Vladimír Franz

Vladimír Franz Zdroj: Nguyen Phuong Thao

A vítězem velkého testu předvolební nálady se stává... Vladimír Franz

Druhé kolo velkého testu předvolební nálady, v němž mohli čtenáři Reflexu od pondělí hlasovat o svém favoritovi mezi prezidentskými kandidáty, snad ani nemohlo být napínavější. Po celodenním náskoku předběhl Karla Schwarzenberga v poslední hodině hlasování Vladimír Franz. A to dokonce o rovné dva tisíce hlasů. Z velké části i díky aktivní voličské základně na sociálních sítích.


Vladimír Franz, podle Bohumila Pečinky kandidát, který před těmito volbami plní úlohu protestního hromosvodu, vyhrál v prezidentské anketě Reflexu už podruhé (poprvé na začátku listopadu, kdy byli ve hře o Hrad ještě dva další kandidáti: Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura). I tedy se dostal do druhého kola společně s Karlem Schwarzenbergem.



Tentokrát ale byla situace zajímavější. Ještě po páté hodině odpolední vedl Schwarzenberg nad umělcem Franzem s mírnou převahou 600 hlasů. Všechno se ale obrátilo naruby pozdě večer, okolo 22. hodiny totiž odkázala na anketu Franzova oficiální facebooková stránka Vladimír Franz prezidentem.

 

Fanoušci potetovaného kandidáta zajistili Franzovi během pouhé hodiny tak výrazný náskok, že se jej Schwarzenbergovým podpůrcům už nepodařilo dohnat. Zatímco Franze nakonec podpořilo téměř 8000 lidí, Schwarzenberg skončil v hlasování s necelými 6000 hlasy.



Ale anketa je nakonec jen anketa, o skutečném prezidentovi (nebo přinejmenším dvojici kandidátů, kteří postoupí do druhého kola) rozhodnou víkendové volby. Pořád nevíte, komu hodit hlas? Nebo vás prostě zajímá, komu fandí jednotliví redaktoři Reflexu? Podívejte se, jak budeme volit my: