oskaři

oskaři Zdroj: profimedia.cz

TEREZA SPÁČILOVÁ: Oscary ovládl Pí a Argo aneb všechno je, jak má být

I když to na začátku vypadalo na plichtu, slovutná filmová akademie nakonec dokázala, že má všech pět pohromadě.

 

Filmem roku vyhlásila Argo Bena Afflecka, ač jej jako režiséra předtím nepochopitelně ignorovala. Co do počtu sošek pak zvítězil nejpreciznější,a  přitom nejpoetičtější snímek ze všech, Pí a jeho život z dílny Anga Lee.

 

Affleckův příběh o bizarním osvobozování rukojmích zaujal scénářem kombinujícím prvky thrilleru a komedie. Pí, které je adaptací velmi těžké, na první pohled takřka nezfilmovatelné látky, zase bodovalo především na poli vizuálního umění. Kdo se trochu neočekávaně téměř nedostal ke slovu, byl "kapitán Spielberg". Jeho Lincoln dosáhl "jen" na Oscara za filmovou výpravu a nejlepšího herce, což mnozí z kritiků označili za překvapení - ikonám se přeci ceny dávají.

 

Naopak vůbec žádné překvapeni nezpůsobila výhra Anne Hathawayové, alias Fantine z Bídníků. Ta ještě před oscarovým kláním pobrala, co mohla, a její vítězství se zdálo od počátku neotřesitelné. A ulevilo se konečně i Tarantinovcům, jež potěšila soška pro Christopha Waltze a scénář za Nespoutaného Djanga. 

 

Většina z vítězných titulů je momentálně na programu českých kin, chybí paradoxně jen oba hlavní, Pí a jeho život a Argo. Premiéru měly před Vánoci, dá se však očekávat, že je jejich úspěch do kin vrátí. Podrobný vývoj oscarového večera i výsledky můžete najít v záznamu on-line přenosu.