Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Žito a jeho král. Rodí se nová politická strana?

Daniel Landa už neexistuje. Místo něj tu je kouzelník Žito. Pod paží má černého kohouta a vzývá nového krále. Krále Karla. Podnikatele Karla Janečka z protikorupčního fondu.

Ten výstup zmrazil diváky v sále i u televize. Když si Daniel Landa v sobotu přebíral bronzového slavíka v kategorii Zpěvák roku, nakráčel na pódium s černým kohoutem v podpaží. „Já jsem přišel s kohoutem, protože jsem vám chtěl jasně demonstrovat, že už nejsem Daniel Landa, ale kouzelník Žito,“ začal svůj čtyřminutový proslov k národu.

 

V něm mimo jiné řekl, že už má všeho dost, končí s muzikou a rok se bude „s nasazením života“ věnovat vrcholovému sportu. A dodal: „Za rok se vrátím a budu chtít, abyste spolupracovali s mými králi. Moji králové jsou moudrost – král Václav, Jan – král spravedlnost a král králů, můj král králů je Karel. Je to Karel Janeček, šéf protikorupčního fondu nebo co to je. Takže vám říkám: Jestli budete někdo zlobit krále Karla a budete mu vyhrožovat, já vám ublížím. Díky. Mějte se pěkně.“

 

Neinformovaný divák musel mít oprávněný pocit, že se Landa-Žito definitivně zbláznil. Ale to je jen povrchní pohled na věc. Ve skutečnosti jsme možná svědky události, kterou americký spisovatel Nassim Nicholas Taleb poprvé popsal v roce 2004 ve své knize Ošálení náhodnostmi (Fooled by Randomness) jako „černou labuť“.

 

PTEJTE SE KARLA JANEČKA

Dnes v patnáct hodin zasedne k webu Reflex.cz Karel Janeček, jehož jméno je v poslední době hojně spojováno s osobou Daniela Landy. Je zakladatelem nadačního fondu proti korupci a myšlenkovým stvořitelem tzv. Pozitivní evoluce. Již teď mu můžete klást své dotazy »

Stručně řečeno: jde o typ dějinných událostí, které mají významný dopad, ale nikdo je nepředvídal. Kdo by také dokázal předpovědět, že se zrovna esoterický matematik Janeček spojí právě s někdejším skinheadem Landou, libujícím si v pochodové hudbě a rytířské symbolice? Ale stalo se. A teď můžeme jen čekat, zda tato nečekaná aliance vydrží a zda přiláká dost příznivců, aby se její příznivci dostali například do Parlamentu.

 

VYPRODANÁ LUCERNA

Na sobotní televizní přenos z předávání cen v anketě Český slavík se dívalo půldruhého miliónu lidí. Ale jen pár tisíc v tu chvíli přesně vědělo, o čem Landa před kamerami mluví. Určitě to však věděli ti, kteří o den dříve přišli do Velkého sálu pražské Lucerny, kde podnikatel Karel Janeček (39) zakončil své měsíční turné po třinácti českých městech. Začal 23. října v Jihlavě a skončil minulý pátek. V rámci turné nazvaného Pozitivní města Janeček diskutoval s občany a představoval svůj návrh nového volebního systému.

 

Zjednodušeně řečeno, jde o přímou volbu poslanců v jedenaosmdesáti volebních obvodech. „Volební obvody jsou dvoumandátové, to znamená, že v každém obvodě se volí dva poslanci. Politická strana má právo nominovat v každém volebním obvodu jednoho či dva kandidáty.

 

Nezávislý kandidát musí předložit petici s tisíci podpisy registrovaných voličů z volebního obvodu, ve kterém kandiduje. Každý volič disponuje dvěma plusovými hlasy. Buď zvolí politickou stranu jako celek, což znamená, že oba její kandidáti získají po jednom hlase, nebo své hlasy přidělí dvěma kandidátům z odlišných kandidátních listin. Volič má také jeden minusový hlas, který udělí kandidátovi z kterékoli kandidátky, kterého ve sněmovně nechce,“ stojí na stránkách Janečkova hnutí Pozitivní evoluce.

 

Tento volební systém je hlavním bodem Janečkova programu a na jeho propagaci se podnikatel soustředil i minulý týden v pražské Lucerně, kde ho sledovalo dva a půl tisíce lidí, což znamená, že bylo plno. A mnoho zájemců o Janečkovo vystoupení se do Lucerny vůbec nedostalo.

 

Na úvod vystoupila Janečkova matka Alena, která přišla vyvrátit, že je její syn „iluminát, spolupracovník CIA či kubánský agent“, jak se lze občas dočíst na internetu. „Paní Janečková, nemáte jako maminka občas o Karla strach, když se tak zpětně podívám, do čeho všeho se pustil?“ zeptala se jí moderátorka večera Iva Kubelková. „No určitě mám,“ odpověděla Alena Janečková. „Když jsem zjistila, že se založil fond proti korupci, tak jsem si říkala, že je to výborné. Ale když jsem se dozvěděla, že je tam můj syn, už to tak výborné nebylo.“

 

A přidala historku o tom, jak se Karel ve čtyřech či pěti letech zeptal, proč je na teploměru nula uprostřed stupnice. „Manžel mu vysvětlil, že jsou to čísla kladná a záporná. Pak za námi pořád chodil a nutil nás, abychom mu dávali počítat příklady.“

 

Pak už nastoupil na pódium Karel Janeček a tři hodiny z něj neslezl.

 

ŠÍŘIT POZITIVNÍ MYŠLENÍ

Poselství podnikatele, který se rozhodl v Česku zatočit s korupcí, je jednoduché. Nejprve je třeba změnit volební zákon, tím dostaneme do Parlamentu slušné lidi, kteří pak změní Českou republiku k lepšímu. Janeček striktně popírá, že by chtěl sám vstoupit do politiky, a odmítá založit politickou stranu. Místo toho dal letos na jaře dohromady občanské sdružení Pozitivní evoluce, s nímž mu pomáhá čtyřiatřicetiletý podnikatel Ctirad Hemelík, odborník na pořádání veletrhů, přednášek a seminářů s ekologickou a esoterickou tematikou.

 

Dalším významným spolupracovníkem Pozitivní evoluce je například producent Petr Vachler, jenž měl na starosti na internetu vysílaný přímý přenos a záznam všech třinácti setkání v rámci projektu Pozitivní města.

 

Jako hosty si Janeček v Praze přizval zpěvačku Anetu Langerovou, šéfku české pobočky společnosti Google Taťánu le Moigne, lékaře Jana Hnízdila, podnikatele Libora Malého a geologa Václava Cílka. Hnízdil ve svém vystoupení prohlásil, že z demokracie se v Česku stala „pathokracie“ a „společenské podmínky nejsou slučitelné se zdravím“. K tomu dodal, že podle jeho názoru systém v České republice reformovat nelze. Podle Cílka je zase zřejmé, že „doba dozrála k něčemu, jeden duch doby odchází a jiný přichází a je třeba vymýšlet nová řešení“. Diskuse se točila kolem negativních jevů ve společnosti, přesto byl až na jeden drobný incident v sále klid a lidé trpělivě poslouchali dlouhou debatu.

 

Po třech hodinách přišel na pódium zpěvák David Koller a jen za doprovodu akustické kytary zazpíval píseň Karla Kryla. Předtím však ještě stihl prohlásit, že podle jeho názoru se společnost nedostatečně vypořádala s dědictvím předešlého režimu. „Dodneška jsme si to s bolševiky a s estébáky nevyřídili,“ prohlásil antikomunisticky naladěný zpěvák. Z toho musel mít určitě radost Janečkův otec Karel, jenž v tu chvíli seděl v publiku, ale v 80. letech byl jako komunistický rozvědčík vysazen na československé ambasádě v západním Německu.

 

Když se večer chýlil ke konci, přišla řada na závěrečné slovo. Šéfka českého Googlu Taťána le Moigne Janečkovi poděkovala, že založil Pozitivní evoluci, a prohlásila, že se těší, „jak to celé bude pokračovat“. Na to Janeček odpověděl vzápětí. „Pojďme šířit pozitivní myšlení, pozitivní evoluci. Zkuste, prosím, co nejvíc komunikovat s co nejširším okolím,“ vyzval diváky. Odměnou mu byl minutu a půl trvající potlesk.

 

NIC, KTERÉ SE TVÁŘÍ JAKO NĚCO

O tom, co se v pátek odehrálo v Lucerně, se však moc lidí nedozvědělo. Televizní stanice událost ignorovaly, na místě nebyl zpravodaj ČTK, o setkání nereferoval ani Český rozhlas. Zprávu o závěrečné debatě z cyklu Pozitivní města přinesly jen Lidové noviny. Mimo jiné i proto museli být diváci sledující přenos z předávání Českých slavíků pořádně zmatení, když svůj projev Landa zakončil výzvou, aby jeho „králi králů“ nikdo nevyhrožoval, jinak mu zpěvák ublíží.

 

Ihned po přenosu se na sociálních sítích zvedla vlna smíšených reakcí. Například textař a podnikatel Michal Horáček si z celého přenosu odnesl dojem, že naši dobu začíná něco charakterizovat. „Jmenovitě: Nic. Přesněji řečeno. Nic, které se tváří jako Něco,“ napsal na svém facebookovém profilu. K Landovu vystoupení byl kritický: „Stačí vystoupit – ať už na náměstí, nebo v televizi během Slavíka – a vzkřiknout: Je to hrůza! Bez dalšího upřesnění je to blábol. Teď se však z nejrůznějších stran ozývá: Ten jim to vpálil! Pašák, nemlčel! Konečně někdo něco dělá! Ta odvaha! Ale kdo se zabývá tím, konkrétně co a konkrétně komu ten mluvčí řekl? A koho zajímá, co je na tom tak statečného?“

 

V neděli na vystoupení zareagoval i Janeček v prohlášení adresovaném příznivcům Pozitivní evoluce. „ Poslední dobou jsem se setkal s mnoha zajímavými lidmi z různých oblastí, včetně uměleckých kruhů. Jedním z nich byl Daniel Landa, se kterým jsem hovořil o své vizi cesty vedoucí ke slušné a prosperující společnosti. Jeho včerejší prohlášení na Českém slavíku bylo sice velmi kontroverzní a podle některých názorů až společensky nevhodné, ale za sebe jsem přesvědčen, že Daniel Landa mluví otevřeně a upřímně sděluje to, co si myslí. Za jeho osobité vyjádření podpory mu děkuji,“ napsal na internetové stránce svého hnutí.

 

 

V rozhovoru pro internetový server lidovky.cz pak dodal, že Landa „svým způsobem, svými slovy souzní s tou základní myšlenkou, jak by u nás měla fungovat společnost, jak bychom měli žít“. Vzájemnými sympatiemi mezi Landou a Janečkem jsou od soboty zaskočeni i příznivci Pozitivní evoluce. „Co si, sakra, myslet o Pozitivní evoluci, Negativní evoluci, Karlu Janečkovi a Žito 44? Asi jsem nebyl zmatenější, než když se zamýšlím nad událostmi posledních dní,“ napsal na facebookovou stránku Pozitivní evoluce Jakub Rybář.

 

POSLANEC ŽITO?

Pro Janečka teď bude přítěží především fakt, že Landa je – aniž soudíme, zda právem – vnímán jako představitel nacionálních tendencí s fašistickým podtextem. „Moc jsem o tom zatím neslyšel, ale jakmile vidím 44 ve spojení s Landou, vybaví se mi 88:2,“ napsal na stránky Pozitivní evoluce uživatel Filip Lahoda. Narážel tak na Landovo nové umělecké jméno Žito 44 a na neonacistický symbol 88, což dle postavení písmen v abecedě vyjadřuje zkratku slov Heil Hitler. Číslovka 44 však podle zpěváka vyjadřuje jeho věk.

 

Až odezní aktuální hysterie kolem zpěvákova vystoupení, může se nakonec ukázat, že pod střechou Pozitivní evoluce vedle sebe dokážou existovat různě – a možná dokonce protichůdně – orientované skupiny nespokojených občanů. Pak by se toto hnutí mohlo proměnit v relevantní politickou sílu, která by měla šanci usilovat o slušný zisk hlasů například v příštích parlamentních volbách. Třeba se jednou na vlnách Pozitivní evoluce dostane do sněmovny i Žito 44, umělec dříve známý pod jménem Daniel Landa.