Prezidentské volby

Prezidentské volby Zdroj: Marek Douša

Huráá! ... V opačném případě ... Do prdele, to mě podrž!

Tento týden jsem si říkal, že bych měl psát o výsledku amerických prezidentských voleb. Protože musím dodat sloupek do časopisu vždycky do pondělka, věděl jsem, že v době psaní článku ještě nebudu vítěze voleb znát. Tak jsem se tentokrát rozhodl napsat články dva a vyjádřit své rozdílné pocity v případě, že se den po volbách objeví v novinách tyto dva titulky.

(Do you want to read this article in English? Use this link.)

 

OBAMA PORAZIL ROMNEYHO

Druhé funkční období pro prvního afroamerického prezidenta

Díky bohu! Jsem tak šťastný, je to fakt úleva, cítím vděčnost. A taky jsem na svou zemi hrozně hrdý.

 

Americká ekonomika je stále v problémech. Příliš mnoho lidí je bez práce. Celkový dluh Spojených států dosahuje výše 16 biliónů dolarů. Lidé se bojí, jsou vyděšení a naštvaní. Ale tak či tak, moji spoluobčané měli dost rozumu na to, aby znovu zvolili tohoto vynikajícího, slušného a čestného muže.Amerika má štěstí, že poslední čtyři roky vedl naši zemi právě on.

 

Nakonec mu nedali vinu za ten binec, do kterého se Spojené státy dostaly. Vzpomněli si, že tohle všechno je hlavně Bushova vina. A uvědomili si taky, že žádný prezident nás nemůže vyhrabat z tak velké mizérie za pouhé čtyři roky, zvlášť když republikáni v Kongresu dělají všechno možné, aby se mu to nepodařilo.

 

Věděl jsem, že by většina Američanů nikdy nemohla uvěřit pokryteckému Mittovi Romneymu, který neustále říkal jen to, co si myslel, že mu vynese prezidentský úřad. Bylo to naprosto zřejmé, že lže – nejprve tvrdil, že sníží daně o 20 procent všem Američanům. Pak, po kritice takového slibu, se vymlouval, že měl na mysli jen snížení daňových sazeb a že bohatí Američané budou platit stejné daně jako dosud. Tak fajn. Proto mu asi bohatí Američané posílali na kampaň milióny dolarů. Aby jim nesnížil daně. To mi povídejte!

 

Nejprve byl proti ukončení války v Afghánistánu, pak byl zase pro. Nejprve podpořil myšlenku vládou zaručeného zdravotního pojištění, pak byl proti. Zprvu plně podporoval práva žen na přerušení těhotenství. Teď si ale myslí, že by potraty měly být ve většině případů nelegální.

 

Obama označil stále se měnící názory a postoje Mitta Romneyho za „Romnesii“. To bylo trefné. Ale s přibližujícími se volbami jsem se začal bát, že by Romneyho kličkování mohlo začít fungovat.

 

A o Romneyho náboženských názorech mi ani nezačínejte! Vždyť on věří, že Bůh žije na planetě Kolob a že všichni věřící se po smrti také stanou bohy a každý bude mít svou vlastní planetu. Jo, oni skutečně nosí „magické spodní prádlo“, které, jak věří, je ochrání před zlem. Fakticky, nelžu vám.

 

Takže by to byl určitě historický mezník, kdyby se mu povedlo vyhrát volby. Amerika by si po prvé v historii za prezidenta zvolila prokazatelného cvoka. Celá desetiletí preventivních opatření proti zvolení mentálně nestabilních jedinců do vysokých politických postů by byla prolomena. Škoda že to neprošlo.

 

Ale stejně, jak už jsem řekl, jsem hrdý na americké voliče za to, že znovu zvolili prezidenta Obamu. To, že ve světě stále tak plném rasové a národnostní nenávisti mají Spojené státy afroamerického prezidenta, je přece velkou inspirací a přínosem. Vědomí, že 150 let poté, co prezident Lincoln dal otrokům svobodu, nyní bydlí v Bílém domě, který ti otroci sami stavěli, Afroameričan, mě naplňuje pocitem spravedlnosti a výrazného pokroku.

 

Moje postoje vůči Spojeným státům jsou stále smíšené. Odešel jsem z USA a žiju v téhle zemi, kterou mám moc rád. Nikdy se mi po životě ve Státech nestýskalo. Ale dneska jsem doopravdy velmi šťastný, že jsem Američan. Kdybyste se po mně náhodou sháněli, budu v hospodě. Oslavovat.

 

ROMNEY PORAZIL OBAMU

USA si zvolily prvního mormonského prezidenta

 

Pane bože na nebi. Do prdele! Sakra práce! Ne! Já tomu nevěřím! To není myslitelné!

 

Anebo, počkejte, je to ještě smutnější: už tomu věřím. Protože jsem to tak nějak tušil. Většina lidí v mé zemi jsou idioti, kteří uvěří všemu, co jim kdo nakuká, pokud lže dostatečně přesvědčivě.

 

A oni si zvolili bohatého bělocha. Jak originální!

 

Od včerejška mám už pátou láhev bourbonu a pořád to nějak nezabírá. Tolik se za svou zemi stydím! Už jsem se rozhodl: měním název svého sloupku. Stejně se mi moc nelíbil. Už jsem říkal šéfredaktorovi, panu Hamšíkovi, že by se ten sloupek měl přejmenovat na Americký uprchlík v Praze, protože uprchlík doopravdy jsem. Kde se vlastně žádá o české občanství?

 

Jsem naštvaný, vyděšený a rozzlobený. Ale aspoň kvůli panu Obamovi jsem celkem spokojený. Už to není jeho problém. Teď si zaslouží odpočinek. V poslední době vypadal dost unaveně.

 

A nový prezident Spojených států amerických, pan Romney, může konečně zažít všechno, co bude potřebovat na to, aby po smrti zvládl tu svou vlastní planetu.

 

Skvělé. Prostě k popukání. Kdybyste se po mně náhodou sháněli, budu v hospodě. Brečet do piva.