Karel Vaš

Karel Vaš Zdroj: profimedia.cz

Nepotrestaný zločinec zemřel. Komunistický prokurátor Karel Vaš svých činů nikdy nelitoval

Bývalý vojenský prokurátor, vyšetřovatel a soudce Karel Vaš (96) v sobotu  zemřel. "Ten člověk nás vlastně nikdy nepřestal pronásledovat," říká Milan Píka. Jeho otec, generál Heliodor Píka, byl jedním z těch, jimž  Karel Vaš ve vykonstruovaném procesu nachystal provaz. Píka byl nejznámější oběť prokurátorovy svévole a zlovůle.   

Karel Vaš poslal na smrt desítky lidí. Za svoje zločiny nebyl nikdy potrestán. "Lidská spravedlnost byla na Vaše krátká," říká Milan Píka. Stíhání Karla Vaše za podíl na Píkově justiční vraždě  bylo na konci devadesátých let zastaveno. Zásluhou ústavního soudce Vladimíra Čermáka bylo trestní řízení obnoveno. Karel Vaš dostal v roce 2001 u Městského soudu sedm let nepodmíněně. O rok později Vrchní soud trestní stíhání z důvodů promlčení pravomocně zastavil. 

 

Karel Vaš si nikdy nepřipustil, že by se dopustil něčeho špatného, nikdy se nekál. "Ničeho nelituji. Život, jaký jsem žil, je vzorem pro mladé, kteří nezažili nacismus a komunismus. Buďte poctiví, pracovití a čestní, jako jsem byl já," prohlásil Karel Vaš v dokumentu historika Pavla Palečka. (Shodou okolností byl včera tento dokument představen na uzavřené projekci studentům brněnské právnické fakulty.) 

 

Karel Vaš komunismus i nacismus zažil. Členem KSČ se stal v roce 1933, tehdy mu bylo sedmnáct let. V roce 1939 odešel do Sovětského svazu. Po překročení hranic byl zatčen a skončil v gulagu. Právě Heliodor Píka z gulagů vyreklamoval tisíce Čechoslováků a Rusínů do nově vznikající československé vojenské jednotky. Díky Píkově intervenci se z lágru dostal i budoucí vojenský prokurátor, vyšetřovatel a soudce Karel Vaš. "Otec nepřímo zachránil život člověku, který se pak postaral o to, aby ho popravili," dodává Milan Píka.

 

Na jaře roku 1948 se Karel Vaš zeptal náčelníka obranného zpravodajství Bedřicha Reicina: "Kolik, Bedřichu, potřebuješ? Patnáct let, nebo provaz?" Mluvil o trestu pro Heliodora Píku. Neváhal použít falešné důkazy, proces vedl podle sovětských instrukcí. "Můj otec před popravou prohlásil: Nežádám před Bohem pomsty pro ty, kteří se zasloužili o mou smrt," říká Milan Píka. "Všichni se ale budeme ze svých činů před nejvyšší spravedlností zodpovídat, tomu neunikne nikdo z nás. Ani Karel Vaš."