Pivopedie

Pivopedie Zdroj: Archív

Úkázky z Pivopedie
Úkázky z Pivopedie
Úkázky z Pivopedie
Úkázky z Pivopedie
Úkázky z Pivopedie
5
Fotogalerie

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. A nikdo o tom neví víc než Pivopedie

Milí pijani, pivozpytci, pivomilové a pivušky – už se vám dostala do rukou nová publikace o vašem nejoblíbenějším sportu, nejmilejším hobby a nejbližším příteli? Novinář Radek Diestler a nakladatelství Knižní klub si všimli, že když se v Česku vypije kolem 150 litrů piva na hlavu ročně, což nás řadí na první místo na světě ve spotřebě toho úžasného nápoje, bylo by dobré pořádně zmapovat, odkud do českých hrdélek pivo teče. A taky co to přesně uvařili za pivo, zda je kvalitní a kde všude ho seženete.

 

Půvabná hospodská biblička s názvem Pivopedie povyšuje popíjení piva na úroveň podobnou degustaci vína: má to rejstřík, poskytuje to odbornou klasifikaci, typologii, taxonomii nebo jak chcete a je to plné tabulek a seznamů. Pití piva už s dnešním moderním, analytickým přístupem ke gastronomii nesmí být jen „desítku, ještě jednu, ještě sedm a pak domů“.

 

Opravdový connoisseur má podle všeho sedět před rotační pípou, degustovat pšeničné pivo z varnsdorfského pivovaru Kocour, držet při tom řeč o letošním letním boomu radlerů a v digitální Pivopedii (protože tenhle ambiciózní projekt má i elektronickou verzi pro chytré mobily a tablety, kterou možná stihnete otestovat dřív než my) vyhledávat, kam se zítra v okolí Olomouce vydat na kriek nebo kvalitního stouta.

 

Kapesní průvodce po českém a slovenském pivu představuje na 170 českých a přes dvě desítky slovenských pivovarů, od gigantů typu Staropramenu přes minipivovary ve Vyšším Brodě či U Medvídků po rozličné pivovárky školní, zámecké, domácí i rodinné. U každého najdete adresy, historii, fotografie, zajímavosti a přehlednou tabulku s typy piva, které tamní sládkové vaří, a s detailním popisem občas dost exotických speciálů.

 

Prohlédněte si ukázky z Pivopedie:

 

V zadní části knížky je přehled dobrých restaurací a pivoték, kde lze produkci čím dál populárnějších malých pivovarů okoštovat, pak seznam českých pivních soutěží a vítězů posledních tří ročníků a několik zatraceně užitečných webových adres, na nichž si pivař osvěží své desatero a v práci si o pivu alespoň počte, když už ho v tu chvíli nemůže popíjet.

 

O vhodnosti Pivopedie jako vánočního dárku nechť si rozhodne každý sám. Objíždění pivovarů je věc návyková a ne zrovna laciná – a tahle knížka vyloženě vybízí k pořádné sérii „zážitkových pobytů“ a „wellness zájezdů“ s krycím názvem Tour de Bier.