Ze seriálu HBO Hořící keř

Ze seriálu HBO Hořící keř Zdroj: HBO

Ze seriálu HBO Hořící keř
Ze seriálu HBO Hořící keř
Ze seriálu HBO Hořící keř
Ze seriálu HBO Hořící keř
Ze seriálu HBO Hořící keř
14
Fotogalerie

VIDEO: Komunistická pakárna? Není to tak dávno

Po víkendu, kdy do ulic místo vzývačů demokracie vyšly odbory a oslavy výročí sametové revoluce kazily zprávy o rudnoucích krajích, je možná následující video víc než na místě. Kamila Moučková v něm popisuje osobní zkušenosti s „komunistickou pakárnou“ a vzkazuje: „Je třeba znát i novodobé dějiny naší země, ne jen starověké Řecko a Řím.“

S projektem vernyzustanu.cz, v jehož rámci promlouvá i legendární hlasatelka, přišla televize HBO. Čistě formálně měl odstartovat kampaň, která předchází lednové premiéře nejambicióznějšího televizního projektu na území naší republiky, třídílného dramatu Hořící keř. Díky cenným svědectvím, která přináší, však funguje i jako nebývale výživný zdroj informací o velmi aktuální minulosti.

 

Zmíněné stránky obsahují rozhovory s osobnostmi, jako jsou Madeleine Albrightová, Olbram Zoubek, Jiří Stránský či František Zahrádka. Ti se s diváky dělí nejen o zkušenosti s komunistickým terorem, ale i o pocity z nově nabyté svobody. Cenné přitom je, že každý oslovený se k minulosti vrací z jiného úhlu pohledu.

 

Jiří Stránský začíná už před vítězným únorem a věcně vyjmenovává všechny vězněné členy rodiny, sebe nevyjímaje. Madeleine Albrightová hledá souvislosti mezi Palachovým činem a aktuálním děním v arabských státech a Olbram Zoubek velmi detailně popisuje, jak snímal Palachovu posmrtnou masku.


Jak prožívala rok 1968 a normalizaci Kamila Moučková:

 

Každý má co říct a každý to říká jinak, na jednom se však shodnou všichni: minulost je živější, než bychom si mysleli. Jak říká Jiří Stránský: „Komunisti maj’ něco, co nám chybí: nezapomínaj’.“

 

Hořící keř, který natočila renomovaná polská režisérka Agnieszka Hollandová, vstoupí na obrazovky 27. ledna 2013. Nejrozsáhlejší a nejnákladnější projekt v historii evropské HBO začíná rekonstrukcí činu Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 zapálil na protest proti sovětské okupaci.

 

 

Na příběhu mladé právničky, jež se ujala zastupování Palachovy matky ve sporu s významným komunistickým funkcionářem, sleduje proměnu tehdejší československé společnosti. Autorem scénáře je Štěpán Hulík, hlavní roli advokátky Dagmar Burešové ztvárnila Tatiana Pauhofová.

 

V dalších rolích uvidíme  Jaroslavu Pokornou, Petra Stacha, Martina Hubu, Ivana Trojana, Vojtu Kotka, Aloise Švehlíka, Davida Novotného, Igora Bareše, Miroslava Krobota či Stanislava Zindulku. Více na stránkách www.vernyzustanu.cz a také na webu reflex.cz.