Google nám shrnul další rok. Miliony zhlédnutí předchozích videí jsou pro to letošní výzvou.

Google nám shrnul další rok. Miliony zhlédnutí předchozích videí jsou pro to letošní výzvou. Zdroj: snímek z videa

Felix Baumgartner v euforii po seskoku.
Londýn se na týdny proměnil jeden velký olympijský stadion.
Léto 2012 patřilo londýnským olympijským hrám.
Znovuzvolený prezident USA Barack Obama porazil ve volbách Mitta Romneyho.
Poražený prezidentský kandidát Mitt Romney během své předvolební kampaně.
12
Fotogalerie

Scénář a režie: Google. Rok 2012 ve třech minutách

Další rok se chýlí ke konci, Google nás, stejně jako v předchozích letech, svým videem vyzval k ohlédnutí. Zatímco jsme si žili naší obyčejnou rutinu, se i letos odehrávaly okamžiky, o kterých se budoucí generace možná dočtou ve školních učebnicích. Ať už jako o velkých úspěších, nebo o světových a lidských tragédiích.

 

Skokem Rakušana Felixe Baumgartnera ze stratosféry jímavé video Googlu začíná i končí. Právě minuty jeho seskoku prožíval celý svět, právě tyhle vteřiny odkryly další lidské možnosti.

 

V létě miliony lidí jásaly i plakaly u olympijských her v Londýně, následně i u paralympiády. Tehdy žily jednotlivé národy fanděním, vlastenectvím a zkrátka sportem jako takovým, na chvíli jakoby neexistovaly války, hladomor ani nemoci – na pár týdnů byl sport tím nejdůležitějším.

 

 

Poměrně čerstvě máme v paměti prezidentský duel Baracka Obamy a Mitta Romneyho i s ním časově propojený hurikán Sandy. Svět v průběhu letoška postupně přišel o osobnosti, jakými byly svérázný spisovatel s několika pseudonymy Gore Vidal (†87), herec a producent Andy Griffith (†86), americký novinář Mike Wallace (†94) nebo zpěvačka Whitney Houstonová (†49)...

 

Zásadní události, populární osobnosti, přirozené emoce... Rok 2012 shrnul Google (stejně jako rok 2010 a 2011) do necelých tří minut: