Jana Bobošíková

Jana Bobošíková Zdroj: Lenka Hatašová / iDnes / Profimedia.cz

Je to oficiální: Okamura, Bobošíková a Dlouhý vypadli z prezidentské volby. Bobošíková kvůli chybě na ministerstvu

„Pod padesát tisíc podpisů klesli tři kandidáti na prezidenta. Pan kandidát Dlouhý, pan kandidát Okamura a paní kandidátka Bobošíková,“ řekl na tiskové konferenci Václav Henych, jenž dohlíží na soulad průběhu voleb se zákonem.

 

Henych také vysvětluje, v čem spočívala neplatnost údajů. Buď neseděl údaj o bydlišti petenta, byl mladší osmnácti let, zbaven svéprávnosti, nebo nebyl občanem České republiky.

 

Podle toho, co vyřazení kandidáti řekli v minulých dnech (ještě před zveřejněním oficiálních výsledků přepočítání petic) médiím, bude situace vypadat následovně. Bobošíková to samozřejmě požene vejš, k Nejvyššímu správnímu soudu, na jehož předsedkyni překvapivě ještě nekandidovala.

 

Ústavní soud pro změnu zaměstná zase Klára Samková, jejíž kandidatura na prezidenta zajímala tak akorát ji a jejího manžela. Padesát tisíc podpisů je podle ní moc, zákon o přímé volbě není legitimní a třeba v Rakousku stačí na kandidaturu jen 6 tisíc podpisů. Takové množství by Samková s pomocí Gábiny Partyšové, kterou hájí u soudu, jejího muže Pepy Kokty a všech jeho milenek asi dala nakonec dohromady. Samková hodlá dokonce napadnout celý zákon o volbě jako takový, a docílit toho, že minimálně v lednu si prezidenta nezvolíme.

 

Cestou k soudu se asi srazí s Tomiem Okamurou, jenž vzkázal, že složí zbraně pouze v případě, že údaje v jeho peticích budou neplatné, ne v případě, pokud je jen ministerstvo bylo líné dohledat. Fakt, že pro něj podle očitých svědků údaje sbírali i bezdomovci a pro deset korun za podpis by prodali vlastní ledvinu, ho zřejmě z míry nevyvádí. Do toho včera přišel poslanec ODS Boris Šťastný s tím, že by se celá přímá volba měla zrušit a sám to prý navrhne premiéru Nečasovi.

 

Podle zákona má vyřazený kandidát pouze dva dny na to, aby podal odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten musí do 14. prosince o odvolání rozhodnout a může nařídit překontrolování všech údajů na peticích. Ve hře o Hrad tedy prozatím zůstává 8 kadidátů.

 

AKTUALIZACE: Vladimír Dlouhý odhalil údajnou chybu v odečítání neplatných hlasů. Ministerstvo zkoumalo u každého kandidáta dva vzorky a výslednou percentuelní chybu dvou vzorků sečetlo dohromady, což je školácká chyba a zřejmě hlavní argument pro přezkum pro Nejvyšší správní soud. V případě, že by se chyba v odečtu hlasů potvrdila, by se z vyřazených kandidátů přes 50 tisíc přehoupla jen Jana Bobošíková.