Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal Zdroj: Jiří X. Doležal

Pondělí 5. listopadu
Úterý 6. listopadu
Středa 7. listopadu
Čtvrtek 8. listopadu
Pátek 9. listopadu
11
Fotogalerie

Dobral jsem se podstaty na vyšetření prostaty

Akce Movember, kdy si v listopadu muži neholí kníry, aby upozornili na nebezpečí rakoviny prostaty, jsem zakončil stylově: vyšetřením!

 

Knír hyzdil mou sličnou tvář tak dlouho, že jsem to už nemohl vydržet a rozhodl se k ráznému kroku. Uvažoval jsem nad tím, že vlastně pro žádného kníratce nemá akce smysl, dokud si on sám nenechá svou vlastní prostatu vyšetřit. Takže oholit se v listopadu je možné jen tehdy, když si předtím necháte udělat vyšetření sami.

 

Dlouho jsem sbíral odvahu nechat si strčit prst do zadku. Nakonec jsem se — čistě proto, že už se mi můj knír fakt hnusil — skutečně vypravil ke svému obvodnímu lékaři. Když na mne přišla řada, vešel jsem do ordinace a zahlaholil: „Jdu si kvůli prostatě preventivně nechat strčit prst do prdele!“

 

Lékař pokýval hlavou a pronesl památnou větu: „To vyšetření se dělá z krve!“ Nevěřil jsem svým uším: Ten základní důvod, proč se muži vyšetření prostaty bojí — ponižující vyšetření s prstem lékaře v zadku —, je prostě pověra, blud a klam bludné mysli. To vyšetření je banální a jehlu v žíle snese i tak vyhlášený hypochondr jako já.

 

Tak jsem odešel o dva mililitry krve chudší domů a s neskrývanou chutí se oholil. Takže nezbývá než zásadní dotaz: Kdy si půjdete nechat odebrat krev vy?