Focením jídla ve školní jídelně se zabýváme již delší dobu. Toto jsou nejlepší fotky.

Focením jídla ve školní jídelně se zabýváme již delší dobu. Toto jsou nejlepší fotky. Zdroj: Pavel Tůma

Nemoc nemocnic? Jídlo! Kvůli stravě se v některých špitálech cítí na umření i lehčí pacienti

Pobyt v nemocnici je téměř pro každého skvělou dietou. Pokud slovem dieta myslíte zcela přestat jíst.

 

Jednu přednost ta restaurace má. Obsluha je vzorná. Přesně v 8.00 (hned po vizitě), ve 12.00 a v 17.30 to na chodbě zacinká a Ukrajinka mrskne tác s jídlem na stolek s neslazeným čajem. Pacienti se k němu blíží zblízka i zdálky, podle toho, co jim chybí. Když máte na břiše dva dny starou jizvu po operaci žlučníku, i dva metry jsou cesta na severní pól. A co vás čeká na pólu?

 

Polévka se pyšní různými barvami, ale jedinou chutí, a talíř s hlavním jídlem skrývá cosi tajemného pod aluminiovým poklopem. Diety mají tajemné značky (SO2, PR1 atp.), ale společného jmenovatele – jsou bez chuti a se zápachem.

 

Pacienti rádi diskutují o kvalitě nemocniční kuchyně. Otázky většinou znějí: musí dieta chutnat tak strašně? Je bezpodmínečně nutné, aby dírkou v hliníkovém poklopu stoupal dým takového zápachu, že by to zabilo krysu, natož nemocí oslabeného člověka?

 

Spolupacient po slepáku měl značný problém s meltou anebo s něčím, co ji připomínalo barvou. Melta a čerstvá houska s máslem a medem, vzpomínal, byla vůně jeho dětství, vždycky po ránu k mání u babičky v Březnici u Příbrami. Proč mu vzpomínku na dětství ukončil hrnek s nápisem Chirurgie, jehož odér nevěstí nic dobrého?

 

Druhý den po operaci slepého střeva lékař pacientovi oznámí, že dokud mu nezačnou pracovat střeva, že ho nepustí domů. Specifický projímavý jídelníček je tedy logický. Na druhou stranu, je nutné to hnát do takové krajnosti, kdy na talíři nedokážete rozeznat haši od kaše (nebo kaši od haše?). Jestliže nechám na talíři já, vnuk řezníka, jemuž doma říkali popelnice, je to totální prohra kuchaře nebo někoho, kdo se za něj vydává.

 

Když vás pouštějí domů, vyplníte dotazník spokojenosti. Mé oddělení bylo skvělé, sehrané, dostalo samé jedničky. Za jídlo jsem dal trojku. Trojka znamená dobře, což je pro jídlo nejmenované obří nemocnice eufemismus a moje nepochopitelná velkomyslnost. Jenže co vy víte, třeba jsem měl smůlu na týden, možná jim utekl kuchař do Alcronu a nový se ještě nezorientoval.

 

Abychom vyloučili náhodu: napište nám své zkušenosti s nemocniční gastronomií, a pokud nemáte obě ruce v sádře, vyfoťte nám ty dobroty a pošlete na blaf@reflex.cz.

 

Dobrou chuť nám všem.