Marcel Grün

Marcel Grün Zdroj: Michal Sváček / Mafra / Profimedia.cz

Hrozí nám srážka s asteroidem? Na dotazy čtenářů odpovídal Marcel Grün, ředitel pražské Hvězdárny a planetária

Planetka 2012 DA14 proletí dnes večer blízko kolem Země. Hrozí nám někdy v budoucnu srážka s asteroidem? Marcel Grün, astronom a ředitel Hvězdárny a planetária hl.m. Prahy, odpovídal na otázky čtenářů Reflexu.

 

Zpráv o asteroidech míjících naši zemi vyšlo v posledních dnech víc. O planetce 2012 DA14 se hovoří zejména v souvislosti s tím, že společnost, která by ráda v kosmu těžila suroviny, odhaduje její cenu na 3,5 bilionu korun.

 

Druhý diskutovaný objekt, který se jmenuje 2012 YQ1 objevili ruští astronomové před dvěma měsíci. Zajímavé na něm je, že se má se Zemí potkat už v roce 2106 a NASA jej ve svých výpočtech zcela přehlédla.

 

Největší hrozbou pro Zemi byl do nedávné doby asteroid Apophis, který se měl s planetou srazit v roce 2036. NASA však před časem jeho dráhu přepočítala a srážce se údajně vyhneme. 

 

Jaká je pravděpodobnost srážky Země s asteroidem? A jak vlastně dokáží astronomové "hlídat" vesmír okolo nás? Na to a mnohem více odpovídal astronoma a ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy, Marcel Grün v on-line chatu Reflexu.