Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Jan Šibík

Z volebního kongresu ODS
Novopečený předseda Petr Nečas
Jiří Pospíšil
Nečasův protikandidát na post předsedy Ivan Fuksa
Daniela Filipiová
26
Fotogalerie

Staronový předseda Nečas to nebude mít lehké. Takový byl volební den kongresu ODS

Petr Nečas v dnešní volbě získal s 59 % hlasů důvěru členů ODS. Jeho prvním místopředsedou se stal ambiciózní člen strany, současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dění na volebním kongresu ODS přímo v brně sledovalo pět reportérů Reflexu - Bohumil Pečinka, Petr Kolář, Petr Holec, Jaroslav Plesl a fotoreportér Jan Šibík. Podívejte se na na celý volební den jejich očima.

 

Ranní představení překvapivého protikandidáta na post předsedy ODS Ivana Fuksy vneslo do dosavadní ospalé atmosféry kongresu jednu nečekanou změnu: Čím dál víc delegátů začíná tvrdit, že Petr Nečas skutečně nebude zvolen. Někdy sice může být přání otcem myšlenky, ale v rámci ODS obvykle dobře informovaní hráči se svým tvrzením zdají být poměrně jistí. Nakonec to tady ještě může být pěkný sekec mazec," napsal před cestou na místo dění Petr Kolář.


V půl jedenácté glosoval oznámení kandidatury Ivana Fuksy následujícím způsobem: Jakýsi "pán z Příbrami", zjevně předseda tamní buňky ODS, právě oficiálně navrhl za předsedu Ivana Fuksu. Šílenství začalo.


Fuksův dopolední projev ale rozhodně nezapůsobil na Petra Holce: "Myslím, že Fuksovi řekli, že vlastně chce kandidovat, někdy kolem druhé ráno, mezi třetí a čtvrtou sepsal pokus o projev a jeho přednes pak trénoval ráno na wc." Výhrady měl ale i k předvolebnímu projevu Petra Nečase: "Po inženýrovi Ivanu Fuksovi právě hovoří Petr Nečas. "Čeká nás částečný Churchill," řekl. Grrr! Snad to byl odkaz na pot, slzy a krev. Zatím bohužel máme s ODS jen slzy. Nicméně i Nečas vypadá po inženýru Fuksovi jako spása!"


"Václav Klaus by o Nečasově projevu možná do mobilu vyťukal, že byl 'absolutně prázdný a falešný'. Premiér navíc rozhodně nepůsobil jako sebejistý lídr a vůdce smečky," doplnil Petr Kolář.


Krátce před polednem členové ODS odvolili a okolo půl jedné bylo známo jméno (staro)nového předsedy ODS. Petr Nečas získal hned v prvním kole relativně slabou většinu, 59 % hlasů. Podle Petra Koláře to rozhodně nebude mít lehké.


Proti ministrovi průmyslu Martinu Kubovi stanula v klání o post prvního místopředsedy i Miroslava Němcová. Bohumil Pečinka si při té příležitosti neodpustil následující vizionářský komentář: "Dodnes nevysvětlila, proč pět dní pět uzavřením nominací uvnitř ODS, odmítla prezidentskou kandidátku, přestože s tím všichni počítali. Za to všechno bude nést zodpovědnost, a proto nebude za chvilku zvolena. Naopak zvolen zřejmě bude Martin Kuba."


Martin Kuba se před druhou hodinou odpolední skutečně stal prvním mítopředsedou: "Například Alexandr Vondra doslova řekl, že Kuba za poslední dva roky 'vyrostl'. Má pravdu. Jakkoli to zní při výšce asi sto šedesáti centimetrového (i s botama) ministra průmyslu úsměvně," neodpustil si glosu Petr Kolář.

 

 

Následovalo dlouhé jednání o jménech zbylých členů grémia ODS. Noví místopředsedové byli "na světě" krátce po páté hodině. Nejúspěšnější byl plzeňský exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se ziskem 454 hlasů, za ním následoval jeho brněnský nástupce Pavel Blažek, jehož podpořilo 439 členů ODS. Kromě něj ve vedení zasednou i pražský Tomáš Chalupa s 343 a Miroslava Němcová s 306 hlasy.


Největší smolařkou místopředsednické volby byla podle Peta Koláře pražská senátorka Daniela Filipiová, která podle neoficiálních výsledků získala 303 hlasy. O tři méně, než Miroslava Němcová.


Pozdě odpoledne shrnul své dojmy z víkendového kongresu Petr Holec: "Třiadvacátý sněm ODS vejde do historie jako ten, kdy ani sami delegáti nevědí, co se to kolem nich vlastně děje. Panuje tady takové zmatení, zoufalství a strach z budoucnosti, že sami mnozí ani nechápou, proč volí, jak volí."


Pokud jste nesledovali nedělní živé zpravodajství Reflexu, jeho záznam najdete zde: