůvěra lidí ve vládu.

 

V lidovém domě jako by se pořád nemohli zbavit pseudokomunistické mentality i estetiky: více než pětiminutový videoklip plný nekonečných roztřesených záběrů na prázdné rozlehlé sály, opuštěné řečnické pultíky a haly, v nichž se budou k obědu podávat oranžové mňamky, si snad musela nechat natočit někdejší KSČ. Její historická matka ČSSD jen vyhodila slib obligátních tun oceli a betonu pro SSSR. 

 

I když - i KSČ měla více stylu než dnešní ČSSD: delegáty ani novináře netahala do Ostravy, většinou se sjížděla do secesního paláce na pražském Výstavišti. A vsadím se, že ani přes její kulturní odbor by v oficiálním šotu nikdy neprošel půlminutový záběr na blikající mobil vibrující na prázdném stole. I v KSČ totiž věděli, že i partajní propaganda musí mít určitou dynamiku. Jinak všichni kromě Václava Klause utečou na Západ.

 

Jedno nicméně i v ČSSD vědí: totiž že to nejlepší má vždy přijít až na konec, protože podle něj si věci nejčastěji pamatujeme. Ve videoklipu ČSSD proto na konec tradičně přichází Lubomír Zaorálek, nejhorší kecálek na světě. Mám ošklivé podezření, že si ani nedělá legraci, když s vážnou tváří říká, že sjezd má ukázat, že ČSSD nabízí „přitažlivý program“ a taky „co visí ve vzduchu“. Sakra: jestli ve vzduchu kolem ČSSD fakt visí to, co v jejím videoklipu, tak ať radši jdeme dál bez nového začátku!  

 

Zajímá vás, co se bude na sjezdu ČSSD dít? Nenechte si ujít náš dvoudenní online přenos přímo z Ostravy. Provázet jím vás budu já, Petr Kolář a Bohumil Pečinka. Již ve čtvrtek na Reflex.cz.