Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

Antiklausovské šílenství: Úvodník šéfredaktora Reflexu o Klausově amnestii vyvolal bouřlivé reakce čtenářů

Ivan Hamšík psal ve svém úvodníku v Reflexu 2/2013 o zbytečné a přehnané hysterii, kterou vyvolala Klausova amnestie. Článek vyvolal diskuzi a spousty protichůdných reakcí. Tohle jsou některé z nich.

 

Vážený pane Hamšíku,

 

moc Vám děkuji za Váš názor na "antiklausovské šílenství". Číst Vaše řádky bylo pro mě, po mediální štvanici posledních dnů, opravdu úlevné!

 

Věřím, že zdravý rozum a nadhled nakonec zvítězí nad lží, hloupostí a nenávistí.

 

Přeju Vám i celé redakci úspěšný a šťastný rok 2013!

 

Kamila Krajíčková

 

 

Z mailu leoslapeta@seznam.cz

 

Dobrý den,pane šéfredaktore děkuji /a doufám,že nejen já/ za úvodník v čísle 2.Opravdu se vám jen zdá,že s ním nebude nikdo souhlasit.Ten váš pětiprocentní odhad bych mírně zvýšil.Ale ruku na srdce,myslíte si,že to celonárodní pozdvižení má na svědomí jen pološílený Zaorálek nebo je to hlavně práce vašich kolegů-novinářů?A to ve všech typech medíí.Měl bych spíš říct armády absolventů žurnalistiky,novinářů je jako šafránu.

 

Zdravím vás pane, váš úvodník mně velmi potěšil, hlavně v tom, že nejsem se svým názorem sám. A myslím, že nás není zas tak málo, jen nemáme "zatím" potřebu reagovat na výlevy určité skupiny lidí, kteří čím dál častěji negativizují téměř vše co je naší každodení realitou. Tak jak se dnes naprostá většina lidí u nás má tak se nikdy neměla (stačí se podívat do nákupních středisek) a přesto je vše (podle nich) špatné, příšerné a není to k životu. Je však nutné se podívat, kdo jsou ti soustavní stěžovatelé, pomlouvači a stálí kritici všeho? ( v roce 1989 bylo v čssr téměř2 mil. Členů ksč, po rozdělení jich v čr zůstalo cca1,4 mila z nich dodnes přežívá cca1 mil. Disciplinovaných a nyní revanšisticky naladěných našich "spoluobčanů") zustává otázkou, jak dlouho jim tyto jejich praktiky budeme (a tím myslím nás ostatní cca9 mil. Lidí v čr žijících) trpět a jak dlouho budeme dělat jako že nic a nebo je necháme znova se plně projevit a pak je umravníme jednou pro vždy.

 

Jsem již senior (1946) a pamatuji co nám v době svého "budování" beztřídní společnosti předvedli (pamatuji jak každý týden někde svou záškodnickou činností naoko škodili aby mohli odhalovat třídní nepřátelé a pak je poprávu strestat) a nelze pominout co to jejich vládnutí "dělnické třídy" pro nás normální a slušné lidi znamenalo a co je pro mnohé dodnes noční můrou při pohledu na jejich nového vůdce filipa jak se nám do očí směje z tisku a tv.

 

Ale k vašemu úvodníku, pan prezident není, jako nikdo z nás , bez chyb, ale stále je to prezident naší republiky a zasluhuje patřičnou úctu, je to mimořádně vzdělaný člověk ( a to je asi jeho největší prohřešek) z pohledu těch málo vzdělaných či nevzdělaných, kteří teatrálně "sundávají" jeho obrazy ze zdi svých úřadů aby se vymezili a předvedli své "vlastenectví" s patřičnou pompou za aplausu těch o kterých jsem psal výše. Nejsem k panu klausovi servilní (třeba jeho nazory na eu nesdílím) ale jako prezidenta si ho vážím. Přeji vám mnoho dobrého v roce 2013. Váš (reflexu) dlouholetý příznivec schwarz petr

 

 

 

 

Vážený pane šéfredaktore ,

 

dovoluji si Vám napsat ze dvou důvodů:

 

 1/ Naprosto souhlasím s Vaším úvodníkem, jen mám pocit, že hrůzné procento občanů, kteří nesouhlasí s amnestií je tak vysoké právě pro ten bod — dlouholeté kauzy.Nelze se vymlouvat, že nikdo z aktérů nevěděl, že se to bude týkat právě velkých hospodářských kauz. Jakých jiných? Třeba pětinásobná brutální vražda je mnohem příšernějším činem , než rafinovaný podnikatelský podfuk, ale pro soudy je právě ona neskonale menším oříškem. Ano, je třeba dát najevo soudům, ať jdou do pr... s tím protahováním, myslím také, že je mnoho prostředků, jak dotyčné přitáhnout k soudu třeba v řetězech a také je fakt, že na ty, kteří byli na útěku se to nevztahuje. Ovšem je třeba se zamyslet, zda patří do moderního světa amnestie, udělená probíhajícímu soudnímu řízení. Tam totiž fakt dekriminalizujete i případnou nutnost nápravy stavu. Že nebudou dotyční sedět, čert to vem, trest dle mého po 8, 10 či 12 letech stejně ztrácí jakýkoli nápravný charakter, ale ti dotčení si tím pádem mohou vše nechat — civilní žaloby jsou iluzorní a de facto neproveditelné.Fakt si myslím, že kdyby nedošlo k tomuto bodu, amnestie by prošla hladce a protesty by se týkaly jen několika křiklounů, kteří budou nadávat, ikdyby Klaus udělal cokoli.Sám ale také uvádíte, že postoj páně presidentův v této věci je chybný — a to asi nepůjde obhájit. Na okraj Vám ale sděluji, že byly propuštěny i tisíce recidivistů, kteří zrovna teď měli za bagatelní čin sazbu do jednoho roku. Tu oni totiž dostanou ikdyž ukradnou šišku salámu a flašku rumu. Například ten dobrý chlapík, co zmlátil svého bývalého kumpána na chatě tak, že dotyčný zemřel, seděl již po deváté. No, zde si myslím, akt odpuštění není namístě.Bydlím v Plzni na Borech, pár metrů od kriminálu a mám zde pár známých a kamarádů v řadách vedení věznice — právě zde nesedí prvotrestaní lidé a těch asi 380 hochů, co bylo propuštěno , jsou pokročilými recidivisty všichni.

 

2/ V posledním Reflexu jste otiskli v rubrice "Vy — my" i můj příspěvek k přechylování příjmení — ovšem s malou chybičkou, která ovšem může způsobit nedorozumění. U jména manželky primáře Kozy jsem psal — "případně nepřechýleně se jmenující..." , jen jako příklad absurdity u takto zavádějícího příjmení, nikoli že by tomu tak skutečně bylo, manželka zesnulého prim.Kozy se jmenuje samozřejmě přechýleně, tedy Kozová — to jen kdybyste dostali nějakou reakci, z toho mého dopisu vypadlo to slovo "případně".

 

Jinak Vás zdravím a patřím asi tedy mezi těch 5 % lidí, co furt na Klause neplivou.

 

MUDr.Marcel Hájek, Plzeň

 

 

 

Vážený p.Hamšík,

 

vaše první věta v úvodníku není zcela přesná..DÍKY za to že jste ve veřejném prostoru prezentoval názor,který podle mne vyjádřuje to, co si myslí většina lidí, uvažujících zdravým rozumem.

 

Jinak se člověk musí stydět za to co slyší a vidí v mediich.Jsem ročník,který čítaval v LN příspěvky Vašeho otce,Bože čeho jsme se to dožili.

 

Všiml jste si,že představitelé tzv.práva,kteří doposud bez povšimnutí,nebo proto že na to nestačí nechali běžet kauzy 7,8,10 let se najednou probudily a vyhlašují něco jako revoluci?

 

To je úroveň,co?

 

Ještě jednou díky,nejenom já se pod Váš úvodník podepisuji.

 

Ivan Stanček

 

 

 

Vážený pane Hamšík,

 

četla jsem Váš úvodník v Reflexu 2/2013. Je mi líto, ale paušalizujete hůř než ti, to se stali cílem vaší kritiky.

 

A opomíjíte zcela jeden z důvodů averze vůči amnestii vyhlášené prof. Klausem. Je to skutečnost, že pan profesor Klaus je nejdůležitější osobou v tomto státě, která se za celé své působení významně podepsala na tvorbě vysoce přátelského prostředí pro korupci, klientelistismus a bezskurpulózní hrabivost.

 

Bylo i jeho zásluhou, že pro takové jednání je mnoho let zneužíván pojem PODNIKAVOST. Spoluvytvořil rámec a dlouhodobě se podílel na udržení podmínek v politice a tím i ve společnosti, soudnictví i policii, kdy průtahy v postihování kriminálního jednání na "vyšší úrovni" než kapsařina jsou normou a nechuť nebo nevůle trestat a stíhat korupční a zlodějské jednání velkého formátu se očekává. Jak že to před 20 nebo kolika lety prohlásil náš pan president? Že nezná špinavé peníze? Zjevně je v těchto svých postojích konzistentní.

 

Nemáte pravdu, na romy jsem si ani nevzpoměla! averzi vůči rozsahu a obsahu amnestie mám proto, že tento čin korunuje vše negativní, co působení pana profesora ve vysoké politice za poslední desetiletí přineslo. Jako každou složitou a inteligentní osobu nelze pana profesora vnímat jen negativně, ale příchuť nesmírné arogance je nepřehlédnutelná.

 

zdraví Irena Šulcová, Hradec Králové

 

 

 

Vážený pane šéfredaktore,

nemohu nereagovat na Váš úvodník, neboť jsem úvodník přečetl a souhlasím s ním. A to nebývá u Vašich úvodníků ani zdaleka pravidlem. Prožívám současnou hysterii spolu s Vámi a pokouším se jí přijít na kloub. A popravdě tady s Vámi zcela nesouhlasím. Nejsem sice příznivcem (opět ani zdaleka) pana prezidenta, ale v tomto případě se mi nechce věřit, že by ona reakce byla tak výrazným projevem "antiklausismu". Až mne trochu mrazí z asociace, která mi přichází na mysl a tou je asociace na chování české veřejnosti v čase politických procesů 50.let. Prostě mi to hraničí s fanatismem. Ano, spolu s Vámi hlavně cítím neschopnost veřejnosti přijmout akt odpuštění. A dále, což mne, přiznám, nenapadlo, obzvláště Romům. Je to u nás zrátka smutné. Jsme mistři v nacházení negativ i ve slepotě k pozitivním projevům.

 

Zdraví Vás Petr Košacký, Jeseník

 

 

 

Dobrý den pane Hamšíku,

 

velice jste mne potěšil svým názorem na amnestii pana prezidenta. Patřím také k těm 5%, kteří amnestii (možná s nějakou výhradou) přijímají jako akt velkorysosti a odpuštění. Do konce r. 1989 jsem se styděl jsem za české prezidenty (ovšem s výjimkou předválečných a prvního poválečného), ale poslední dobou se stydím za svoje spoluobčany, za jejich nekritický až nenávistný postoj vůči hlavě státu. Jedná se o davovou psychózu hraničící s hyenismem. Jsem rád, že Váš časopis dokáže vidět situaci bez snahy přizpůsobit se většině.

 

S pozdravem a přáním odvahy a úspěchů do nového roku 2013.

 

Ing. Radim Ledecký.

 

 

 

Dobrý den, pane Hamšíku,

 

nepíšu příliš často reakce kamkoliv do tisku, po přečtení Vašeho úvodníku v čísle 2 však tentokrát udělám výjímku.

 

Bude to celkem stručné: díky, díky, díky :-).

 

Na mnoho dalších zajímavých článků se těší

 

Veronika Zikmundová

 

 

 

Vážený pane šéfredaktore,

 

se zbytky naděje jsem čekala na nový, poamnestijní, Reflex, protože jsem TO věděla! Věděla jsem, že mě opět nezklamete a budete mi pěkně, až pod nos, servírovat "MOJE" myšlenky, vámi a vašimi kolegy sepsané! Hlavně z celého srdce děkuji za váš úvodník. Moc se mi ulevilo, že se konečně našel někdo, kdo vyjádřil přesně to, co si myslím a tím pádem vyvrátil mé podezření, že jsem v naší zemi sama, kdo vidí "problém" amnestie jinak,než dav! Podepisuji se pod vše, co jste napsal! Mám jen jeden problém a to je, že:"Pravdu může mít i nesympatický člověk". Pan Zaorálek pravdu nemá a nebude mít NIKDY!!!

 

S úctou,

 

Linda Franzová

 

 

 

 

 

dobrý den, pane Hamšíku,

 

 již delší dobu časopis nekupuji pravidelně, pouze tu a tam, příležitostně. Když jsem ale v komentářích četl hysterické reakce, kýble špíny lité za Váš poslední úvodník, řekl jsem si, že to nejmenší a konstruktivní, co mohu udělat je – opět s pravidelným odběrem začít. Dav nemusí mít vždy pravdu (Pravdu), spíš to bývá naopak.

 

Snad Vám tedy alespoň o chlup zlepší náladu moje sdělení, že vypínám comp a jdu rovnou k Vietnamcům, do trafiky, pro Reflex.

 

 pevné nervy i zdraví přeje

 

Jiří Chour

 

 

 

Vážený pane šéfredaktore,

 

děkuji Vám za Váš úvodník v Reflexu 2/13,za Váš názor a za Vaši odvahu.

 

Přečíst si samostatný a nepopulární názor v době,kdy je zvykem křičet jen v mnohohlasém a tedy anonymním chóru,je opravdu radost.Chudáků postižených osobností presidenta Klause je hodně.Od pana profesora Halíka(nedávno v pořadu ČR 2 Jak to vidí se dvakrát po sobě přeřekl a místo “zatčení dr.Ratha” řekl “zatčení presidenta Klause”),přes skutečného vládce České republiky JUDr.Rychetského nebo JUDr. Antla(který dnes sice kritizuje amnestii i amnestované,ale pamatujeme si,jak se usilovně bránil převzetí soudní obsílky ve věci řízení v opilosti,když ještě krátce předtím vyšla jeho kniha “Gaunery nemám rád”),až po starou paní Květu Fialovou(“ten hajzl z Hradu”-takhle to bylo i otištěno) a další.

 

Nikdo z nich by nevyslovil svůj názor a tím méně své urážky,kdyby necítil obecnou podporu a kdyby nevěděl,že si to může dovolit.To všechno jsou jen projevy hulvátství některých lidí,pro které byl totalitní režim ještě dost dobrý.Ale ať už bude Klausovým nástupcem zvolen kdokoliv,jsem zvědav,jak si poradí s tou absolutní destrukcí autority hlavy státu,na které právě tito lidé pracují.Nepochybně se ta neúcta přenese i na něj.

 

Děkuji Vám ještě jednou a na závěr mě napadají slova známé Kiplingovy básně If:”Když bezhlavost svým okem klidně měříš,ač tupen,sám že nejsi bezhlavý...” Jistě to znáte celé.

 

Váš Jiří Pauli

 

 

 

Motto:

 

Hasiči nad rozkradenou tombolou řeší, jak k tomu přijdou ti, kteří si losy poctivě koupili a nic nedostanou. "Měli si nakrást. Kdo si nenakradl, musí to chápat tak, že nic nevyhrál," zaznělo ve filmu.

 

Stručná historie státníka, otce korupce, tunelů, rozprodávání státního majetku a rozpadu Československa:

 

- vystudoval vysmívanou komunistickou ekonomii, protizákonně získal titul profesora bez potřebných odučených let na VŠ, do OF ho dostala maminka přes kamarádku Ritu Klímovou

 

- v politice je hlavním viníkem čtyř více než billonových dluhů do revoluce nezadlužené země (stát, obce, podniky, občané), otec korupce a tunelářství, čistič zločinů

 

- začalo to obrovským odlivem majetku státu do zahraničí při drancující kuponové privatizaci

 

- aby bylo na placení politických stran, prodali jsme do ciziny téměř veškerý cenný státní majetek a to buď za cenu, kterou by tyto instituce vydělaly jako čistý zisk za pár roků a pak už jen přispívaly miliardami do rozpočtu státu (např. všechny velké banky), nebo jsme za to kupci i zaplatili či dali zadarmo (např. Plzeňské pivo), případně jsme platili miliardové arbitráže za nic (Železný, Šťáva, Nomura atd.).

 

- stavěli jsme nejdražší dopravní stavby na světě, kupovali nejdražší letadla a obrněné transportéry na světě, když jsme jejich úspěšnou výrobu zrušili, sítě a infrastruktura patří cizincům, domy, hotely a restaurace v centru Prahy patří Italům, Rusům či arabům

 

- obklopoval se kariéristickými řiťolezy (Kolibřík), který pak napáchali desetimiliardové škody

 

- při roztržení Československa neměli s Mečairem ani trocho slušnosti, zeptat se na názor občanů v referendu

 

- procestoval za státní prostředky téměř celý svět s výjimkou Afriky, Střední Ameriky a Antarktidy, za účelem tučně placených přednášek (zajišťovali jím jmenovaní diplomaté), lyžování a rekreace, či z důvodu krádeže psacích potřeb

 

- svou výdělečnou činnost obohatil vydáním mnoha knih, které nikdo nečetl a udělováním milostí za provizi, kterou dovršil nyní amnestií

 

- povinnost dodržovat veškeré zákony včetně tisíců vyhlášek a platit daně se vztahuje pouze pro střední třídu, která pracuje, horních deseti tisíc s majetkem v daňových rájích, bezdomovců, nezaměstnaných, zločinců a členů minoritních etnik (cikánů) se to netýká

 

- jako měli komunisté krev na rukou za justiční vraždy, tak jemu vděčíme za zpackaný penzijní systém, rozkradené zdravotnictví, paralyzované soudy, policii a celní správu, doktorské tituly v zdecimovaném školství lze získat bez studia (JUDr. Gross), statisíc narkomanů, statisíc bezdomovců, půl milionu nezaměstnaných a asi podobný počet zde načerno pracujících cizinců, zemědělské produkty dovážíme, zemědělství dostalo větší ránu než při kolektivizaci, krajina je zdevastována tisíci hal a odpornými satelitními městečky na hypotéky

 

- 7. březen 2013, kdy zlojed V.K. odejde z funkce, bude pro náš stát slavným dnem, bohužel vyvedení majetku do zahraničí a obrovské dluhy s úroky jsou nevratné a zdrtí naše děti.

 

Radek Belza

 

 

 

„Statečným“ ředitelům škol a starostům obcí

 

    Je šokující, že v pozicích ředitelů škol a zástupců obcí projevujete tak hrubou neúctu k Ústavě ČR. Udělování prezidentské milosti  je v Ústavě zakotveno už od vzniku Československa.

 

    Z žádné amnestie jsem nebyla nikdy nadšená, ale respektuji právo a zákon.  Umím její smysl pochopit - třeba proto, že jsem taky řidič a tudíž jen krůček od zločinu. Věřím, že matkám chybujících synů a dětem propuštěných rodičů prezident radost udělal.  A pro člověka, který se dostal do vězení poprvé, je jistě dostačujícím varováním pro zbytek života i částečný trest. Z našich srdcí vymizelo křesťanské milosrdenství -  zabydlela se v nich většinou jen „nesmrtelná teta“.
   Za trestuhodné považuji mediální masáž, kdy nám "objektivní novináři" předkládají jen obrázky propuštěných cikánů a předkládají polopravdy typu: "Podpora v nezaměstnanosti pro amnestované může být 14 až 16 tisíc - výsměch důchodcům!"  Naštvaných důchodců i pracujících je rázem většina.  Aby na tyto částky amnestovaní dosáhli, museli by během dvou let alespoň jeden rok pracovat a čistý měsíční plat by musel být cca 30.000Kč!!! Průměrná čistá mzda vězňů činila 3.238,- Kč. Měsíční dávka tedy bude činit 2.105,- Kč první dva měsíce a po zbytek podpůrné doby 1.457,-Kč. Denní náklady na jednoho vězně jsou při tom až 1.000,-Kč. Neplatič výživného tak stojí daňové poplatníky 30.000,-Kč měsíčně!

 

   Mně je opravdu zle z tohoto neuromarketingu a vulgarity na všech mediálních úrovních. Amnestie a volba prezidenta jsou jen špičkou ledovce...
    Prezident V. Klaus jako historicky první hlava státu při svém nástupu do funkce v  r. 2003 amnestii nevyhlásil. Učinil tak až při svém odchodu z funkce u příležitosti 20. výročí vzniku ČR. Udělil také 4x méně milostí než V. Havel, který navíc amnestoval i těžké zločince.
    Jak odpovíte na otázku: „Protestovali jste sundáváním obrazů i proti předcházejícím čtyřem amnestiím V. Havla?“  Tento "hrdinský" čin z vás bezesporu udělal mediální hvězdičky.  Respekt a úctu žáků, rodičů a přemýšlivých občanů tímto trapným gestem získáte stěží. Styďte se.

J.P.

9.1.2013

 

Dobrý den pane Hamšíku,

není pravda, že s Vaším úvodníkem nikdo nebude souhlasit. Já ano. Díky, že jste se nebál reakce okolí a svůj názor zveřejnil.
Mějte se hezky.

Marianna Zapotilová