Asteroid

Asteroid Zdroj: Profimedia.cz

Asteroid 2012 DA14 Zemi mine. Jiný meteorit explodoval nad ruským Čeljabinskem

Milovníci hvězdné oblohy, zbystřete. Dnes večer mine Zemi asteroid 2012 DA14, který vzbuzuje pozornost svým těsným průletem. Již v pátek dopoledne ale přinesla světová média videa z ruského Čeljabinsku ukazující průlet a pád malé planetky. Naštěstí se jednalo o několikanásobně menší meteorit než očekávaný 2012 DA14.

Španělští astronomové planetku 2012 DA14 poprvé pozorovali 23. února minulého roku. Vědci tvrdí, že asteroid 2012 DA14 kolem nás proletí v dostatečně bezpečné vzdálenosti. Planetka bude vzdálená od Zeměkoule 27 700 kilometrů, což je asi třináctkrát blíže nežli Měsíc a dokonce blíže běž dráhy některých satelitů.

 

Malý meteorit způsobil v Rusku poplach

Rozruch vzbudil pád planetky za Uralem, který média nejprve spojovala s asteroidem 2012 DA14. Šlo ale o jiný a výrazně menší objekt, který odborníci dopředu nemonitorovali. Ruský meteorit při dopadu tlakovou vlnou rozbil několik oken, a tak způsobil menší škody a drobná zranění. Podobných těles na zemský povrch dopadne několik ročně, ovšem často je nepostřehneme, neboť zasáhnou pustá místa či vodní hladinu.

 

 

Chcete vidět planetku 2012 DA14? Půjde to za několika podmínek

Asteroid 2012 DA14 bude z našeho území viditelný kolem jednadvacáté hodiny a k pozorování bude stačit dalekohled a jasná obloha. Pro lepší viditelnost odborníci doporučují zvolit místo s nižším světelným znečištěním, tedy ideálně několik kilometrů od civilizace.