Václav Havel byl krátkými kalhotami pověstný. Snad by se tomuhle způsobu vzpomínky zasmál.

Václav Havel byl krátkými kalhotami pověstný. Snad by se tomuhle způsobu vzpomínky zasmál. Zdroj: Profimedia.cz

Udělejte si zítra z kalhot VéHáčka, jako byste čekali velkou vodu. Bude se vzpomínat na Havla

Václav Havel vkročil před lety do prezidentského úřadu v krátkých kalhotách. Média mu to neodpustila, ale pro jeho příznivce se tahle chvíle stala inspirací. Vyhrnutím kalhot totiž v úterý někteří z nich uctí první výročí jeho úmrtí.

 

„Musím říct, že se z toho víceméně raduji. Říkám si, že je to docela něžný způsob posměchu vůči mojí osobě,” komentoval kdysi Havel „aféru“ s krátkými kalhotami.

 

Právě fakt, že si sám ze sebe dokázal dělat legraci, přiměl organizátory dne krátkých kalhot pro Václava Havla k tomu, aby se pokusili založit úsměvnou tradici, při níž bychom si mohli každý rok připomenout 18. prosinec 2011, kdy bývalý český prezident zemřel.

 

A protože tehdy, v době svého raného prezidentování, na Hradě neměl Havel kalhoty krátké, nýbrž povytažené, cílem akce je vyhrnout si kdykoliv během dne kalhoty tak, aby poutaly pozornost. Na Facebooku se k události přihlásilo přes 9 000 lidí.

 

Takzvaná VéHáčka proto možná zítra potkáte po celém Česku. Dámy, které kalhoty nenosí, mají nejspíš smůlu, přestože některé z nich na facebookové zdi události vyzvaly organizátory k tomu, aby vymysleli aktivitu i pro ně.

 

Jestli zítřek hodláte maximálně zasvětit vzpomínce na Václava Havla, můžete v ohrnutých kalhotách dorazit na Václavské náměstí, kde se odpoledne koná akce S Havlem dál. Ta navazuje na projev bývalého prezidenta ze 17. listopadu 2009, kde vyjádřil přání, aby se Česko jednou posunulo dál. Na Václaváku se tedy bude hromadně dumat nad tím, jak k takovému pokroku dospět.