Korejské psycho

Korejské psycho Zdroj: PROFIMEDIA.CZ

Korejské psycho. Příběh videa, které vejde do síně slávy internetových fenoménů

Znáte Gangnam Style? Pravděpodobně ano. Možná i vy jste svým kliknutím přispěli k těm sedmi stům miliónům, které tohle druhé nej sledovanější video na YouTube nasbíralo. Z asijské popové bizarnosti se tak stal fenomén ovlivňující popkulturu. A vyjadřuje se k němu už i generální tajemník OSN.

Na plážovém lehátku se znechuceně válí Korejec, jenž vypadá jako potomek Michala Davida a Kim Čong-ila. V pozadí za ním se dospělácky cuká šestiletý chlapeček v červených kalhotách. Střih. Korejec prochází stájí, koně házejí hlavou do rytmu a on rozjíždí svůj tanec. Je to trochu jako rajtování v sedle a trochu, jako když váš táta přijde po dvaceti letech na diskotéku. Střih. Korejec vychází ze skladu se dvěma krásnými dívkami. Vlastně ne, nevychází. Frajersky poskakuje a lítají na něj odpadky, zřejmě díky puštěnému větráku. Dívky zmizely a on čelí odpadkům sám.

 

Z odpadků se stala divná bílá hmota. Hranice s pornofilmem je téměř vymazána. Jeden prostřih na Korejce rajtujícího imaginárního koně střídá druhý. Vypadá to, jako kdyby Josefu Váňovi někdo ustřelil zadek. Napětí vrcholí. Korejec zabalený v ručníku se tulí k tlustému naháčovi v sauně a prohlíží si jiného muže, který se před ním protahuje. Střih. Korejec sleduje šachovou partii dvou staříků na poli, tančí s dívkou ve skladu, nechává explodovat stůl pod mostem, vzpírá se na sedačkách v pouťovém autobuse a celý sestřih opět končí sborovým rajtováním imaginárního koně. Střih.

 

Psy v klipu Gangnam StylePsy v klipu Gangnam Style|youtube.com

 

Korejec jede na lodi, pak v autobuse a najednou z pěti centimetrů křičí na dívčí zadek. Střih. Během sborového tance v garáži přifrčí člověk neurčitého pohlaví v červeném kabrioletu a žlutém obleku a svádí s Korejcem taneční souboj. Střih. Otevírají se dveře výtahu a Korejec tam leží mezi nohama rozjařeného muže v klobouku, který škube pánví. Dveře výtahu se zavírají. Osoba ve žlutém obleku vzdává taneční souboj a odjíždí v kabrioletu pryč. Korejec vychází z metra a uvidí divně se kroutící zrzku. Jejich pohledy se setkají a v tu chvíli se zastavuje čas. Je to jasné. Skončí spolu při sborovém extatickém rajtování imaginárního koně. Korejec se vynořuje z bazénu, a zase se potápí, s nezájmem ho při tom pozoruje podivný tlusťoch v rohu. Tančí se ve stáji, v garáži, na přechodu. Prostě všude. A sledují to koně. Opravdoví.

 

JEDNODUŠE GENIÁLNÍ HIT

Předcházející text není popis nového psychedelického filmu od Davida Lynche ani nízkorozpočtového hororu bratří Kučerů. Popisuje děj klipu k písni Gangnam Style. Klipu, jenž během pár měsíců nasbíral na YouTube celkem 700 miliónů zhlédnutí a zařadil se tak na druhé místo žebříčku nejsledovanějších videí všech dob hned za kanadskou popovou princeznu Justina Biebera a jeho kastrační interpretaci písně Baby. A vzhledem k tomu, že Gangnam Style vyšel letos v půlce července a Bieber svoje Baby skřehotá už dva roky, je jasné, kdo z nich je ve skutečnosti úspěšnější. Ale co je vlastně tak fenomenální na klipu, který teoreticky viděl každý třetí člověk, jenž na této planetě vlastní internetové připojení? Nic a všechno.

 

PSY, vlastním jménem Park Jae-Sang, je pětatřicetiletý interpret z Jižní Koreje, který před půlrokem vydal své šesté studiové album Psy’s Best Six Part 1. Prostě záležitost, o níž by se kromě korejských fanoušků normálně asi nikdo nedozvěděl. Ale píseň Gangnam Style svým věhlasem překročila pomyslné hranice Jižní Koreje a během měsíce okupovala první příčky třiatřiceti hitparád po celém světě. Všichni najednou na internetu sdíleli poskakujícího Korejce a nacvičovali v práci před zrcadlem jeho ujetý taneček. Bylo by jednoduché říct, že Gangnam Style je tuc tuc tuctová slátanina, jejíž význam spočívá v tom, že ji čtrnáctkrát denně zahraje Evropa 2 a za dva roky to bude number one hit u každé obsluhy velkého řetízkáče, ale ona se něčím vymyká. Několik renomovaných hudebních magazínů dalo téhle pecce pět hvězd z pěti a označilo ji za „jednoduše geniální hit, který přináší radost a zábavu“. Je nominovaná na ceny MTV. V Guinnessově knize rekordů je zapsána jako „nejlajkovanější“ píseň na YouTube. A z PSYe je mezinárodní superstar. Korejského producenta, skladatele a zpěváka nyní v rodné zemi oslavují jako hrdinu, protože je vůbec první tamější hudební hvězdou, jež se proslavila za hranicemi Asie. A proslavila nejen sebe, ale také tzv. K-Pop, žánr označující novou vlnu moderní popové asijské hudby.

 


HITLER STYLE A BRITNEY SPEARSOVÁ

Na příkladu Gangnam Stylu se možná naše děti jednou budou učit o virálních videích a internetových fenoménech. PSYe, který si ještě v červnu brousil zuby tak maximálně na korejského slavíka, roli v muzikálu a vyprodanou sportovní halu, vzývají jako Boha nejen fanoušci, ale také celebrity. Byl mimo jiné hostem v show známé americké komičky Ellen De- Generesové, jež si ve stejném díle kromě něj pozvala i Britney Spearsovou a porotce X Factoru Simona Cowella. Scéna, kdy nenápadný tichý mužík přijde na pódium, slušně se představí publiku, vysvětlí, že jeho životní moto je „Oblékejte se exkluzívně, tancujte lacině“, a následně, jako by se nechumelilo, začne neohrabanou Britney Spearsovou učit svůj povedený taneček, je nezapomenutelná.

 

 

Záznam PSYova vystoupení v Ellen show je ale je jen jedno z tisíců videí, které v souvislosti s Gangnam Stylem vznikly. Na YouTube můžete najít bezpočet jejích variací a parodií. Tak třeba video Gandalf Style, kde v hlavní roli vystupuje místo PSYe tančící Gandalf, který zpívá o prstenu, co vládne všem; Hitler Style, video s nastříhanými scénami vztekajícího se Hitlera z filmu Pád třetí říše namixované do rytmu Gangnam Stylu; sbor korejských vězňů tančící na buzerplacu Gangnam Style; padesátiletou korejskou dámu, jež se synem nacvičila robot dance na Gangnam Style; známou českou dvojici Viral Brothers, kteří Gangnam Style přetextovali na Český styl, a dokonce i věštkyni Jolandu z EZO.tv, jejíž proslovy někdo sestříhal ke Gangnam Style podkladu s výkřikem: „Jsem cigánka, zaplaťpámbu!“ místo refrénu.

 

 

Možná nejzajímavější a nejparadoxnější na celé slávě téhle písně je, že na rozdíl od anglicky zpívaných hitů jí ve světě takřka nikdo nerozumí. Na věhlasu jí to samozřejmě neubírá, od popových písní stejně nikdo žádná hluboká básnická sdělení neočekává. „Gangnam Style“ je slovní spojení odkazující na Gangnam, čtvrť v Soulu, jež je trendy a žijí v ní lidé, kteří se považují za něco víc. Termín Gangnam přeneseně označuje luxusní životní styl a chování lidí ze čtvrti Gangnam. PSY přirovnává tuto čtvrť ke kalifornskému Beverly Hills a ve své písni si z něj vlastně dělá legraci a zesměšňuje představu lidí o tom, jak vypadá bohatý, stylový a úspěšný člověk. Ústřední popěvek „Oppan Gangnam Style“ pak znamená „Velkej brácha má Gangnam styl“, přičemž slovo „Oppa“ se používá nejen ve smyslu starší bratr nebo velký bratr, ale korejští fanoušci jím také označují své idoly K-popu. Mimochodem, ty divné, pro nás neznámé postavičky v PSYově klipu jsou právě různí slavní korejští zpěváci a místní celebrity, takže pro znalce tamější kultury má video další přidanou hodnotu a pár vtipných situací navíc.

 

ZA SVĚTOVÝ MÍR!

Jakkoliv je Gangnam Style perverzní hitovkou pozvedající koefi cient dobré nálady minimálně pěti miliónům lidí denně, ne každý má při jejím poslechu chuť sjet po toboganu a nadojit duhu. Je zde i odvrácená strana. A protože jde o Gangnam Style, je odvrácená strana stejně bizarní jako ta přivrácená. Tvůrci a zastánci konspiračních teorií obviňují PSYe z toho, že jeho video je podprahová propaganda iluminátů. Přinášejí k tomu samozřejmě nepřeberné množství nezvratitelných důkazů, založených například na tom, že PSY pije v klipu colu ze sklenice, roztahuje nohy a podobně.

 

Aby bylo kouzlo Gangnam Stylu a celého fenoménu okolo PSYe zachováno, měl by se zpěvák nyní vykašlat na hudební kariéru, sebrat se a odjet někam na pustý ostrov užívat si peníze, kterých má teď jistě dostatek až do konce života. Jeho hit by tak zůstal nesmrtelným kultovním počinem, peckou, co zahýbala internetem a kterou si lidé budou pro radost pouštět stejně jako třeba slavného Trololo mana. Ale těžko předpokládat, že by se PSY své slávy vzdal. Vždyť už podepsal exkluzívní kontrakt se Scooterem Braunem, manažerem hvězd, jako je již jmenovaný Justin Bieber nebo boyband The Wanted. Slávu svého největšího hitu s největší pravděpodobností už do smrti nepřekoná, ale přesvědčte o tom člověka, jehož píseň považuje generální tajemník OSN Pan Ki-mun za „sílu napomáhající světovému míru“.